Καταναλωση με προσοχη στην παραλιακη ζωνη, συστηνει η ΔΕΥΑΚ

Τέρμα στο υφάλμυρο νερό από το επόμενο καλοκαίρι

«Πρέπει να προσέχουμε όταν καταναλώνουμε το νερό, να μην κάνουμε σπατάλη. Κατανοούμε ότι είναι χρήσιμο και απαραίτητο για πολλές εργασίες, ειδικά το καλοκαίρι, αλλά καλό είναι να προσέχουμε και πώς και ποιες ώρες το χρησιμοποιούμε. Κατά τις ώρες αιχμής, μετά από τις 4-5 το απόγευμα, που επιστρέφει ο κόσμος από τη θάλασσα και θέλει να κάνει ένα μπάνιο, θα πρέπει εκείνες τις ώρες τουλάχιστον να το χρησιμοποιούμε για τις άμεσες ανάγκες, παρά για να ποτίζουμε τους μπαξέδες».
 
Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, κ. Δημήτρης Καρασταύρου, απευθύνεται στους κατοίκους της παραλιακής ζώνης του δήμου Κομοτηνής και τους προτρέπει να κάνουν λελογισμένη χρήση του πόσιμου νερού κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θερινής περιόδου, ώστε η αναμενόμενη επιβάρυνση των δικτύων ύδρευσης να μην οδηγήσει σε προβλήματα καταμεσής της τουριστικής σαιζόν. Τα προηγούμενα χρόνια η ΔΕΥΑ Κομοτηνής έριξε το βάρος στην αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης και στη δημιουργία νέων, όπου δεν υπήρχαν, προκειμένου να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους μόνιμους κατοίκους των παράκτιων οικισμών αλλά και να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες που ανακύπτουν τους θερινούς μήνες, λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού παραθεριστών. 

Η απένταξη του έργου με τις 4 γεωτρήσεις από το LEADER και η έναρξή του με ίδια μέσα και πόρους

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΥΑΚ είχε επιδιώξει την κατασκευή 4 νέων γεωτρήσεων με συνολική χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ από το πρόγραμμα LEADER. Η επιδίωξη αυτή δεν τελεσφόρησε εντέλει, αφού όπως εξήγησε ο κ. Καρασταύρου, ενώ σε πρώτη φάση είχε προεγκριθεί το έργο και αναμενόταν η τελική έγκριση για τη δημοπράτησή του, ξαφνικά η Επιχείρηση ειδοποιήθηκε ότι δεν είναι επιλέξιμες οι παρεμβάσεις ύδρευσης και κατ’ επέκταση το έργο απεντάσσεται από το πρόγραμμα. Κατόπιν τούτου, τη δρομολόγηση των αναγκαίων αυτών παρεμβάσεων ξεκίνησε με ίδια μέσα και οικονομικούς πόρους η Δημοτική Επιχείρηση. Οι πρώτες δύο γεωτρήσεις έγιναν στους οικισμούς της Μελέτης και της Πόρπης, με την πρώτη να επιλύει οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης του οικισμού και με τη δεύτερη να βελτιώνει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες ύδρευσης στους οικισμούς της παραλιακής ζώνης. 

Η επιστράτευση της «αλμυρής» γεώτρησης και η υστέρηση του αντλητικού συστήματος για τη μεταφορά νερού στον υδατόπυργο Μέσης

Ωστόσο, η καινούργια γεώτρηση της Πόρπης δεν ήταν δυνατό να απαντήσει στο συνολικό ζήτημα των αυξημένων αναγκών στους παράκτιους οικισμούς κατά την καλοκαιρινή περίοδο. «Είδαμε ότι στην περίοδο αιχμής αναγκαστήκαμε πάλι να βάλουμε την “αλμυρή” προκειμένου να έχουμε επάρκεια σε νερό, υποβαθμίζοντας βέβαια την ποιότητά του», σημείωσε σχετικά ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ. Μιλώντας για «αλμυρή» γεώτρηση, ο κ. Καρασταύρου αναφέρεται στη γεώτρηση με υφάλμυρο νερό, η οποία ενεργοποιείται ως λύση ανάγκης για κάποιες ώρες της ημέρας, όταν η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη. «Αυτό που επίσης διαπιστώσαμε», συνέχισε, «είναι ότι πέρυσι τουλάχιστον, ενώ είχαμε γεμάτες τις μεγάλες δεξαμενές, δεν μπορούσαμε να στείλουμε το νερό στον υδατόπυργο της Μέσης, γιατί το αντλητικό μας ήταν πολύ μικρό σε σχέση με την κατανάλωση. Οπότε κρίναμε σκόπιμο να αυξήσουμε την ισχύ και του ηλεκτρολογικού πίνακα και των αντλητικών συστημάτων».

Προσεχώς η έναρξη νέας εργολαβίας, που υπόσχεται πλήρη κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της παραλιακής ζώνης

Οι δύο παραπάνω παρεμβάσεις εντάχθηκαν σε ενιαίο έργο, που δημοπρατήθηκε πρόσφατα, απέκτησε ανάδοχο και για το οποίο, μετά από την έγκριση του επικυρωμένου πρακτικού του διαγωνισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ της ΔΕΥΑΚ και του αναδόχου, για να ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στο καλοκαίρι. Βέβαια, τα αποτελέσματα του έργου αυτού οι δημότες και οι επισκέπτες θα τα δουν το επόμενο καλοκαίρι καθώς δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν οι εργασίες μέσα στους μήνες που ακολουθούν. Πάντως, ο κ. Καρασταύρου εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι μετά και από τη συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε ύδρευση της παραλιακής ζώνης του δήμου Κομοτηνής. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.