«Κατεβαζουν ρολα» τα πρακτορεια του ΟΠΑΠ

Το νέο «χαράτσι» ωθεί τους παίχτες στον παράνομο τζόγο, υποστηρίζουν οι πράκτορες

Με απεργία και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών απαντούν οι πράκτορες του ΟΠΑΠ στην επιβολή ενός «χαρατσιού» στα τυχερά παιχνίδια του Οργανισμού. Ο «χορός» των κινητοποιήσεων θα ξεκινήσει την προσεχή Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να «κατεβάσουν ρολά» όλα τα πρακτορεία της χώρας. Η 24ωρη πανελλαδική απεργία, που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ Α.Ε., θα έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα, καθότι, όπως διαμηνύθηκε, θα ακολουθήσουν και νέες μορφές κινητοποιήσεων, εφόσον η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω το μέτρο της επιβολής νέου φόρου στα τυχερά παιχνίδια. Σημειώνεται ότι το επίμαχο μέτρο, που προκρίθηκε ως ισοδύναμο της φορολόγησης στην ιδιωτική εκπαίδευση, προβλέπει την επιβάρυνση των παιχτών με επιπλέον 5 λεπτά του ευρώ ανά στήλη σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.
 
Οι πράκτορες εκτιμούν ότι η εν λόγω επιβάρυνση των παιχτών θα λειτουργήσει σαν «χαριστική βολή» για τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες ήδη πλήττονται από τη συρρίκνωση της καταναλωτικής δύναμης στα χρόνια της κρίσης. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως επισημαίνουν, θα αποφέρει επίσης τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκά το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι μόνοι ευεργετημένοι στην όλη υπόθεση θα είναι τελικά όσοι δραστηριοποιούνται στον παράνομο τζόγο. 

Σταύρος Γκουδουσίδης «Δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουν αύξηση εσόδων, γιατί δεν θα παίζει πλέον ο κόσμος»

«Με αυτόν τον τρόπο διώχνουν τον κόσμο από τα πρακτορεία και τον ωθούν στο ίντερνετ και στον παράνομο στοιχηματισμό», υπογράμμισε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Σταύρος Γκουδουσίδης, υπεύθυνος στο πρακτορείο «Bet Top». Ο κ. Γκουδουσίδης εκτίμησε ότι η εφαρμογή του μέτρου θα προκαλέσει μία νέα πτώση στο τζίρο, περί το 30% – 40%, πράγμα που θα οδηγήσει πολλά από τα πρακτορεία στο «λουκέτο». «Η πτώση στον τζίρο είναι ήδη πολύ μεγάλη σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε, προσδιορίζοντάς την στο 40%, ίσως και παραπάνω. «Ειδικά στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα κλείνει το ένα πρακτορείο μετά το άλλο», επισήμανε, προμηνύοντας ότι κάτι αντίστοιχο θα συμβεί με το νέο μέτρο και στην περιφέρεια της χώρας. «Αυτό που λένε ότι η κρίση σπρώχνει τους πολίτες στον τζόγο δεν ισχύει πλέον, γιατί δεν υπάρχουν λεφτά», παρατήρησε, για να συμπληρώσει, ότι «όλοι με μισό ευρώ κυνηγάνε την ελπίδα». «Με όλα αυτά που κάνουν και προσβλέπουν να βγάλουν κάποια έσοδα», κατέληξε, «δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουν κάτι, γιατί δεν θα παίζει πλέον ο κόσμος».
 
Ο κ. Γκουδουσίδης χαρακτήρισε άδικη την επιβολή φόρου με επιβάρυνση της στήλης των τυχερών παιχνιδιών, αλλά ταυτόχρονα παρατήρησε ότι και ο φόρος, που επιβάλλεται στα κέρδη από τα τυχερά παιχνίδια, είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα. «Ήδη η φορολόγηση στα κέρδη έχει αυξηθεί», σημείωσε, εξηγώντας ότι «έχει φτάσει στο 20% για τα μεγάλα ποσά, δηλαδή από 500 ευρώ και πάνω, ενώ για ποσά από τα 100 μέχρι τα  500 ευρώ είναι της τάξης του 15%». 

«Το κράτος με μικρές και εύκολες κινήσεις θα μπορούσε να συγκεντρώσει πολύ περισσότερα χρήματα από τον παράνομο στοιχηματισμό»

Κλείνοντας επικέντρωσε στο μεγάλο πλήγμα, που δέχεται ο κλάδος από τις εταιρίες στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών στο ίντερνετ, αλλά και ευρύτερα από κάθε μορφή παράνομου τζόγου. «Λένε ότι κυνηγάνε τον παράνομο τζόγο, αλλά στην ουσία δεν κυνηγάνε τίποτα», παρατήρησε. «Τα λεφτά που χάνει το κράτος από τον παράνομο στοιχηματισμό είναι τόσα πολλά, που με μικρές και εύκολες κινήσεις θα μπορούσε να συγκεντρώσει πολύ περισσότερα χρήματα», επισήμανε. 

