Κατερινα Καπουλα – Βαγγελης Κοτσακης : Δυο νεα παιδια με μεγαλη αγαπη στην παραδοσιακη μουσικη

«Χρέος μας να συνεχίσουμε την μουσική παράδοση των προγόνων μας»

Η μουσική παράδοση είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της θρακιώτικης κληρονομίας. Έχοντας αυτό στο μυαλό και παράλληλα αγαπώντας την παραδοσιακή μουσική σε μέγιστο βαθμό, δύο παιδιά της περιοχής συνεχίζουν να κάνουν με μεράκι αυτό που «κληρονόμησαν» από τις προηγούμενες γενιές, να ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική.
 
Ο λόγος για την Κατερίνα Καπούλα και τον Βαγγέλη Κοτσάκη από το Αρσάκειο Ροδόπης που «επενδύουν» στην αγάπη τους για την παραδοσιακή μουσική θέλοντας να βάλουν το λιθαράκι τους για την συνέχιση της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης. Οι δύο νεαροί Μουσικοί μίλησαν στον «ΠτΘ» και εξήγησαν πως προέκυψε αυτή η αγάπη για την παραδοσιακή μουσική και ποια ήταν τα ερεθίσματα που τους ώθησαν προς αυτήν την κατεύθυνση.
 
Η απάντηση στο ερώτημα «αν οι νέοι ασχολούνται με την παράδοση» είναι αυτή. Δύο νέα παιδιά με γνώμονα την ανιδιοτελή αγάπη για την Θρακιώτικη Μουσική και σεβασμό στην παράδοση των προγόνων τους.
 
Ο λόγος λοιπόν στους ίδιους…
 

«Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας έκαναν να αγαπήσουμε την παραδοσιακή μουσική»

 
ΠτΘ: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την παραδοσιακή μουσική;
Κ.Κ.: Παρακολουθώντας μαθήματα παραδοσιακών χορών, μου άρεσε η μουσική. Άρχισα να ψάχνω παραδοσιακά τραγούδια στο διαδίκτυο και να μελετάω τα μουσικά όργανα και τους στίχους. Έτσι οδηγήθηκα στην απόφαση να μάθω θρακιώτικη λύρα και φυσικά δεν μετανιώνω για αυτό.
Β.Κ.: Με την παραδοσιακή μουσική ασχολήθηκα από πολύ μικρή ηλικία. Επηρεάστηκα από τους παππούδες μου και τις γιαγιάδες μου αφού μου τραγουδούσαν και μου μάθαιναν παραδοσιακά τραγούδια.
 
ΠτΘ: Ποιοι σας ώθησαν στην παράδοση;
Κ.Κ.: Η μαμά μου, γιατί αυτή με έστειλε να παρακολουθήσω μαθήματα παραδοσιακών χορών. Εγώ δεν ήθελα καθόλου, αλλά τελικά μου άρεσε, και εκτός από το χορό άρχισα να ψάχνω μόνη μου περισσότερα πράγματα για την παράδοση.
Β.Κ.: Ο σύλλογος του χωριού μου, στον οποίο έμαθα και τα περισσότερα για αυτήν.
 
 ΠτΘ: Πιστεύετε πως οι νέοι αγαπούν την παράδοση;
Κ.Κ.: Εξαρτάται. Μερικοί την θεωρούν ξεπερασμένη ή λένε ότι δεν τους αρέσει καθόλου αυτή η μουσική. Άλλοι πάλι, με τους πολλούς παραδοσιακούς συλλόγους που υπάρχουν πλέον ασχολούνται και τους αρέσει.
 
ΠτΘ: Πώς επιλέξατε τα συγκεκριμένα όργανα;
Κ.Κ.: Υπήρξαν κι άλλα όργανα που μου άρεσαν, αλλά η λύρα νομίζω μου τράβηξε περισσότερο το ενδιαφέρον. Έχει πολύ μοναδικό, χαρμόλυπο ήχο και είναι πλέον λίγο σπάνια.
Β.Κ.: Στην γκάιντα με ώθησε ο αδελφός της γιαγιάς μου. Είχε λίγα ζώα λοιπόν αυτός και πήγαινα μαζί του καμία φορά και εγώ έπαιζα τουμπελέκι και αυτός τραγουδούσε. Μου είπε λοιπόν μια μέρα: «Πρέπει να μάθεις κάποιο άλλο όργανο, ένα όργανο που να μιλάει όπως η γκάιντα».  Έτσι το σκέφτηκα ξανά και κατέληξα προς αυτό το όργανο. Μου έλεγε πως και το τουμπελέκι είναι καλό αλλά είναι συνοδευτικό όργανο. Κι έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω μαθήματα γκάιντας και προσπαθώ να βελτιώνομαι όσο γίνεται περισσότερο.
 

«Όνειρο να φτιάξουμε ένα σχήμα που να προβάλουμε την παραδοσιακή μουσική»

 
ΠτΘ: Ποια είναι τα όνειρα σας σχετικά με την Μουσική;
Β.Κ – Κ.Κ.:  Στο μέλλον θα θέλαμε να στήσουμε ένα σχήμα, το οποίο θα κάνουμε αρκετά γνωστό σε όλη τη χώρα και μαζί να προβάλλουμε την πολιτιστική παράδοση της περιοχής μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.