Κατεδαφιστεα ολα τα αυθαιρετα… για αλλη μια φορα

Οριστικό τέλος στην υπόθεση των αυθαιρέτων (φαίνεται να) βάζει η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, κρίνοντας αντισυνταγματική και ανίσχυρη κάθε διάταξη νόμου που επιχειρεί να εμποδίσει την κατεδάφισή τους.

Δημοσιεύματα και εκτιμήσεις κάνουν λόγο αυτή τη φορά για «ομόφωνη απόφαση-βόμβα», που θέτει πλέον «στον αέρα» όλα τα εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα που κτίστηκαν την τελευταία εικοσιπενταετία, καθώς «η φυσική προοπτική τους είναι η κατεδάφιση από την οποία και δεν επιτρέπεται -κατά το Σύνταγμα- να εξαιρεθούν». Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατη και η προώθηση οποιασδήποτε ρύθμισης για τακτοποίηση ή νομιμοποίηση αυθαιρέτων που κτίστηκαν μετά την 31η Ιανουαρίου 1983, γεγονός που σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εγκαταλείψει κάθε ιδέα αναζήτησης εσόδων από αυτή την πηγή… Υιοθετώντας εισήγηση της συμβούλου επικρατείας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, η ολομέλεια υπό τον πρόεδρο Π. Πικραμμένο έκρινε (Ν.3921/10) αντισυνταγματικό τον Ν.3044/02 και δέχθηκε ότι η τελευταία συνταγματικά ανεκτή εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαιρέτων έγινε με τον «νόμο Τρίτση» (Ν.1337/83), οπότε μπορούσαν να διασώσουν τα αυθαίρετα όσοι τα δήλωσαν.

Ανατρέποντας αντίθετη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, η ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές και ανίσχυρες διατάξεις του N.3044/02 που επέτρεψαν να εξαιρούνται από την κατεδάφιση νέα αυθαίρετα είτε εντός είτε εκτός σχεδίου πόλεως και οικισμών, ακόμα και αν ανεγείρονται σε παραδοσιακούς και ειδικά προστατευόμενους οικισμούς! Το ΣτΕ ακύρωσε νομαρχιακή απόφαση που εξαίρεσε οριστικά από την κατεδάφιση τριώροφη οικοδομή σε νησιωτικό παραδοσιακό οικισμό, ακυρώνοντας παράλληλα και την έγκριση ηλεκτροδότησής της. Η δικαστική απόφαση θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια σε τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, εντάξεις σε σχέδια πόλεως, ηλεκτροδοτήσεις κ.α., παρέχοντας τη νομική δυνατότητα ακόμα και μελλοντικής διεκδίκησης αποζημίωσης από τους θιγόμενους νόμιμους ιδιοκτήτες, σε βάρος του κράτους που αδρανεί απέναντι στην παρανομία.

Προς το παρόν ζουν και βασιλεύουν τα αυθαίρετα στην Ξάνθη

Το ζήτημα των αυθαιρέτων κτισμάτων δεν έπαψε ν’ απασχολεί διαρκώς την επικαιρότητα, άλλοτε οξυνόμενο κι άλλοτε με μικρότερη ένταση, χωρίς μέχρι τη σημερινή απόφαση (που και γι’ αυτή εκφράζεται αρχική δυσπιστία) να διαφαίνεται ελπίδα ελέγχου και –πολύ περισσότερο- τακτοποίησής του.