Χρήστος Μάρκου «Το κράτος αυτή τη στιγμή συμπεριφέρεται σα “βρικόλακας”»

Ιδιαίτερα επικριτικός προς τους εμπνευστές του επίμαχου μέτρου εμφανίστηκε ο κ. Χρήστος Μάρκου, επίσης ιδιοκτήτης πρακτορείου του ΟΠΑΠ στην πόλη μας. «Το κράτος αυτή τη στιγμή συμπεριφέρεται σα “βρικόλακας”», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρκου, για να διακρίνει ότι βάζει στο στόχαστρο έναν κλάδο, που είναι ένας από τους ελάχιστους φοροδοτικά συνεπείς κλάδους, ενώ αποτελεί μια σταθερή και πολύτιμη πηγή εσόδων για δημόσια ταμεία. «Η ΟΠΑΠ Α.Ε. ως εταιρία», εξήγησε, «πληρώνει από τα κέρδη της 30% φόρο στο κράτος. Ο οποιοσδήποτε, που κερδίζει, πληρώνει την εφορία από τα κέρδη με 20%. Ως πράκτορες εμείς πληρώνουμε 26% έως 30% στην εφορία». «Είμαστε ένας κλάδος, όπου δεν μπορείς να γλιτώσεις τίποτα», παρατήρησε, επισημαίνοντας ότι «ακόμα κι αν θες να αποκρύψεις 5-10 ευρώ, δεν μπορείς γιατί το σύστημά μας είναι online και ό,τι θέλει να παίξει ο πελάτης αναγκαστικά το περνάμε από τις τερματικές μηχανές. Οπότε γίνεται κατευθείαν η φορολόγηση από τα κέρδη και του πελάτη και του πράκτορα και της ΟΠΑΠ Α.Ε. Είμαστε ίσως οι μοναδικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αποκρύψουν ούτε 1 ευρώ». 

«Η νέα φορολόγηση θα ωθήσει τους πελάτες μας στους παράνομους»

Η επιβολή του νέου φόρου, κατά τον κ. Μάρκου, αποτελεί «βούτυρο στο ψωμί» εκείνων που δραστηριοποιούνται στον παράνομο τζόγο. «Παράνομοι για εμάς είναι όλοι εκείνοι, από τις μεγάλες γνωστές εταιρίες μέχρι τον οποιονδήποτε άλλο, που λειτουργούν μόνο διαδικτυακά», υπογράμμισε. «Εμείς έχουμε μαγαζί», προσέθεσε, «έχουμε ενοίκια, έχουμε υπαλλήλους, έχουμε ΙΚΑ, έχουμε ΟΑΕΕ, έχουμε εφορία και όλα τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδα». «Αυτοί το μόνο που έχουν», αντέτεινε, «είναι μία πλατφόρμα με ένα καλό λογισμικό και δίνουν ένα «ψυχουλάκι» παραπάνω στον παίχτη με τα ποσοστά τους στο στοίχημα, που κακά τα ψέματα κεντρίζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον». «Οπότε θα συμβεί αυτό, που υποστηρίζει και η πανελλήνια ομοσπονδία μας», συνέχισε, «ότι η νέα φορολόγηση θα ωθήσει τους πελάτες μας στους παράνομους». 

«Με μαθηματική ακρίβεια μέχρι τα μέσα του νέου έτους θα κλείσουν τουλάχιστον τα μισά πρακτορεία» 

Οι επιπτώσεις για τον κλάδο, σύμφωνα με τον κ. Μάρκου, θα είναι άμεσες και ιδιαίτερα οδυνηρές. «Ήδη με το ζόρι κρατάμε τους παίχτες», παρατήρησε, «συνεπώς, αν θα μπει κι αυτό το «χαράτσι», με μαθηματική ακρίβεια μέχρι τα μέσα του νέου έτους θα κλείσουν τουλάχιστον τα μισά πρακτορεία και θα μείνουν πρακτορεία, που μάλλον θα έχουν κι άλλες δουλειές…». Ήδη τα τελευταία χρόνια, κατά τον ίδιο, ο τζίρος στα πρακτορεία έχει υποστεί μεγάλη πτώση, μολονότι η κίνηση φαίνεται ζωηρή. «Υπάρχει μεγάλη μείωση τζίρου, αλλά υπάρχει αύξηση προσώπων», εξήγησε, «δηλαδή μπαίνει μέχρι και η κυρία με το παιδί της για να παίξει ένα τζόκερ ή σκρατς, αλλά ένας μέσος παίχτης, που είχε τη δυνατότητα να παίξει το σαββατοκύριακο ένα ποσό της τάξης των 10 ευρώ, τώρα παίζει 1 ή 2 ευρώ». «Εμείς στα πρακτορεία λειτουργούμε με προμήθεια επί του τζίρου και από αυτόν επιβιώνουμε», επισήμανε. «Από τη στιγμή όμως που είναι σταθερό το ποσοστό της προμήθειάς μας, αλλά πέφτει ο τζίρος και αυξάνονται τα έξοδα, δεν μπορούμε να το πολεμήσουμε πια». 

«Το να φορολογείς κάποιον πριν καν παίξει είναι τρέλα»

Κλείνοντας, ο κ. Μάρκου επικέντρωσε και στον άδικο χαρακτήρα του νέου φόρου, παρατηρώντας ότι «το να φορολογήσεις κάποιον από τα κέρδη του λίγο παραπάνω από ό,τι τον φορολογούσες, μπορεί να το αποδεχτεί κανείς, με το σκεπτικό ότι “κέρδισα 1000 ευρώ, δε θα τους δώσω 100 αλλά θα τους δώσω 120…”».  «Όμως το να φορολογείς κάποιον πριν καν παίξει είναι τρέλα», υπογράμμισε εμφαντικά. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.