Καταργειται η ποσοστωση του 0,5% για τους μαθητες της μειονοτητας;

Μείζον ζήτημα δημιουργούν οι ανακοινώσεις της κ. Γιαννάκου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μόνο των υποψήφιων που έχουν βαθμό πάνω τη βάση αφού οδηγούν ουσιαστικά στον αποκλεισμό εκατοντάδων μαθητών της μειονότητας που εισάγονταν με την ποσόστωση του 0,5% που είχε θεσπίσει ο Γ. Παπανδρέου

Κατώτατο βαθμολογικό όριο για την εισαγωγή των αποφοίτων Λυκείου στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, πρακτική που εκτιμάται ότι θα κλείσει την πόρτα των ΑΕΙ και ΤΕΙ σε χιλιάδες φοιτητές που μέχρι τώρα εισάγονταν χωρίς περιορισμό, βάζει από του χρόνου το υπουργείο Παιδείας.
Φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά κατά την οποία θα εισαχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας υποψήφιοι με βαθμούς κάτω από τη βάση.

Η απόφαση, όπως εκτιμούν εκπαιδευτικοί, θα έχει ως άμεση επίπτωση τον αποκλεισμό περίπου 15.000 υποψηφίων από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή την έμμεση και πολύ μεγάλη μείωση του αριθμού των εισακτέων αλλά και τη δημιουργία χιλιάδων κενών θέσεων σε 120 τμήματα κυρίως των ΤΕΙ αλλά και των ΑΕΙ, που δέχονται συνήθως μεγάλο αριθμό φοιτητών με βαθμολογία κάτω από τη βάση.

Η απόφαση όμως αυτή της κ. Γιαννάκου μπορεί στην πράξη να αποτελέσει την αφετηρία για την κατάργηση της κατ΄ εξαίρεση εισαγωγής στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας των μαθητών της μειονότητας της Δυτικής Θράκης, εάν βεβαίως δεν υπάρξει κάποια άλλη νομοθετική πρόνοια εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας. Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα εκατοντάδες υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση από το χώρο της μειονότητας εισάγονταν κατ΄ εξαίρεση στα ελληνικά πανεπιστήμια αν και η βαθμολογία τους στην πλειονότητα των περιπτώσεων ήταν κάτω από τη βάση. Αυτό συνέβαινε κυρίως λόγω του προβληματικού συστήματος της μειονοτικής εκπαίδευσης. Με άλλους λόγους η θετική διάκριση για τα παιδιά της μειονότητας που θεσπίστηκε το 1995 από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου ακυρώνεται σήμερα στην πράξη.

Ασφαλώς θα έχει ως προς αυτό το ζήτημα εξαιρετικό ενδιαφέρον η απάντηση του υπουργείου Παιδείας και της τοπικής εκπροσώπησης του κυβερνώντος κόμματος.

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.