Κατασκευη γεφυρας αντι της ιρλανδικης διαβασης του Μωσαικου προτεινει το Συμβουλιο της Κοινοτητας Ιασμου

Εφτά προτάσεις θα κατατεθούν στους αρμοδίους, μεταξύ των οποίων δημιουργία Κανονισμού Κοιμητηρίων, συμμετοχή στα 100χρονα της Θράκης και αξιοποίηση του αρχοντικού Κούγια

7 προτάσεις, που κατέθεσε ο Πρόεδρός του κ. Ηλίας Μπούκας, ενέκρινε ομόφωνα το Συμβούλιο της Κοινότητας Ιάσμου σε πρόσφατη συνεδρίασή του, τις οποίες θα κοινοποιήσει στους αρμόδιους ώστε να επιληφθούν αυτών.

Ανάμεσα στα θέματα είναι η πρόταση για δημιουργία Κανονισμού Κοιμητηρίων στο Δήμο, αξιοποίηση του αρχοντικού Κούγια, αλλά και η συμμετοχή του Δήμου στις εκδηλώσεις των 100 χρόνων ενσωμάτωσης της Θράκης.

Επίσης κατατίθεται ένα παλαιό αίτημα της περιοχής, η κατασκευή γέφυρας αντί της ιρλανδικής διάβασης του Μωσαϊκού ή ένταξη αυτού του έργου σε αναπτυξιακό σχεδιασμό, αλλά και η δημιουργία «Εφαρμογής Δημότη» σε κινητές συσκευές.

Τέλος προτείνεται Καμπάνια Καθαριότητας, για την οποία ήδη έχουν προσφορά δωρεάν εντύπου, αλλά και τοποθετήσεις νέων κάδων σε συνεργασία με το συμβούλιο κοινότητας.

Αναλυτικά οι προτάσεις που υπερψηφίστηκαν έχουν ως εξής:

1) Πρόταση για δημιουργία Κανονισμού Κοιμητηρίων

Για την καλύτερη οργάνωση του Δήμου στο θέμα των Δημοτικών Κοιμητηρίων αλλά και την ανάληψη της υποχρέωσης των πολιτών στο συγκεκριμένο θέμα, προτείνεται η δημιουργία «Κανονισμού Κοιμητηρίων Δήμου Ιάσμου» με αντικείμενο την καθιέρωση λεπτομερών κανόνων για τη διοίκηση, τη διαχείριση και τη λειτουργία αυτών, με ειδικό νομικό πλαίσιο και διατάξεις.

Ειδικότερα, Τέλη – Δικαιώματα – Παράταση Ταφής – Εκταφές – Οστεοφυλάκια – Κατασκευή – Διαμόρφωση – Περιποίηση Τάφων κ.α.

Η απόφαση για την προώθηση της πρότασης θα κοινοποιηθεί στον Δήμαρχο, τους
επικεφαλής των παρατάξεων και τον Πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου με την
προτροπή για συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο.

2) Πρόταση για «Καμπάνια Καθαριότητας»

Στο πλαίσιο της «Καμπάνιας Καθαριότητας» και δεδομένου ότι όλοι, πολίτες και επαγγελματίες είμαστε υπεύθυνοι για την καθαριότητα του Δήμου μας, προτείνεται να αποσταλεί ειδικό τρίπτυχο έντυπο που θα εσωκλείεται στους λογαριασμούς ύδρευσης.

Θα υπάρχει αναφορά για την ανακύκλωση, τους επαγγελματίες και την προσοχή που πρέπει να δείχνουμε όσο αφορά την αποκομιδή και την συμπεριφορά μας απέναντι στους κάδους. Τέλος, αναφέρονται τα τηλέφωνα επικοινωνίας του Δήμου ενώ υπάρχει σχετική εικονογράφηση.

Ο κ. Μπούκας επιμελήθηκε προσωπικά ένα τέτοιο πρότυπο το οποίο επισυνάπτει, ενώ σε έρευνα για ένα μέσο κόστος εκτύπωσης, προσφέρθηκε Τυπογραφείο με έδρα την Κομοτηνή να εκτυπώσει 6000 τρίπτυχα σε χαρτί ιλουστρασιόν για λογαριασμό του Δήμου Ιάσμου, δωρεάν.

Η απόφαση, το πρότυπο έντυπο εκτυπωμένο καθώς και η δωρεάν προσφορά του Τυπογραφείου θα κοινοποιηθούν στον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας, τους επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων και στον Πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου.

3) Πρόταση για συμμετοχή του Δήμου στον εορτασμό των 100 χρόνων Απελευθέρωσης της Θράκης

Στο πλαίσιο των 100 ετών από την Απελευθέρωση της Θράκης και με δεδομένο την Απελευθέρωση του Ιάσμου την 4 η Οκτωβρίου 1919 μαζί με τη γειτονική Ξάνθη, προτείνεται η συμμετοχή του Δήμου Ιάσμου στον εορτασμό αλλά και την καθιέρωση εκδηλώσεων με την ονομασία «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΙΑΣΜΟΥ» την συγκεκριμένη επετειακή ημερομηνία, θεωρώντας την κατάλληλη ως τοπική αργία.

