«Καθε καλοκαιρι παμε στα καπνα και δουλευουμε»

«Από την πόλη δεν ζηλεύω κάτι. Ίσα – ίσα μου αρέσει περισσότερο η ζωή στο χωριό. Τα δένδρα, η φύση, η ησυχία. Δεν έχουμε και πολλά αυτοκίνητα στο χωριό, όπως στην Κομοτηνή. Είναι καλύτερα», δηλώνει η μικρή Δεδέ Μπουσρά, από τον οικισμό Λύκειο της Ροδόπης, μαθήτρια στην Α΄ Τάξη του Γυμνασίου. Μιλά για το σχολείο, τα μαθήματα, τη ζωή στην πόλη και στο χωριό. Αποκαλύπτει στον «Κόσμο» τα όνειρά της και μοιράζεται τις δυσκολίες που συναντούν τα παιδικά της χέρια στην καλλιέργεια του καπνού, όταν ως μικρή, αλλά ικανή εργάτρια βοηθάει τους γονείς της.

Τι τάξη πηγαίνεις;

Πηγαίνω στην Α΄ Γυμνασίου στο Μειονοτικό Γυμνάσιο Κομοτηνής και είμαι πολύ καλή μαθήτρια. Γενικά έχω πολύ καλούς βαθμούς, δηλαδή 20, 19, 18, υπάρχουν βέβαια και μαθήματα που έχω χαμηλότερη βαθμολογία. Γενικά, νομίζω ότι τα πηγαίνω καλά.

Ποιο μάθημα είναι το αγαπημένο σου;

Η Ιστορία μου αρέσει πιο πολύ. Με δυσκολεύουν πολύ τα μαθηματικά. Αλλά, με την ιστορία περνάω καλά, μου αρέσει περισσότερο, την καταλαβαίνω.

Η αγαπημένη καθηγήτρια ποια είναι;

Η κυρία Μαρία Αλεξίου. Μας διδάσκει Ιστορία, Νεοελληνικά Κείμενα. Είναι πολύ καλή. Αρέσει σε μένα, αρέσει πολύ και στους συμμαθητές μου.

Τι ώρα σηκώνεσαι τα πρωινά όταν έχεις σχολείο;

Ξυπνάω κάθε πρωί στις 6:30 και το λεωφορείο έρχεται στο χωριό στις 7:30. Στην Κομοτηνή είμαστε στις οκτώ. Πηγαίνουμε αμέσως στο σχολείο για να προλάβουμε να μην χάσουμε την πρώτη ώρα.

Και το μεσημέρι τι ώρα επιστρέφεις;

Το μεσημέρι σχολνάμε στις δύο και μισή. Το τελευταίο λεωφορείο το έχουμε στις τέσσερις παρά είκοσι το απόγευμα.

Φροντιστήριο πηγαίνεις;

Δεν πηγαίνω φροντιστήριο. Δεν χρειάζομαι επιπλέον βοήθεια. Διαβάζω μόνη μου. Περίπου τέσσερις ώρες την ημέρα. Καλά είναι. Μου αρέσει πολύ το διάβασμα.

Ελεύθερο χρόνο έχεις στη διάθεσή σου;

Δεν περισσεύει ελεύθερος χρόνος πολύς, όταν είναι ανοιχτό το σχολείο. Παρακολουθώ τηλεόραση, δεν έχω τι άλλο να κάνω.

Ποια τηλεοπτική σειρά βλέπεις στην τηλεόραση;

«Τα σύνορα της αγάπης», αυτό το τηλεοπτικό σίριάλ μου αρέσει πολύ και δεν το χάνω. Είναι ωραία η υπόθεση, καταλαβαίνω και τους διάλογους.

Η ζωή στην πόλη σου αρέσει; Θα ήθελες κάτι που έχει στην Κομοτηνή να το έχεις στο χωριό σου;

Από την πόλη δεν ζηλεύω κάτι. Ίσα – ίσα μου αρέσει περισσότερο η ζωή στο χωριό. Τα δένδρα, η φύση, η ησυχία. Δεν έχουμε και πολλά αυτοκίνητα, όπως στην Κομοτηνή. Είναι καλύτερα στο χωριό.

Στο χωράφι πηγαίνεις, βοηθάς τους γονείς σου;

Βοηθάω ναι. Κάθε καλοκαίρι πάμε στα καπνά και δουλεύουμε μαζί με τους γονείς μας. Δεν γίνεται διαφορετικά, χρειάζονται πολλά χέρια.

Ναι, αλλά είναι δύσκολη δουλειά και για την ηλικία σου ακόμη δυσκολότερη…

Είναι όντως πολύ δύσκολη. Σηκωνόμαστε νωρίς το πρωί για να πάμε στο χωράφι, μετά έχει πολλή ζέστη και πολλή βρωμιά στο χωράφι. Κολλάει ο καπνός στα χέρια σου.

Τι θα ήθελες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Θα ήθελα να γίνω γιατρός. Μου αρέσει πολύ να βοηθάω τους ανθρώπους. Είναι πραγματικά ένα πολύ ωραίο επάγγελμα, μακάρι να το πετύχω.

Οι γονείς σου ποια συμβουλή σου δίνουν συχνά;

Διάβασε για να έχεις μια καλύτερη ζωή από τη δική μας, αυτό λένε πάντα. Κι εγώ διαβάζω, όσο μπορώ, είναι κρίμα οι κόποι τους να πηγαίνουν χαμένοι.

Δηλαδή είσαι αποφασισμένη να συνεχίσεις στο σχολείο…

Σαφώς ναι. Όταν θα βγάλω το Γυμνάσιο, θα πάω στο Λύκειο και από εκεί στο Πανεπιστήμιο. Δεν θα εγκαταλείψω το σχολείο, μόνο έτσι θα καταφέρω κάτι καλύτερο.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.