Καταργειται ο Αστυνομικος Σταθμος Καλλιστης, αναβαθμιζεται σε Αστυνομικο Τμημα ο Ιασμος

Με προεδρικό διάταγμα για την αναδιοργάνωση περιφερειακών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας

Αλλαγές φέρνει στη διάρθρωση των υπηρεσιών της Ροδόπης το προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για την «Αναδιάταξη, αναδιοργάνωση, σύσταση και λειτουργία περιφερειακών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας».
 
Με το διάταγμα καταργείται, παρά την αντίθετη εισήγηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, ο Αστυνομικός Σταθμός Καλλίστης, ενώ παράλληλα αναβαθμίζεται σε αστυνομικό τμήμα η δομή του Ιάσμου.
 
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το διάταγμα, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης λειτουργούν το Επιτελείο και το Αστυνομικό Τμήμα Κομοτηνής, το τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής, το Τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής, το Τμήμα Μεταγωγών – Δικαστηρίων Κομοτηνής, το Αστυνομικό Τμήμα Ιάσμου, το Αστυνομικό Τμήμα Αρριανών, το Αστυνομικό Τμήμα Σαπών, το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου.
 
Στην Διεύθυνση λειτουργούν επίσης ο Αστυνομικός Σταθμός Ξυλαγανής, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Μαρωνείας του δήμου Μαρωνείας – Σαπών και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Σαπών και ο Αστυνομικός Σταθμός Οργάνης, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Οργάνης του δήμου Αρριανών και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Αρριανών.
 
Έδρα των υπηρεσιών ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην των περιπτώσεων του Αστυνομικού Τμήματος Σαπών και του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών των οποίων ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Σαπών του δήμου Μαρωνείας – Σαπών. 

Ζητούσε αναβάθμιση και όχι κατάργηση η ΕΑΥ Ροδόπης 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση που είχε καταθέσει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων την κατάργηση μεν των Α.Σ. Ν. Καλλίστης – Ιάσμου – Ξυλαγανής, αλλά την ταυτόχρονη ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος με προτεινόμενη έδρα την Αίγειρο Ροδόπης, με αντίστοιχη μεταφορά των υφιστάμενων οργανικών θέσεων και στελέχωση με αστυνομικό προσωπικό σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία για τις νεοϊδρυθείσες υπηρεσίες.
 
Η Ένωση τόνιζε πως τα οικήματα που στεγάζονται οι Α.Σ. είναι ιδιωτικά και καταβάλλεται μίσθωμα για την ενοικίασή τους, το οποίο είτε θα ελαχιστοποιηθεί είτε θα αποφευχθεί, μιας και υπήρχαν πιθανότητες παραχώρησης κτιρίου από τον Δήμο Κομοτηνής στην περίπτωση ίδρυσης ενός Α.Τ..
 
Η προτεινόμενη έδρα του υπό ίδρυση Α.Τ. Αιγείρου μπορούσε μάλιστα να εξυπηρετεί συγκοινωνιακά με τακτικά δρομολόγια από το ΚΤΕΛ Κομοτηνής, όλους τους κατοίκους των οικισμών που αστυνομεύονται από τους υπό κατάργηση αστυνομικούς σταθμούς.
 
Η γεωγραφική της θέση δε εξυπηρετούσε στην εφαρμογή λειτουργικής – ικανής και άμεσης αστυνόμευσης, καθότι βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής ευθύνης του υπό ίδρυση αστυνομικού τμήματος. 

Σταυρούλα Τζατζανά «Αποφάσισαν ξανά για εμάς χωρίς εμάς»


 
Όπως τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης κ. Σταυρούλα Τζατζανά, αυτές τις θέσεις είχαν θέσει επανειλημμένα στην ηγεσία του Σώματος, μιας και πιστεύουν πως ως τοπικοί αστυνομικοί, γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες και τα προβλήματα της περιοχής, ενώ σημείωσε πως την ίδια άποψη είχε και η τοπική Διεύθυνση Αστυνομίας.
 
Η κ. Τζατζανά εξέφρασε ιδιαίτερες επιφυλάξεις στην κατάργηση του ΑΣ Κάλλιστης , θυμίζοντας ότι στη χωρική αρμοδιότητα του παραπάνω αστυνομικού τμήματος άνηκε η τουριστικότερη περιοχή όλης της Ροδόπης, η παραλίες Φαναρίου και Αρωγής, που τώρα θα καλύπτονται από το Αστυνομικό Τμήμα Κομοτηνής, με όλες τις προσαρμογές που πρέπει να γίνουν λόγω της απόστασης.
 
«Θεωρούμε πως ως ντόπιοι, γνωρίζουμε καλύτερα τις συνθήκες που επικρατούν στη Ροδόπη και πού θα πρέπει να ενισχύεται η αστυνόμευση» παρατήρησε χαρακτηριστικά η κ. Τζατζανά για να αντιτείνει πως «τελικά τα κεντρικά αποφάσισαν ξανά για εμάς χωρίς εμάς», ευχόμενη παρόλα αυτά, για το καλό των συμπολιτών μας, πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα από αυτές τις αλλαγές.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.