Κατανυκτικη εισοδος στη μεγαλη Εβδομαδα

Με την Συναυλία θρησκευτικής μουσικής που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή

Η βυζαντινή μουσική εκκλησιαστική παράδοση συνάντησε τη δυτική στην Κομοτηνή, το βράδυ της Παρασκευής 30 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κύτταρο (ΡΕΞ) Κομοτηνής, στη συναυλία θρησκευτικής μουσικής εν όψει της
πασχαλινής περιόδου.
 
Σε αυτή συμμετείχαν βυζαντινή χορωδία, παιδική χορωδία, μικτή πεντάφωνη χορωδία, μονωδοί και ορχήστρα από τα Ωδεία Κόψα Κομοτηνής, Φαέθων Αλεξανδρούπολης και Εύφωνον Ξάνθης.
 

Στη συναυλία ερμηνεύτηκαν ύμνοι της ανατολικής ορθόδοξης εκκλησίας από μικτή βυζαντινή χορωδία, και συνθέσεις της δυτικής εκκλησιαστικής μουσικής από μικτή χορωδία και ορχήστρα.
 
Κορυφαίο γεγονός της εκδήλωσης αποτέλεσε η πρώτη πανελλήνια εκτέλεση του έργου Confitebortibi, Domine, P.66 του Ιταλού συνθέτη Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736) για δύο γυναίκες μονωδούς, μικτή πεντάφωνη χορωδία και ορχήστρα.


 
Το έργο αποτελεί μελοποίηση του Ψαλμού αρ. 110 του Δαυίδ (Θέλωεξυμνεί τον Κύριον).
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και τους χορωδούς και μουσικούς των Ωδείων «Φαέθων» Αλεξανδρούπολης, «Κόψα» Κομοτηνής και «Εύφωνον» Ξάνθης, με σολίστ τις μονωδούς Στέλλα Αδαμίδου, Παναγιώτα Παρούση και Στέλλα Φωτοπούλου. Τη βυζαντινή χορωδία διεύθυνε ο Άγγελος Μπέντης και τη παιδική χορωδία του Ωδείου Κόψα η Νέλλη Σταχοσίδου. Την επιμέλεια του προγράμματος και τη διεύθυνση της Μικτής Χορωδίας και Ορχήστρας των τριών ωδείων είχε ο Θανάσης Τρικούπης, Πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και της Μουσικής Εταιρείας Αλεξανδρούπολης – Ωδείου «Φαέθων».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.