Καθηγητες και φοιτητες απο την Ιταλια περπατουν στα χναρια της αρχαιας Εγνατιας

Η Κομοτηνή τους υποδέχεται με ξενάγηση και ημερίδα

Στο πλαίσιο του “Egnatia Project” του πολιτιστικού φορέα “Fuorivia” από την Ιταλία, εθελοντές φοιτητές και καθηγητές περπατούν τα τελευταία χρόνια στη διαδρομή της αρχαίας Εγνατία Οδού, καταγράφοντας στοιχεία και δεδομένα αναφορικά με την Εγνατία Οδό. Το φετινό καλοκαίρι θα διασχίσουν το τμήμα της Εγνατία από την Καβάλα έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ θα βρίσκονται στην Κομοτηνή στις 2 Αυγούστου.

Στο πλαίσιο της παραμονής τους στην Κομοτηνή, ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης διοργανώνουν επίσκεψη στον ιστορικό πυρήνα της πόλης και το Μουσείο Κομοτηνής, καθώς και ημερίδα στο Πολυλειτουργικό του Δήμου Κομοτηνής.

Λίγα λόγια για το Fuorivia Egnatia

Το Fuorivia Egnatia είναι ένα «περιοδεύον σεμινάριο» που διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος FuoriVia σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο IUAV της Βενετίας, ένα από τα πιο γνωστά πανεπιστήμια παγκοσμίως, το οποίο διακρίνεται διεθνώς, μεταξύ άλλων, στις επιστήμες της αρχιτεκτονικής, του πολεοδομικού σχεδιασμού και των εικαστικών τεχνών (www.iuav.it).

Το σεμινάριο πραγματοποιείται κατά μήκος της Εγνατία Οδού, του πρώτου δρόμου που κατασκευάστηκε εκτός της Ιταλικής Χερσονήσου κατά την επέκταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέσω της αρχαίας Ιλλυρίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η Εγνατία Οδός άρχισε να κατασκευάζεται το 146 π.Χ. από τον ρωμαίο ανθύπατο Γάϊο Εγνάτιο (από τον οποίο πήρε το όνομα της) ως επέκταση της Via Appia Traiana, ενός αρχαίου δρόμου που συνέδεε τη Ρώμη και την Capua με το Μπρίντιζι κατά μήκος της ακτής της Αδριατικής, που είχε ως σκοπό τη δημιουργία πρόσβασης στη βαλκανική χερσόνησο. Η Εγνατία Οδός συνέδεε την Απολλωνία, (σημερινή Αυλώνα/Vlore) ή εναλλακτικά το Δυρράχιο (Durres) της Αλβανίας με το Βυζάντιο, την μετέπειτα Κωνσταντινούπολη. Ταυτόχρονα εξυπηρετούσε και τη χερσαία σύνδεση της Αδριατικής με το Αιγαίο Πέλαγος και μέσω κάθετων συνδέσεων με τη βαλκανική ενδοχώρα.

Τα μέλη της FuoriVia πεζοπορούν στα ίχνη των αρχαίων ρωμαϊκών δρόμων από το έτος 2000. Από το 2015 πεζοπορούν στα ίχνη της αρχαίας οδού Εγνατία, ακολουθώντας, κατά το δυνατόν, την αρχική διαδρομή με σκοπό την “αναγέννησή” της μέσω της ανάπτυξης μιας ιστορικής και πολιτιστικής πορείας που θα συνδέσει την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, περνώντας από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, την Ελλάδα και την Τουρκία. Η εκπόνηση στρατηγικών σχεδίων για τη βελτίωση της πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς μαζί με τη διατήρηση του τοπικού περιβάλλοντος και του τοπίου είναι, κατά τη FuoriVia το κλειδί για την επιτυχή ανάπτυξη μιας βιώσιμης οικονομίας για τις τοπικές κοινωνίες

Το εγχείρημα ξεκίνησε το 2015 στο Δυρράχιο και θα ολοκληρωθεί το 2019 στην Κωνσταντινούπολη. Το έργο βασίζεται στην καταγραφή της πλήρους πρωτότυπης διαδρομής της Εγνατίας Οδού (μήκους 1.100 χλμ.), που χωρίστηκε σε πέντε φάσεις, η καθεμία 15 ημερών για 5 χρόνια.

  • Δυρράχιο – Μοναστήρι (Bitola-FYROM) (2015)
  • Bitola – Θεσσαλονίκη (2016)
  • Θεσσαλονίκη-Φίλιπποι Καβάλας (2017)
  • Φίλιππου Καβάλας – Κήποι Έβρου (2018)
  • Κήποι (Κύψελα/Ipsala)- Κωνσταντινούπολη (2019)

Tο πρόγραμμα της παραμονής τους στην Κομοτηνή διαμορφώνεται ως εξής:
 
10.00–11.30: Ξενάγηση στον ιστορικό πυρήνα της Κομοτηνής. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και θα ξεκινήσει από το Βυζαντινό Κάστρο.
 
11.30–12.30: Ξενάγηση στο Μουσείο της Κομοτηνής. Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης
 
12.30 – 14.30: Ημερίδα στο Πολυλειτουργικό του Δήμου Κομοτηνής με θέμα την διαδρομή της Εγνατία Οδού στην Ροδόπη και τις προεκτάσεις της σε ιστορικό, γεωστρατηγικό, πολιτιστικό και αναπτυξιακό επίπεδο.
 

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Το πρόγραμμα της ημερίδας διαμορφώνεται ως εξής:
 
12.30 – 12.45: Η διαδρομή της Εγνατία Οδού στην Ροδόπη – Χρύσα Καραδήμα, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης
 
12.45 – 13.10: Η διαχρονική γεωστρατηγική αξία της Εγνατία Οδού – Κώστας Κατσιμίγας, Αρχιτέκτονας Μηχανικός
 
13.10 – 13.30: Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Εγνατία» – Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
 
13.30 – 13.45: Παρουσίαση του σχεδίου ανάπλασης του ιστορικού πυρήνα της Κομοτηνής – Στέλεχος του Δήμου Κομοτηνής
 
13.45 – 14.15: Παρουσίαση του “Egnatia Project” –  Εκπρόσωπος του πολιτιστικού φορέα “Fuorivia”
 
14.15 – 14.30: Συζήτηση
 

Info

Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.