Κατασκευη ενεργειακα αποδοτικων κτιριων

«Κατασκευή ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων με πιστοποιητικό σύμφωνα με το Ν. 3661/08 και τον κανονισμό ενεργειακής απόδοσης» ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο ξενοδοχείο Ξενία το πρωί του Σαββάτου. Ομιλήτρια ήταν η αρχιτέκτων μηχανικός Δρ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, επιστημονική σύμβουλος UIA –ARES για την Αρχιτεκτονική και ΑΠΕ, η οποία ασχολείται δεκαετίες με το θέμα, το γνωρίζει άριστα κι έδωσε όλες τις παραμέτρους που αφορούν στη νομοθεσία αλλά και την εφαρμογή της σε ελληνικό επίπεδο. Ήταν απόλυτα διαφωτιστική για τους συμμετέχοντες μηχανικούς, ειδικά για κάποιους που σχεδιάζουν να λάβουν την απαραίτητη γνώση και να πιστοποιηθούν ως επιθεωρητές ενέργειας.

Μ. Καραβασίλη «Η ενεργειακή απόδοση στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής»

Η κ. Καραβασίλη μίλησε για την ενσωμάτωση του κανονισμού στην ελληνική νομοθεσία. «Τον Μάιο του 2008 εκδώσαμε τον νόμο 3661 που αναφέρεται σ’ αυτό το ζήτημα, να ενσωματώνει την οδηγία 2002/91 που αφορά στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή και είμαστε η μοναδική χώρα που έχει αργήσει, παρά το γεγονός ότι και την παλαιότερη οδηγία, του 1993, την είχαμε ενσωματώσει στο εθνικό μας δίκαιο αλλά δεν είχαμε καταφέρει να την θέσουμε σε εφαρμογή όπως θα έπρεπε. Ωστόσο, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, έχει ιδιαίτερα ενδιαφέροντες στόχους.

Δεν είναι μόνο τα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, τα οποία είναι πολύ σημαντικά στην περίοδο της κλιματικής αλλαγής που ζούμε και τυχόν οφείλει ν’ ανταποκριθεί με μια κατανομή όσον αφορά στον περιορισμό του διοξειδίου του άνθρακα αλλά έχει να κάνει και με πολλά οφέλη στην οικοδομή, στην κατεύθυνση της αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας, σε κοινωνικά ζητήματα που συνδέονται με θέσεις εργασίας, οικονομικά, ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής, γιατί τα κτίρια είναι αυτά που συνθέτουν τις πόλεις μας. Η ενεργειακή απόδοση στοχεύει και στις ίδιες τις πόλεις, την βελτίωση της ποιότητας ζωής, και στην βελτίωση των κτιρίων του δημόσιου τομέα τα περισσότερα εκ των οποίων είναι πολλά και δεν είναι αποδοτικά».

Τι αλλάζει

Η κ. Καραβασίλη έδωσε τις σχετικές εξηγήσεις που αφορούν στις υποχρεωτικές αλλαγές. Αλλάζει ο κανονισμός με τον οποίο θα μελετούνται και θα κατασκευάζονται τα κτίρια, καταργείται ο κανονισμός θερμομόνωσης ο οποίος ισχύει από το 1980 στη χώρα μας και μπαίνει ένας πιο σύγχρονος κανονισμός που επιχειρεί όλα τα νέα κτίρια να πληρούν ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης, να μπαίνουν σε μια ενεργειακή κατηγορία που είναι αρκετά αποδεκτή και είναι η β΄ ενεργειακή κατηγορία, τα δε καινούρια κτίρια, όσα είναι πάνω από 1.000 τ.μ., θα γίνεται υποχρεωτικά ριζική ανακαίνιση, θα πρέπει να βελτιώσουν την απόδοσή της. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνονται επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας είτε μέσω συστημάτων θερμομόνωσης που είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για να έχουμε πιο αποδοτικά κτίρια. Το 89% των κτιρίων της χώρας μας έχουν χτιστεί πριν από την εφαρμογή του κανονισμού θερμομόνωσης και είναι τελείως απροστάτευτα θερμικά, επομένως σπαταλάμε μεγάλα ποσά ενέργειας αλλά και χρημάτων χωρίς να καταφέρνουμε ούτε να ζεσταθούμε τον χειμώνα ούτε να δροσιστούμε το καλοκαίρι. Επομένως, έχει να κάνει με την άνετη διαβίωση μέσα στο εσωτερικό των κτιρίων και ταυτόχρονα βάζει έναν μηχανισμό που θα βοηθήσει πάρα πολύ στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Είναι ένα είδος κινήτρου που θα αλλάξει δραματικά την χρηματαγορά. Έχει να κάνει με την ενεργειακή πιστοποίηση των κτιρίων. Είναι μια διαδικασία που ήδη εφαρμόζεται για τις ηλεκτρικές συσκευές κι ένα είδος κτιρίων που καταναλώνουν ενέργεια και ταυτόχρονα στοχεύει στο να γνωρίζει ο καταναλωτής την ποιότητα των κτιρίων όπου ζει κι εργάζεται, την ποιότητα των κτιρίων που θα αγοράσει ή θα νοικιάσει για να ζήσει και η πολιτεία θ’ αρχίσει να συγκεντρώνει σε μια βάση δεδομένων τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το κτιριακό της απόθεμα».

