Καταδικη της κυβερνησης για την μη εφαρμογη του Πρωτοκολλου του Κιοτο

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προστασίας του Όζοντος, ο Τομέας Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ν. Ροδόπης καλεί τους Έλληνες πολίτες να καταδικάσουν την αδιαφορία και ανικανότητα της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας. Σε σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Στις 16 Σεπτεμβρίου 2008, γιορτάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη η Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Όζοντος, με σημείο αναφοράς το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, που υπογράφηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 1987. Σύμφωνα με αυτό, οι κυβερνήσεις πρέπει να ελέγχουν την παραγωγή και τη χρήση των ουσιών που ευθύνονται για την καταστροφή της σφαίρας του όζοντος.

Πολλές κυβερνήσεις υπέγραψαν το λεγόμενο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1987 λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος. Ήταν η πρώτη φορά που ένα πρόβλημα περιβάλλοντος προκάλεσε τέτοια δράση σε παγκόσμια κλίμακα. Τα αναπτυσσόμενα κράτη δεσμεύθηκαν να μειώσουν την κατανάλωση και την παραγωγή των χλωροφθορανθράκων (CFC) κατά το ήμισυ μέχρι το 2005 και κατά 85% έως το 2007.

Η Ελλάδα κύρωσε το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ στα τέλη του 1988 και τερμάτισε νωρίς τη χρήση των πιο καταστροφικών για το όζον ουσιών.

Το 1997 υιοθετήθηκε από τη Διάσκεψη των Συμβαλλομένων Μερών, ένα νέο πρωτόκολλο, το Πρωτόκολλο του Κιότο. Σύμφωνα με αυτό, τα αναπτυγμένα κράτη είναι υποχρεωμένα να μειώσουν τις εκπομπές 6 αερίων του θερμοκηπίου κατά 5,2% έως την περίοδο 2008 – 2012 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, με την επιβολή μάλιστα ειδικότερων στόχων μείωσης ή περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε κάθε κράτος ξεχωριστά.

Σε αντίθεση με την πλήρη εφαρμογή των επιταγών του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η χώρα μας σήμερα διεκδικεί τα πρωτεία της χειρότερης εφαρμογής του νέου Πρωτοκόλλου του Κιότο για την Κλιματική Αλλαγή.

Όπως όλοι θυμούνται, το αρμόδιο Υπουργείο έκανε τα πάντα για να αμαυρώσει την εικόνα της χώρας μας και να συγκαλύψει την πραγματική κατάσταση σχετικά με την απουσία ενός βιώσιμου και αξιόπιστου συστήματος παρακολούθησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, γεγονός που οδήγησε την Ελλάδα σε διεθνή διασυρμό, με την αποβολή της από το σύστημα ανταλλαγής ρύπων του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Προστασίας του Όζοντος, το ΠΑΣΟΚ καλεί τους Έλληνες πολίτες να στηρίξουν με την ίδια αποτελεσματικότητα τις πολιτικές για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και να καταδικάσουν την αδιαφορία και ανικανότητα της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.