Καταθεση προτασεων για το 2ο περιφ.συμβουλιο απο την «Αρ. Οικολογικη Συνεργασια»

Εν όψει της δεύτερης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης την επόμενη εβδομάδα και με αφορμή τα μικροπροβλήματα, που παρουσιάστηκαν κατά την πρώτη συνεδρίαση, λόγω κυρίως της έλλειψης εσωτερικού κανονισμού, ο συνδυασμός «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία» παρενέβη με 3 προτάσεις του, που απεστάλησαν προς τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, κ. Μιχαηλίδη και τον περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν καταρχήν τη συζήτηση ορισμένων σημαντικών ζητημάτων για την περιοχή μας στα επόμενα περιφερειακά συμβούλια, κατά δεύτερον την ένταξη στην ημερήσια διάταξη του επόμενου περιφερειακού συμβουλίου δυο συγκεκριμένων θεμάτων, του κανονισμού λειτουργίας και των συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολικών μονάδων, και κατά τρίτον τη θεσμοθέτηση μιας διαδικασίας κατάθεσης ερωτήσεων, πριν από την έναρξη των συμβουλίων.

«Να συζητηθούν άμεσα τα ζητήματα, που συνδέονται με τις αγωνίες και με τις ανάγκες της περιοχής»

Όσον αφορά τα επείγοντα ζητήματα, που προτάθηκε να συζητηθούν άμεσα στις επόμενες συνεδριάσεις, ο επικεφαλής του συνδυασμού, Τάκης Χαρίτου, τόνισε ότι «πρόκειται για ζητήματα, που συνδέονται με τις αγωνίες και με τις ανάγκες της περιοχής και θέλουμε να μπουν ως θέματα ημερήσιας διάταξης». Αναλυτικά τα ζητήματα, που εστίασε ο κ. Χαρίτου είναι: 1) το ζήτημα της απασχόλησης και οι διαστάσεις, που παίρνει η ανεργία στην περιφέρεια ΑΜ-Θ, 2) η εγκατάσταση διοδίων εντός της περιφέρειας, 3) οι εξελίξεις στη μεταλλευτική δραστηριότητα, 4) οι υπηρεσίες υγείας και οι παροχές περίθαλψης σε επίπεδο περιφέρειας, 5) οι εξελίξεις σε μεγάλα έργα, 6) ο έλεγχος υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα, 7) τα προβλήματα, που έχουν ανακύψει στην ΒΙΟΠΑ Καβάλας και 8) την οικονομική αφετηρία της περιφέρειας(διαθέσιμοι πόροι, ταμειακά υπόλοιπα, παραλαμβανόμενα χρέη, εκκρεμότητες).

«Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας να έχει βασικό άξονα το σεβασμό της μειοψηφίας»

Αναφορικά με τα δυο θέματα, που προτάθηκαν για ένταξη στην ημερήσια διάταξη του επόμενου περιφερειακού συμβουλίου, σε ό,τι έχει να κάνει με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, ο κ. Χαρίτου υποστήριξε ότι «στην εισήγηση της πρότασης καταθέσαμε έναν αναλυτικό εσωτερικό κανονισμό, όπου βασικός του άξονας είναι ο σεβασμός εκ μέρους της πλειοψηφίας προς τη μειοψηφία, στις απόψεις της, στο ρόλο και τη δράση της μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο». «Πρέπει να υπάρξει ετοιμότητα», προσέθεσε, «έτσι ώστε να κλείσει αυτό το κεφαλαίο της δημοκρατικής λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου».

«Να ενημερωθούμε για το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα των συναντήσεων του περιφερειάρχη»

Τέλος, οι δυο ερωτήσεις, που κατατέθηκαν, για να απαντηθούν από τον περιφερειάρχη, κατά την έναρξη του επόμενου περιφερειακού συμβουλίου, αφορούν τις συναντήσεις του κατά το προηγούμενο διάστημα, τόσο με στελέχη της κυβέρνησης, όσο και με φορείς της περιφέρειας μας. «Θέλουμε να γνωρίζουμε», σημείωσε ο κ. Χαρίτου, «το περιεχόμενο των συζητήσεων και το αποτελέσματα των συναντήσεων με την κυβέρνηση και αν προκύπτουν ζητήματα, να τεθούν προς συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο. Θέλουμε να ενημερωθούμε και για το αποτέλεσμα των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των φορέων και όλα να κατατεθούν στο περιφερειακό συμβούλιο». Εν κατακλείδι, υπογράμμισε την ανάγκη θεσμοθέτησης αυτής της διαδικασίας κατάθεσης ερωτήσεων πριν από κάθε συνεδρίαση, αφού, κατά τον κ. Χαρίτο, «το περιφερειακό συμβούλιο θα πρέπει να είναι ο χώρος, που θα παράγονται οι πολιτικές, θα αναζητούνται συγκλίσεις και κυρίως θα βρίσκει έκφραση η αγωνία της κοινωνίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.