Καταγγελια κακομεταχειρισης στρατιωτων στην Κομοτηνη

Αντιδράσεις προκαλεί σε Κομοτηνή, Σέρρες αλλά και την… Βουλή η τιμωρία δύο οπλιτών που υπηρετούν στην Θράκη. Με εντολή του διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού, δύο επαγγελματίες οπλίτες από τις Σέρρες κρατούνται από προχθές στην φυλακή-σωφρονιστήριο στρατιωτικής μονάδας της Κομοτηνής, όπου υπηρετούν, έπειτα από τροχαίο δυστύχημα στο οποίο τραυματίστηκαν. Αιτία για την τιμωρία που τους επιβλήθηκε είναι ότι απομακρύνθηκαν, χωρίς άδεια, σε απόσταση άνω των 30 χιλιομέτρων από την μονάδα τους.

Οι οικείοι των στρατιωτών μιλούν για εξοντωτική τιμωρία και διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης των δύο παιδιών. Από την πλευρά του, ο διοικητής του στρατοπέδου αντιτείνει πως ο λόγος της παραδειγματικής τιμωρίας είναι τα πολλά τροχαία ατυχήματα με θύματα φαντάρους που σημειώνονται στην περιοχή της Θράκης.

Το περιστατικό συνέβη το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, με πρωταγωνιστές του Δημήτρη Γεωργιτζίκη και Ασημάκη Γιαννακίδη, αμφότεροι ηλικίας 21 ετών. Ενώ είχαν υποχρέωση να παραμείνουν μέσα στα όρια της Φρουράς Κομοτηνής, οι δύο νεαροί πήγαν στις οικογένειές τους στις Σέρρες, που απέχουν περίπου 150 χιλιόμετρα. Επιστρέφοντας στην υπηρεσία τους, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο δεύτερος βγήκε από το δρόμο έξω από την Ξάνθη και ανατράπηκε.

Τα παιδιά τραυματίστηκαν, ευτυχώς ελαφρά, νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο και πήραν αναρρωτική άδεια. Η περιπέτειά τους όμως δεν τελείωσε εκεί, καθώς επιστρέφοντας στην μονάδα τους βρέθηκαν αντιμέτωποι με πειθαρχική τιμωρία.

Μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός ο στρατηγός διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού κ. Στυλιανός Παναγόπουλος, διέταξε να επιβληθεί στους δύο οπλίτες η αυστηρότερη πειθαρχική ποινή για ανάλογα παραπτώματα, που είναι ο εγκλεισμός τους στο σωφρονιστήριο της μονάδας για 10 ημέρες, και επιπλέον 5 ημέρες για τον οπλίτη που οδηγούσε το αυτοκίνητο, για το τροχαίο που προκάλεσε.

Η Χρυσούλα Γεωργιτζίκη, μητέρα του ενός από τους οπλίτες, υποστήριξε ότι «η ποινή είναι εξοντωτική, καθώς η απομάκρυνση σε απόσταση άνω των 30 χιλιομέτρων είναι συνήθης πρακτική κατά τις εξόδους στρατιωτών».

Όπως διευκρίνισε, «δεν ζητούμε να μείνουν τα παιδιά ατιμώρητα, αλλά όχι και να εξοντωθούν για ένα σύνηθες παράπτωμα».

Το θέμα ήρθε και στην Βουλή, καθώς ο βουλευτής Σερρών του ΠαΣοΚ κ. Μάρκος Μπόλαρης κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, καταγγέλλοντας κακομεταχείριση των δύο στρατιωτών. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, οι δύο οπλίτες «δεν έτυχαν της δέουσας μεταχείρισης από τη μονάδα τους».

Ο βουλευτής αναφέρει επί λέξει: «Οι οπλίτες νοσηλεύτηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ξάνθης. Ο ένας έφερε τραύματα στο κεφάλι και ο άλλος θλάση στον αυχένα.

Στον δεύτερο, μάλιστα, τοποθετήθηκε ορθοπεδικό κολάρο στον αυχένα και κρίθηκε ελεύθερος υπηρεσίας επί 15 μέρες βάσει σχετικής γνωμάτευσης από το 412 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Η διοίκηση του Δ’ Σώματος Στρατού μετά την επιστροφή τους στη μονάδα στην Κομοτηνή τους έκλεισε σε κελί, όπου ο μοναδικός φωτισμός προέρχεται από φεγγίτη και τα κρεβάτια είναι από σανίδια, χωρίς να υπάρχει στρώμα».


Ο Κ. Μπόλαρης ερωτά τον υπουργό «πως προτίθεται να αντιμετωπίσει την καταχρηστική και εκτός ορίων του στρατιωτικού κανονισμού», όπως την χαρακτηρίζει, «συμπεριφορά του διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Σ. Παναγόπουλου, ο οποίος επέβαλε ποινή αυστηρής φυλάκισης στους δύο στρατιώτες».

Γιάννης Γιαγκίνης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.