Καθαριστηκαν οι «αυτοσχεδιες» χωματερες σε Ξυλαγανη και Προσκυνητες

Σε συνέχεια του ρεπορτάζ του «ΠτΘ» συνεργεία του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών ανέλαβαν δράση

Στα τέλη του Οκτώβρη φιλοξενήσαμε στις σελίδες του «ΠτΘ» ένα επιτόπιο ρεπορτάζ που αφορούσε στις πολλές γωνιές, πέριξ του οικισμού της Ξυλαγανής, του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών, οι οποίες είχαν μετατραπεί σε άτυπες χωματερές, πολλές μάλιστα εκ των οποίων μεγάλων διαστάσεων.
 
Χαρακτηριστικό της επικρατούσας τότε κατάστασης ήταν το φωτογραφικό ρεπορτάζ από τρία ξεχωριστά σημεία πέριξ του οικισμού, στα οποία αναπτύσσονταν εδώ και χρόνια άτυπες χωματερές από πλειάδα απορριμμάτων, οικιακά, αγροτικά, οικοδομικά, ακόμη και κουφάρια νεκρών ζώων, δημιουργώντας όχι απλά μία άσχημη για το σύνολο του οικισμού εικόνα, αλλά και εστίες που ελλόχευαν κινδύνους για την υγεία των κατοίκων.

Στο εν λόγω ρεπορτάζ επισημάναμε τότε την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης από πλευράς των αρμοδίων αρχών για την απομάκρυνση των απορριμμάτων, αλλά και την ακόμα σημαντικότερη ανάγκη ενημέρωσης και κυρίως αλλαγής της κουλτούρας των κατοίκων του οικισμού, και συνολικά όλων των υπευθύνων για τη διαμορφωθείσα κατάσταση, ούτως ώστε αυτή να μην επαναληφθεί.

Η απάντηση από πλευράς των αρμοδίων ήρθε άμεσα, καθώς με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε πως όλες οι εστίες που αποτύπωσε στις σελίδες του ο «ΠτΘ» καθαρίστηκαν, κατόπιν εντολής του Δημάρχου Μαρωνείας Σαπών κ. Γιάννη Σταυρίδη.
 

Συγκεκριμένα σύμφωνα και με την σχετική ανακοίνωση, με απόφαση του κ. Σταυρίδη και την ενεργό παρακολούθηση του Αντιδημάρχου κ.Χρήστου Μεραχτσάκη σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες, συνεργεία του Δήμου, με τη συνδρομή και μηχανήματος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, προχώρησαν σε καθαρισμό τριών χώρων ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων, πέριξ της Ξυλαγανής και του οικισμού των Προσκυνητών.
 
Μία παρέμβαση, που όπως επεσήμανε και η διοίκηση του Δήμου κρίθηκε απόλυτα αναγκαία αφού η χρόνια εναπόθεση σκουπιδιών κατέστησε τους χώρους αυτούς επικίνδυνες εστίες μόλυνσης για την δημόσια υγεία και φυσικά το περιβάλλον.
 
Οι χώροι λοιπόν παραδόθηκαν καθαροί και πάλι στις τοπικές κοινωνίες, στους κατοίκους των οποίων πλέον είναι το «μπαλάκι» ούτως ώστε να μην ξαναδημιουργηθούν παρόμοιες εικόνες, που κάθε άλλο παρά τιμούν πρωτίστως τους ίδιους και δευτερευόντως συνολικά την τοπική κοινωνία. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.