Έτσι γίνεται εισήγηση γαι την σύσταση «Δημοτικής Επιτροπής Ελευθερίων Ιάσμου»,που σκοπός της θα είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων σε συνεργασία με όλους τους φορείς .

Κατά την παρούσα χρονική στιγμή προτείνεται ως Πρόεδρος της Επιτροπής ο κ. Σπορίκης Παναγιώτης ,δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής δημοτικής παράταξης με πολυετή εμπειρία και ενασχόληση με το πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής.

Η απόφαση για την προώθηση της πρότασης θα κοινοποιηθεί στον Δήμαρχο, τους επικεφαλής των παρατάξεων και τον Πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου με την προτροπή για συζήτηση στο Δημοτικό συμβούλιο.

4) Πρόταση για μελέτη κατασκευής γέφυρας αντί της ιρλανδικής διάβασης του Μωσαϊκού ή ένταξη αυτού του έργου σε αναπτυξιακό σχεδιασμό

Δεδομένης της μεγάλης κυκλοφοριακής εξυπηρέτησης της ιρλανδικής διάβασης Μωσαικού, τόσο των κατοίκων των χωριών του δήμου μας για μετακίνηση προς και από τον Ίασμο όπου εξυπηρετούνται οι ανάγκες για Κέντρο Υγείας, Φαρμακεία, Τράπεζες, Σχολεία, Λαική κτλ, όσο και των επισκεπτών, κρίνεται απαραίτητη η απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων καθ’όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο κατά την περίοδο του καλοκαιριού, προτείνεται να γίνει μελέτη από την δημοτική αρχή με όποια μέσα διαθέτει, για τη δημιουργία κανονικής γέφυρας, ώστε να είναι μόνιμα ο δρόμος προσβάσιμος από οχήματα κάθε είδους.

Σε κάθε περίπτωση, προτείνεται η προώθηση του θέματος προς την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Στο θέμα αυτό ο κ Τσιλιγγίρης πρόσθεσε να προωθηθεί η αναγκαιότητα καθαρισμού της εν λόγω διάβασης στην παρούσα χρονική περίοδο.

5) Πρόταση για «Εφαρμογή Δημότη» σε κινητές συσκευές

Προτείνεται η δημιουργία Εφαρμογής για κινητές συσκευές (Application) με σκοπό την ευκολότερη διαχείριση προβλημάτων-αιτημάτων καθημερινότητας από τους δημότες αλλά και την Δημοτικής Αρχής, καθώς οι κινητές συσκευές είναι οι πλέον διαδεδομένες και οι Εφαρμογές είναι πολύ εύκολες στην χρήση τους ακόμη και από τις μεγάλες ηλικίες.

Η Εφαρμογή θα λειτουργεί αποστέλλοντας σε πραγματικό χρόνο το αίτημα, με ταυτόχρονο προσδιορισμό της τοποθεσίας και τη δυνατότητα σύνταξης κειμένου περιγραφής με επισύναψη φωτογραφίας. Το κόστος είναι εφάμιλλο με την αξία της πρόσφατης ανακαίνισης του site του Δήμου, ενώ η εργασία μπορεί να ανατεθεί σε ντόπιους – δημότες επαγγελματίες που έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία πάνω σε αυτό το αντικείμενο.

Το κέρδος που θα αποφέρει η εν λόγω ηλεκτρονική υπηρεσία είναι κατά βάση η ομαδοποίηση των αιτημάτων προς τους αποδέκτες (Υπηρεσίες, Δημοτική αρχή) και η αποστολή από τους δημότες του εκάστοτε θέματος σε πραγματικό χρόνο, πολύ γρήγορα, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν, να τηλεφωνούν, να περιγράφουν προφορικά ή να μπαίνουν στη διαδικασία να στέλνουν mail.

6) Πρόταση για αξιοποίηση του αρχοντικού Κούγια

Ένα από τα ζητήματα που αφορούν την ανάδειξη μνημείων είναι η ιστορικότητα του κτιρίου Κούγια στην κεντρική πλατεία Ιάσμου και η εικόνα που αντικρίζουν από αισθητικής πλευράς οι κάτοικοι και οι επισκέπτες εδώ και χρόνια.

Για αυτό προτείνεται η αξιοποίηση με κάθε τρόπο του εν λόγω κτιρίου, καθώς έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου, ώστε να εξυπηρετήσει ανάγκες αναπτυξιακού χαρακτήρα για τον Ίασμο και ταυτόχρονα να αναδειχθεί με την κατάλληλη αισθητική παρέμβαση ως μνημείο.

7)  Πρόταση για τοποθετήσεις νέων κάδων σε συνεργασία με το συμβούλιο κοινότητας

Οι τοποθετήσεις νέων κάδων σκουπιδιών θα πρέπει να γίνονται σε συνεννόηση με τα εκάστοτε τοπικά συμβούλια των κοινοτήτων, καθώς οι σύμβουλοι αυτών γνωρίζουν τις ανάγκες της κάθε γειτονιάς, λόγω της καθημερινής επαφής με τους κατοίκους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.