Καταγγελια καταστηματαρχων για την περγκολα στο παρκο

Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης και το Σωματείο Καφεποτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφέρειας με επιστολή του προς τον δήμαρχο Κομοτηνής Δημήτρη Κοτσάκη διαμαρτύρεται για τη βάση που στήθηκε σε καφετέρια ξενοδοχείου στο πάρκο Κομοτηνής, στην οποία έχουν τοποθετηθεί τέντες με πλεξιγκλάς με την επιπλέον παρατήρηση ότι κάτω από τις τέντες «τσιμεντοστρώθηκαν τα ενδιάμεσα διαστήματα των κυβόλιθων για να μπορούν τα τραπέζια να στερεώνονται καλύτερα». Υποστηρίζουν ότι στην πόλη ισχύουν δυο μέτρα και δυο σταθμά, υπενθυμίζοντας ότι στην πλατεία της πόλης είχε κριθεί απαράδεκτη η χρήση κάθετων υποστυλωμάτων για την τοποθέτηση τεντών επί των πεζοδρομίων και μάλιστα τους είχαν επιβληθεί πρόστιμα από την Πολεοδομία αλλά και από τον Δήμο Κομοτηνής. Ο δήμαρχος Κομοτηνής, απαντώντας στους καταστηματάρχες, υποστηρίζει ότι η κατασκευή πέργκολας στο Άλσος της Αγίας Παρασκευής εντάσσεται στα πλαίσια της μελέτης ανάπλασης που ανατέθηκε προ πενταετίας σε εξωτερικό γραφείο μελετητών την οποία είχε εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο. Να σημειωθεί ότι το αναψυκτήριο λειτουργεί αν και η ανάπλαση του πάρκου δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Καφεποτοπωλών Καταστηματαρχών Κομοτηνής και Περιφέρειας Γιώργος Διγώνης μίλησε στον ΠτΘ για τη διαφωνία τους κι έκανε επιμέρους παρατηρήσεις για την λειτουργία του αναψυκτηρίου.

Ο κ. Διγώνης παραδέχθηκε ότι οι κατασκευές που είχαν κάνει οι ίδιοι στην πλατεία Ειρήνης δεν ήταν νόμιμες και τις ξήλωσαν κι έκτοτε όλοι οι καταστηματάρχες κατέφυγαν στη λύση της ομπρέλας. «Βέβαια, δεν ξηλώθηκαν από όλα τα σημεία της Κομοτηνής, όπως θα έπρεπε» παρατήρησε. Πρόσθεσε ότι δεν επιθυμούν να επιδείξουν όλες τις παράνομες κατασκευές της πόλης, αλλά επικεντρώνουν στις συγκεκριμένες κατασκευές που έγιναν πρόσφατα στο πάρκο. «Αντικρίσαμε μια κατασκευή σαν αυτές που είχαμε κάνει κι εμείς στην πλατεία».

Αναφέρεται στη μελέτη ότι η μεταλλική πέργκολα προτείνεται να διατηρηθεί και να επεκταθεί όπως στο σχέδιο, όπου στη θέση αυτή θα τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα του ξενοδοχείου. Η μελέτη ανάπλασης του πάρκου είναι ένα χρηματοδοτούμενο έργο από το πρόγραμμα του URBAN II. Επιτρέπεται νʼ αναφέρεται ότι εξυπηρετεί συμφέροντα ιδιώτη;

Εάν αύριο ανοίξω ένα μαγαζί δίπλα στο ξενοδοχείο θα μπορέσω να τοποθετήσω τραπεζοκαθίσματα απέναντι ή θα μού πουν ότι είναι του ξενοδοχείου; Ο λόγος που πήραν τα χρήματα για το έργο είναι για να βγάλει το ξενοδοχείο τραπεζοκαθίσματα στο πάρκο;» είναι τα ερωτήματα που θέτει.

Αναφορικά με την απάντηση του δημάρχου ο κ. Διγώνης λέει. «Ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι τοποθετήθηκαν οι τέντες μέχρι να μεγαλώσουν τα αναρριχόμενα φυτά και ότι τα σίδερα που τοποθετήθηκαν είναι νόμιμα, με στόχο νʼ αναρριχηθούν τα φυτά. Δηλαδή, θα πρέπει να περιμένουμε πότε θʼ αναρριχηθούν τα φυτά για να βγουν οι τέντες;»

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν ένα κατάστημα της πόλης προχωρήσει σε μια κατασκευή πέργκολας για νʼ αναπτυχθούν αναρριχόμενα φυτά θα τα ξηλώσουν υποχρεωτικά ή όχι. «Σʼ εμάς θα ξηλωθούν άμεσα αν το κάνουμε, με επιβολή προστίμου από την Πολεοδομία» λέει συγκρίνοντας.