Ποια κτίρια αφορά

Η κ. Καραβασίλη εξήγησε σε ποιες περιπτώσεις το πιστοποιητικό (η ενεργειακή πιστοποίηση) θα εκδίδεται υποχρεωτικά: «Για όλα τα νέα κτίρια μετά την κατασκευή τους. Θα πρέπει να εντάσσονται στην κατηγορία Β΄.

Για τα υφιστάμενα άνω των 1.000 τ.μ που θ’ ανακαινίζονται και θ’ αναβαθμίζονται.

Για κάθε αγοραπωλησία, αγορά ή ενοικίαση που αφορά σε διαμερίσματα, κτίρια, όποιας χρήσης ή κατηγορίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικαιοπραξία. Άρα, για να κάνει ο συμβολαιογράφος τα συμβόλαια θα πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.

Επομένως, ξεκινάει μια μεγάλη ιστορία στην ελληνική αγορά, ανοίγει σειρά επαγγελμάτων και μάλιστα δημιουργείται ένας νέος κλάδος, αυτός των ενεργειακών επιθεωρητών ενέργειας και θέτει θέμα ποιότητας, με την εξοικονόμηση ενέργειας, την ποιότητα των υλικών, τον τρόπο που λειτουργούν τα κτίρια. Γίνεται μια βασική παράμετρος για να έχει αξία ένα κτίριο.

Το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί πρώτα για τα κτίρια του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και μάλιστα έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από τα αρμόδια υπουργεία, με χρονοδιαγράμματα, προκειμένου ορισμένα βασικά ζητήματα διαχείρισης ενέργειας και μικροεπεμβάσεις που είναι οικονομικά αποδοτικές θα πρέπει να έχουν γίνει μ’ έναν χρονικό ορίζοντα ενός – δυο ετών».

Κίνητρα

Η ομιλήτρια μίλησε για τα κίνητρα που θα δοθούν. «Από τα όσα γνωρίζω, η πολιτεία στη βάση μελετών που έχουν γίνει από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλους φορείς, μελετάει πακέτα κινήτρων που σταδιακά θα εφαρμόσει. Τα πρώτα θα είναι κίνητρα που θα ενισχύσουν τους ιδιοκτήτες που θέλουν να βελτιώσουν τα κτίριά τους με υψηλές επιδοτήσεις μέχρι και 70% για την εφαρμογή θερμομόνωσης, αλλαγή – αντικατάσταση κουφωμάτων, αλλαγή λέβητα, αγορά κι εγκατάσταση συστημάτων που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με στόχο να συμβάλει και η χώρα μας στον τομέα των κτιρίων –τα οποία συμβάλουν στο 40% της συνολικής κατάστασης ενέργειας κι ένα αντίστοιχο ποσοστό στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα – στην παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, να πιάσει τους εθνικούς και τους ευρωπαϊκούς στόχους για τη διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Η κ. Καραβασίλη
έμεινε ευχαριστημένη από την προσέλευση. «Είναι πολύ σημαντικό που έχουμε μεγάλη προσέλευση νέων μηχανικών. Χρειάζεται υποδομή, μεγάλη προσπάθεια, ενημέρωση στους μηχανικούς των Πολεοδομιών, τους τεχνίτες της οικοδομής. Η κατασκευή και η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων είναι τεράστιο ζήτημα, αλλά είμαι πολύ αισιόδοξη ότι σταδιακά λόγω του ότι οι πολίτες είναι πιο ευαισθητοποιημένοι θα ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια» κατέληξε.