Το ζήτημα και κυρίως η αντιμετώπισή του με αποτελεσματικό τρόπο, τέθηκε πολλές φορές σε συζήτηση σε ημερίδες του ΤΕΕ και σε συναντήσεις εμπλεκομένων φορέων. Όσον αφορά στην Ξάνθη, η πολεοδομία του δήμου είναι υπεύθυνη μόνο για την πόλη και μάλιστα για τον πρώην δήμο. Κιμμέρια, Εύμοιρο, Λεύκη, Πετροχώρι και ΒιΠε υπάγονται στην πολεοδομία της νομαρχίας μαζί με όλο τον υπόλοιπο νομό. Σε παλαιότερη συνομιλία μας, ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας Νικόλαος Νικολόπουλος έλεγε: «Αυθαίρετα υπάρχουν, άλλα είναι καταγεγραμμένα και άλλα καταγράφονται μετά από καταγγελίες, ενώ εκκρεμούν και ενστάσεις. Η ευθύνη κατεδάφισης είναι της πολιτείας, ενώ εμείς δεν έχουμε προβεί σε κατεδάφιση αφού υπάρχει αποδεδειγμένη δυσκολία σύστασης συνεργείων και γενικότερη αδυναμία. Με επείγουσες διαδικασίες γίνονται κάποιες κατεδαφίσεις σε ρέματα και σε αιγιαλούς. Όσο για τα υπόλοιπα αυθαίρετα ανά την Ελλάδα, δεν έχει πειραχτεί κανένα».

Πέρυσι επίσης, με βάση τον κώδικα βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας (μέρος ΙV, κεφάλαιο Α, άρθρο 392) περί «άμεσης κατεδάφισης αυθαιρέτων» και τη ρητή αναφορά ότι «τα κτίσματα που εντοπίζονται κατά την ώρα που κατασκευάζονται αυθαίρετα (επ’ αυτοφώρω), κατεδαφίζονται αμέσως από συνεργεία χωρίς καμία άλλη διατύπωση», επικοινωνήσαμε με τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο Ξάνθης Στάμο Τριμίντζιο. Κι αυτό γιατί… ουδείς ουδέποτε είδε να κατασκευάζεται αυθαίρετο, αλλά ούτε μάθαμε κάτι για αυτοψίες από τα αρμόδια όργανα. «Θα έπρεπε να γκρεμιστεί μια ολόκληρη Ελλάδα. Πουθενά στη χώρα δεν γκρεμίζουν, δεν έχει γκρεμιστεί με ευθύνη της πολιτείας κανένα αυθαίρετο» ήταν η απάντηση του αντιδημάρχου ο οποίος μάλιστα θεώρησε ότι τα ΜΜΕ επανέρχονται στο θέμα «για να έχουν να γράφουν» και συμβουλεύοντας «μην ψάχνετε για να ψάχνετε»!… Προφανώς για τον ίδιο λόγο και για να μην ξεμείνουν από ύλη οι εφημερίδες –αφού έχουν εξασφαλίσει τα υπόλοιπα από τις… γενναίες δημοσιεύσεις δήμων σαν κι αυτόν του οποίου μέλος ήταν ο συμπαθής αντιδήμαρχος- στρέφουν τα φώτα τους στις κατεδαφίσεις παραγκών και τενεκεδουπόλεων όπου ζουν στριμωγμένες οι οικογένειες των κοινωνικά απόκληρων… Η πολιτεία που φοβάται να γκρεμίσει την Ελλάδα (όπου Ελλάδα, είναι το ιστορικά μετέωρο μόρφωμα της «μεσαίας τάξης») εφαρμόζει με σπουδή τη νομοθεσία στα καταφύγια των παριών, όπως έκανε τον καιρό της συνομιλίας μας με τον κ. Τριμίντζιο με την αιματηρή εκδίωξη των μεταναστών από τα παραπήγματά τους στην Πάτρα… Και την ίδια ώρα νομιμοποιούσε τους ημιυπαίθριους χώρους για να εισπράξει το… κατιτί της και να δώσει το γενικό πρόσταγμα προς εργολάβους και ιδιώτες.

