Καθαρισαν τις παραλιες του δημου Μαρωνειας και Αιγειρου

Επί δύο μέρες εθελοντές της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Μήνυμα Νέων Φίλων», καθάρισαν τις παραλίες του δήμου Μαρώνειας και Αιγείρου στη Ροδόπη. Το Σαββατοκύριακο οι εθελοντές μαζί με κατοίκους της περιοχής φόρεσαν τα κατάλληλα ρούχα και μάζεψαν τα σκουπίδια από την παραλιακή ζώνη της Μαρώνειας ξεκινώντας από το Κρυονέρι και καταλήγοντας στον Ίμερο. Η Οργάνωση «Μήνυμα Νέων – Φίλων» έχει στο επίκεντρο της δράσης της το περιβάλλον.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Κορινθία. «Μας γνώρισαν ως Μήνυμα Νέων – Φίλων για την πρόοδο και την κοινωνική μέριμνα της Κορινθίας. Η αποδοχή της πρωτοβουλίας μας υπήρξε μεγάλη, ανακαλύψαμε Νέους Φίλους, από άλλες περιοχές της Ελλάδας που έχουν την ίδια αγωνία με εμάς», ανέφερε η πρόεδρος της Οργάνωσης Σταυρούλα Ιωαννίτη. Η προσπάθεια συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και με στόχο να καθαριστούν όσο το δυνατόν περισσότερες ακτές στην χώρα.

«Το περασμένο καλοκαίρι ξεκινούσαμε έχοντας ως αφετηρία την Κορινθία, με σκοπό να μεταφέρουμε το μήνυμά μας για ένα καθαρό περιβάλλον, καθαρίζοντας 40 χιλιόμετρα ακτών. Δεν είχαμε σκεφτεί πόσο μεγάλη απήχηση θα έχει αυτή η πρωτοβουλία μας και τώρα πλέον έχουμε στόχο να καθαρίσουμε 180 χιλιόμετρα ακτών».

Το σημαντικό είναι πως και οι κάτοικοι συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο σε αυτή την όμορφη πρωτοβουλία των νέων, ανέφερε ο δήμαρχος Μαρώνειας Χρήστος Παπανικολάου, λέγοντας πως οι νέοι της οργάνωσης θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. «Νομίζω πως τα παιδιά αυτά προσφέρουν έργο, και νομίζω πως το κάνουν από την καρδιά τους γιατί πιστεύουν στις ιδέες του εθελοντισμού και της προσφοράς». Στο κάλεσμα της Οργάνωσης, ο δήμος Μαρώνειας ανταποκρίθηκε γιατί η παραλιακή ζώνη στην περιοχή είναι περίπου 20 χιλιόμετρα και είναι αδύνατο να παραμείνει καθαρή μόνο με τις δυνάμεις του δήμου», ανέφερε ο κ. Παπανικολάου. «Δεν είναι δυνατόν ο δήμος να διατηρήσει καθαρές τις παραλίες στο επίπεδο που θέλουμε, σε αυτήν την προσπάθεια θα πρέπει να συμβάλλουν και οι πολίτες». Ο κ. Παπανικολάου κάλεσε τους πολίτες να φροντίζουν το περιβάλλον να μην πετούν τα σκουπίδια καθώς όπως είπε είναι βέβαιο πως την επόμενη φορά θα τα βρουν μπροστά τους.

Παράλληλα μαζί με τις παραλίες του νομού μας, εθελοντές από άλλα μέρη της Ελλάδας, την Κορινθία, την Λάρισα, την Πιερία, τα Χανιά, την Μεσσηνία, την Εύβοια, αλλά και το Sete της Γαλλίας οργάνωσαν παράλληλες δράσεις.

Οι επόμενες δράσεις των εθελοντών θα επικεντρωθούν στην ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων οι οποίες οφείλουν να μην δημιουργούν προβλήματα ηθελημένα ή όχι στο περιβάλλον. Στην κινητοποίηση για επιβολή από την πολιτεία των υπαρχόντων διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην υποστήριξη των υπευθύνων για μια κοινή πολιτική πράσινης ενέργειας. Στην προβολή του προβλήματος λειψυδρίας και ενημέρωση των πολιτών και των αρμοδίων φορέων για αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.

O.M.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.