Ν. Παπαθανασίου «Θα πρέπει να προσανατολιστούμε στη σωστή ενεργειακή μελέτη των νέων κτιρίων»

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Νίκος Παπαθανασίου αναφέρθηκε με την σειρά του στην κοινοτική οδηγία που ενσωματώθηκε με δυο χρόνια καθυστέρηση στην ελληνική νομοθεσία. «Απαιτούνται η έκδοση διαταγμάτων και κανονιστικών ρυθμίσεων τις οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουμε στα χέρια μας. Χρειάζεται αλλαγή σκέψης όσον αφορά στον σχεδιασμό των κτιρίων. Όλα αυτά τα αναλαμβάνει το περιφερειακό τμήμα του ΤΕΕ Θράκης. Είναι μια πρωτοποριακή τοποθέτηση το να γίνεται η συνεχής μόρφωση των συναδέλφων προκειμένου να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις που έρχονται στον ενεργειακό τομέα και ιδιαίτερα στο σχεδιασμό των κτιρίων.

Δεν είναι απλά το ζήτημα της έκδοσης ενός πιστοποιητικού. Από εδώ κι έπειτα, θα πρέπει να προσανατολιστούμε στη σωστή ενεργειακή μελέτη των νέων κτιρίων και για όσα κτίρια χρειάζονται ανακατασκευή θα πρέπει να εκδίδεται πιστοποιητικό μετά και από την κατάλληλη επιθεώρηση.

Για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα θα πρέπει να υπάρξει διαδικασία πιστοποίησης ενεργειακών επιθεωρητών. Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Ανάπτυξης έχει βγάλει κάποια διατάγματα, έχει αποφασίσει ότι θα υπάρχουν κάποιες ώρες παρακολούθησης σε σεμινάριο για πρακτική εκπαίδευση και στη συνέχεια άσκηση.

Υπό αυτήν την έννοια, σαν περιφερειακό τμήμα είχαμε δρομολογήσει τρία σεμινάρια στην περιοχή μας για να μεταφέρουμε αυτήν την δυνατότητα στους συναδέλφους μας στη Θράκη».

Ο κ. Παπαθανασίου
εξήγησε ότι μέχρι τώρα οι συνάδελφοί τους είχαν σαν μόνη διέξοδο να κατέβουν στην Αθήνα, να παρακολουθήσουν ένα σεμινάριο με δικά τους έξοδα, ν’ αφήσουν τις δουλειές τους εδώ και να μείνουν εκεί για εβδομάδες, με στόχο την ενημέρωση και την κατάρτισή τους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. «Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι τα σεμινάρια που παρακολουθούσαν δεν είναι αποδεκτά από το υπουργείο Ανάπτυξης. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση διοργανώσαμε και την συγκεκριμένη εκδήλωση που έτυχε πολύ μεγάλης ανταπόκρισης. Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 180 μηχανικοί να παρακολουθήσουν αυτά τα σεμινάρια για ν’ αποσαφηνιστούν όλα αυτά τα σημεία κι εφόσον επικαιροποιήσουν το ενδιαφέρον τους για τη συνέχιση αυτών των σεμιναρίων έχουμε αναλάβει την ευθύνη σαν περιφερειακό τμήμα να τα προχωρήσουμε για να μπορέσουν οι συνάδελφοι στην περιφέρεια ν’ αποκτήσουν την απαραίτητη γνώση και να πιστοποιηθούν ως επιθεωρητές ενέργειας, εφόσον το επιθυμούν» μετέφερε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.