Αντίστοιχες απαντήσεις είχαμε πάρει πριν λίγο καιρό, όταν… δεν είχαμε τι να γράψουμε και απευθυνθήκαμε σε άλλα όργανα για το αγαπημένο μας θέμα…

Λ. Κωνσταντινίδης «Αυτή η ιστορία δεν είναι τωρινή αλλά υπάρχει εδώ και… αιώνες»

Το θέμα αναζωπυρώθηκε τον Φεβρουάριο, με υποσχέσεις ότι «σε ένα μήνα πιάνει δουλειά η νεοσύστατη Υπηρεσία Κατεδαφίσεων που θα υπάγεται στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και σκοπός της θα είναι ο εντοπισμός και η κατεδάφιση των αυθαιρέτων που θα εντοπίζονται μέσα στις περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες». Και βέβαια η συνέχεια είναι γνωστή…

Ανιχνεύοντας το τοπίο που διαμορφώνεται και μετά τη νέα απόφαση –και που περίτρανα αποδεικνύει μέχρι σήμερα ότι υπάρχει νομοθεσία αλλά όχι και εφαρμογή της- συνομιλήσαμε με τον σημερινό αρμόδιο αντιδήμαρχο Λεωνίδα Κωνσταντινίδη: «Αυτά τα χειρίζεται η πολεοδομία και αυτή η ιστορία δεν είναι τωρινή αλλά υπάρχει εδώ και… αιώνες» είπε, προσθέτοντας: «Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία δεν είναι θέμα Ξάνθης αλλά όλης της Ελλάδας. Υπάρχει μια διαδικασία γι’ αυτό, αφού μιλάμε για χιλιάδες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα. Από κει και πέρα είναι και η βούληση των κυβερνώντων και των τοπικών αρχών για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Γιατί δεν μπορείς να κατεδαφίσεις ένα αυθαίρετο που έγινε σήμερα και ν’ αφήσεις ένα άλλο που είναι πριν πέντε-έξι χρόνια». Ο κ. Κωνσταντινίδης σημειώνει ότι «από το 1983 μέχρι τώρα έγιναν πολλά, ο νόμος υφίσταται αλλά στην πράξη δεν έχει γίνει τίποτε» και καταλήγει λέγοντας: «Έχετε δει κανένα αυθαίρετο να πέσει; Επικαλούνται ότι δεν έχουν συνεργεία και διάφορα άλλα, δεν είναι σημερινό ή χθεσινό θέμα και απασχολεί πολύ κόσμο, γι’ αυτό μερικές φορές λέμε το σλόγκαν “δήλωσέ το να το σώσεις”. Πάντως είναι θέμα κυβερνητικής βούλησης».

Ν. Νικολόπουλος «Ισχύει και τώρα η κατεδάφιση των αυθαιρέτων»

Συνομιλώντας με τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας του δήμου Ξάνθης Νικόλαο Νικολόπουλο, δήλωσε ότι «δεν έχουμε ενημερωθεί για τίποτε ακόμη» και σχολίασε: «Υπάρχει μια διαδικασία μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, αφού θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, να δοθούν εντολές κλπ.».

Ο κ. Νικολόπουλος επισημαίνει ότι «το ότι έπρεπε να κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα ίσχυε και τώρα, αλλά δεν γινόταν γιατί δεν έπαιρναν αποφάσεις τα αρμόδια όργανα της πολιτείας» και λέει: «Δεν ξέρω τι ακριβώς λέει η συγκεκριμένη απόφαση αν και υποψιάζομαι, από τη γνώση μου επί απόφασης που παραπεμπόταν στην ολομέλεια του ΣτΕ λόγω της κρισιμότητας του θέματος. Ίσως να πρόκειται γι’ αυτή, η οποία θεωρεί ότι τα μόνα αυθαίρετα που υπάρχουν είναι όσα είχαν δηλωθεί επί εποχής Τρίτση, με το γνωστό “δήλωσέ το και σώσε το”. Θα περιμένουμε λεπτομερή ενημέρωση» καταλήγει ο προϊστάμενος της Πολεοδομίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.