Ο κ. Διγώνης σχολιάζει την αναφορά του δημάρχου για την «αρμολόγηση των κυβολίθων με αριάνι τσιμέντου (όπως ακριβώς συμβαίνει στον κεντρικό πεζόδρομο που ξεκινά από την Νομαρχία και στα περιμετρικά πεζοδρόμια) σας γνωρίζουμε ότι η εργασία αυτή θα επεκταθεί σʼ όλη την έκταση» και λέει. «Δηλαδή, σʼ εκείνο το σημείο στο οποίο θα έπρεπε να υπάρχει και γκαζόν μπήκε αρμός τσιμέντου. Από εκεί, περνάει ο κόσμος ή υπάρχουν απλά τραπεζοκαθίσματα; Επομένως, αυτό που υποστηρίζει ο δήμαρχος «για να περνάει ο κόσμος» μήπως δεν ευσταθεί;»

• Μετακίνηση σερβιτόρων

Ο Γ. Διγώνης θίγει ένα άλλο ζήτημα που αφορά στην μετακίνηση των σερβιτόρων του συγκεκριμένου αναψυκτήριου. «Ο δρόμος που έρχεται από την Αλεξανδρούπολη είναι η κύρια οδός για την πρόσβαση στο κέντρο της πόλης από την ανατολική πλευρά. Επιτρέπεται οι σερβιτόροι του ξενοδοχείου να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία και να γίνεται το σερβίρισμα των πελατών μέσω αυτής της οδού; Κι αν συμβεί ένα ατύχημα στον σερβιτόρο ή σε κάποιο πελάτη που θέλει να πάει στην τουαλέτα του καταστήματος; Σε ποια υπηρεσία θα πρέπει νʼ αποταθούμε;»

Ο κ. Διγώνης θέτει κι ένα ζήτημα ανταγωνισμού με το δήμο. «Μέσα στο πάρκο υπάρχει ένα κυλικείο που είναι του δήμου και το νοικιάζει. Δεν βλάπτει το συγκεκριμένο μαγαζί το κυλικείο του δήμου;

Επίσης, με ποια άδεια δουλεύει το αναψυκτήριο του ξενοδοχείου;»


Ο κ. Διγώνης στρέφει το ερώτημα περί νομιμότητας της κατασκευής προς το ΤΕΕ Θράκης, το οποίο είχε κρίνει παράνομες τις δικές τους κατασκευές. «Τότε, εμφανιζόταν το ΤΕΕ στα δημοτικά συμβούλια, έστελνε επιστολές στον Τύπο και τώρα δεν το βλέπουμε πουθενά».

Οι επαγγελματίες της πόλης θα περίμεναν από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Κομοτηνής να επιβάλει τα ίδια μέτρα και σταθμά για όλους τους επαγγελματίες της Κομοτηνής χωρίς διακρίσεις.

Μαρία Αμπατζή

Η επιστολή των επαγγελματιών

«ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΦΕΠΟΤΟΠΩΛΩΝ

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ

ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Κύριε Δήμαρχε

Στην πλατεία της Κομοτηνής, για τα καταστήματά μας κρίθηκε απαράδεκτη η χρήση κάθετων υποστυλωμάτων για την τοποθέτηση τεντών επί των πεζοδρομίων, και για το λόγο τούτο μας επιβλήθηκαν πρόστιμα από την Πολεοδομία αλλά και από τον Δήμο Κομοτηνής.

Στο πάρκο της Κομοτηνής το οποίο πρόσφατα παραδόθηκε στο κοινό, παραχωρήθηκε σε καφετερία ξενοδοχείου χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων εντός του πάρκου. Με την ανοχή όμως αν όχι και την παρότρυνση του Δήμου, οι πέργολες με αναρριχόμενα φυτά (όπως προβλέπεται από τη σχετική μελέτη) κατέληξαν να αποτελούν την βάση επί των οποίων έχουν τοποθετηθεί τέντες με πλεξιγκλάς (!). Μάλιστα από κάτω από τις τέντες (και πάλι μακράν των προβλέψεων της μελέτης) τσιμεντοστρώθηκαν τα ενδιάμεσα διαστήματα των κυβόλιθων για να μπορούν τα τραπέζια να στερεώνονται καλύτερα (!).

Κύριε Δήμαρχε

Επειδή στην πόλη μας δεν μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, θεωρούμε ότι οι παραπάνω εργασίες είναι παράνομες, είναι εργασίες άνευ πολεοδομικής αδείας αλλά και εργασίες εκτός μελέτης σχεδιασμού του πάρκου. Ως εκ τούτου αναμένουμε την παρέμβαση σας για την άμεση αποκατάσταση της νομιμότητας».

