Καταστροφη στη Βιστωνιδα

Η παγωνιά κατέστρεψε 10 τόνους τσιπούρες – Σε 150.000€ ανέρχεται η ζημιά - Γ. Γκίλης, Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας «Δεν χάσαμε 10 τόνους μικρά αλλά…20 τόνους μεγάλα ψάρια»

10 τόνοι τσιπούρες καταστράφηκαν ολοσχερώς στην Βιστωνίδα και πιο συγκεκριμένα στα χειμαδιά στην τοποθεσία «Λαγός» όπως εξηγεί  ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας κ. Γιώργος Γκίλης, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ζημιά».
 
Οι τσιπούρες στα «χειμαδιά» όπως τα ονομάζουν οι αλιείς, στους χώρους δηλαδή που ξεχειμωνιάζουν, παρέμεναν εκεί (και μάλιστα με σωστής θερμοκρασίας νερό και οξυγόνο) προκειμένου, έως του χρόνου να …διπλασίαζαν τα κιλά τους, (σ.σ φτάνοντας στους 20 τόνους) έτσι ώστε να πωληθούν με 10 ευρώ το κιλό, αφού μιλούμε για ψάρια εμπορεύσιμα. 

«Η ζημιά μας δεν είναι 10 τόνοι μικρά ψάρια αλλά … 20 τόμοι μεγάλα» 

«10 τόνοι τσιπούρα, σημαίνει περίπου 5 με 6 ψάρια ανά κιλό» εξηγεί ο κ. Γκίλης , υπογραμμίζοντας ότι «τα ψάρια αυτά, παρέμεναν στο χειμαδιό, αλλά του χρόνου 2 μόλις τσιπούρες θα ολοκλήρωναν το κιλό. Άρα η ζημιά μας δεν είναι 10 τόνοι μικρά, αλλά…20 τόνοι μεγάλα ψάρια (τσιπούρα) εμπορεύσιμα με 10€ το κιλό. Η ζημιά του Αλιευτικού Συνεταιρισμού είναι μεγάλη». Tα ψάρια  επί της ουσίας …ψόφησαν  -παρά το γεγονός ότι «ήταν σε ζεστά νερά και με συστήματα οξυγόνου» όπως σημειώνει ο κ. Γκίλης,-  από τις πολικές θερμοκρασίες και τον παγετό των τελευταίων ημερών. 

«3000€  ζημιά για κάθε αλιέα…» 

«Η ζημία για τα 50 άτομα που απαρτίζουν τον συνεταιρισμό είναι σίγουρα γύρω στις 3000€ για τον καθένα» συνεχίζει ο ίδιος, τονίζοντας ότι «τα χειμαδιά στην περιοχή «Λαγός» τα έχουμε ώστε να μην μας «εκμεταλλεύονται» οι έμποροι. «Ξεχειμωνιάζουμε» εκεί τα ψάρια και τα ξαναφήνουμε στον «Λαγό» να μεγαλώσουν κι άλλο και να γεννήσουν, έτσι ώστε του χρόνου να τα πουλήσουμε και να κάνουμε την ίδια διαδικασία με τα μικρά. Είναι ολική η καταστροφή». 

Στο τέλος ο απολογισμός 

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν έχουν εντοπιστεί νεκρές, μόνο τσιπούρες (σ.σ 10 τόνοι) ενώ κανείς δεν γνωρίζει αν δεν άντεξαν τον παγετό και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και άλλα είδη ψαριών. Επίσης, κανείς δεν γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στην Λίμνη Βιστωνίδα, η οποία στα ρηχά της σημεία, είναι ήδη παγωμένη. Ο …απολογισμός της καταστροφής, θα γίνει, όταν οι αλιείς περάσουν και από την Βιστωνίδα, αφού λόγω καιρού δεν έχουν βγει ακόμη να εκτιμήσουν την κατάσταση.
 
Πηγή: www.Thraki.com.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.