Η επιστολή κοινοποιήθηκε σε:

-Διεύθυνση Πολεοδομίας Περιβάλλοντος & Τουρισμού

-Πρωτοβάθμια Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου

-Τεχνικό Επιμελητήριο Τμήμα Θράκης

Η επιστολή υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αργύρη Αργυρόπουλο και τον πρόεδρο του Σωματείου Γιώργο Διγώνη.

Η απάντηση του δημάρχου Κομοτηνής

«Σε απάντηση του αρ. 231/22-5-2009 εγγράφου σας, είναι σκόπιμο να θυμηθούμε ότι αυτή η Διοίκηση του Δήμου με τις Υπηρεσίες της, εκπόνησε μελέτη ανάπτυξης προστεγασμάτων στην κεντρική πλατεία μπροστά από τα καταστήματα, την οποία κατέθεσε προς έγκριση στην Δ/νση Πολεοδομίας της Νομαρχίας Ροδόπης. Η μελέτη προέβλεπε κατασκευή πέργκολας με σιδηρά υποστηλώματα και επιστέγαση με πλέξιγλας και τέντα.

Δυστυχώς η πρότασή μας αυτή απορρίφθηκε από την ΕΠΑΕ της Νομαρχίας Ροδόπης, η οποία στη συνέχεια είχε την ευθύνη της εφαρμογής των δικών της αποφάσεων περί νομιμότητας στα πεζοδρόμια της πλατείας. Άρα είναι σαφές ότι ο Δήμος σε καμία περίπτωση δεν λειτούργησε με διαφορετική οπτική και τακτική στα διάφορα κεντρικά σημεία της πόλης.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή πέργκολας στο Άλσος της Αγίας Παρασκευής αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της μελέτης ανάπλασης που ανατέθηκε προ πενταετίας σε εξωτερικό γραφείο μελετητών μετά από διαδικασία διαγωνισμού σύμφωνα με την νομοθεσία. Η μελέτη είχε την ομόφωνη έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης διοικητικής περιόδου, της δευτεροβάθμιας ΕΠΑΕ και της Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ. Δίπλα στις πέργκολες που προέβλεπε η πρόταση, έχουν ήδη φυτευθεί και τα αναρριχώμενα φυτά, τα οποία ωστόσο χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν. Κατά τα λοιπά η κατασκευή έγινε σύμφωνα με την μελέτη (σιδηρά πέργκολα, επικάλυψη με πλέξιγκλας κατά το ήμισυ, φύτευση με αναρριχώμενα, διάστρωση με κυβόλιθους). Η χρήση κινητής τέντας είναι η μοναδική οδός σκίασης μέχρι την κάλυψη της πέργκολας από τα αναρριχώμενα.

Σε ότι αφορά την αρμολόγηση των κυβολίθων με αριάνι τσιμέντου (όπως ακριβώς συμβαίνει στον κεντρικό πεζόδρομο που ξεκινά από την Νομαρχία και στα περιμετρικά πεζοδρόμια) σας γνωρίζουμε ότι η εργασία αυτή θα επεκταθεί σʼ όλη την έκταση, μετά και από συνεχή αιτήματα των δημοτών λόγω της δυσκολίας της προσπέλασης μέσα στο πάρκο. Τέλος να σημειωθεί ότι και άλλα στέγαστρα στο άλσος έχουν κατασκευασθεί με βάση την μελέτη και στον χώρο γύρω από περίπτερο και σε άλλα σημεία.

Μετά τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι το έγγραφο σας αδικεί τον Δήμο, διότι η παρούσα διοίκηση έχει αντιμετωπίσει τα πεζοδρόμια της κεντρικής πλατείας, με την δέουσα ευαισθησία τόσο με γνώμονα την λειτουργία των καταστημάτων όσο και την αισθητική του κέντρου της πόλης. Δυστυχώς λόγω εξωγενών παραγόντων δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κατά τα λοιπά η νομιμότητα όχι μόνο δεν θίγεται αλλά και τηρείται σύμφωνα με τις μελέτες.

Τέλος το Άλσος Αγίας Παρασκευής, μαζί με την κεντρική πλατεία πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει ένα επιπλέον ελκυστικό σημείο, για τους ταξιδιώτες και τους δημότες μας, προς όφελος της ανάπτυξης της πόλης μας».

Η επιστολή υπογράφεται από τον δήμαρχο Κομοτηνής Δημήτρη Κοτσάκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.