Καταδικες για το παραδικαστικο

Μειωμένες ποινές επιβλήθηκαν στην πρώην ανακρίτρια Κ. Μπουρμπούλια και στον πρώην πρωτοδίκη Ευ. Καλούση. Με την ίδια απόφαση αθωώθηκε ομόφωνα ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου.
Mειώθηκαν οι ποινές για τον πρώην πρόεδρο πρωτοδικών Ευάγγελο Καλούση και την πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, που φέρονται ως πρωταγωνιστές σε μία από τις υποθέσεις του λεγόμενου «παραδικαστικού κυκλώματος», στην οποία ήταν κατηγορούμενοι για ευνοϊκή ποινική μεταχείριση επιχειρηματία, με το σκάφος του οποίου φέρονται ότι είχαν πραγματοποιήσει και κρουαζιέρα… Με την ίδια απόφαση αθωώθηκε ομόφωνα ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, ο οποίος ήταν συγκατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση. Το δικαστήριο έκρινε πως δεν αποδείχθηκε από τη διαδικασία η κατηγορία εις βάρος του συνηγόρου, στον οποίο είχαν επιβληθεί σε πρώτο βαθμό 6 χρόνια φυλακή. Την απαλλαγή του συνηγόρου, λόγω αμφιβολιών, είχε προτείνει και ο εισαγγελέας της έδρας κ. Μότσιος, ο οποίος είχε μιλήσει για «ακρότητες και υπερβολές που έλαβαν χώρα στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο». Από την κατηγορία της δωροδοκίας απαλλάχθηκε ο πρώην πρωτοδίκης, Ευάγγελος Καλούσης, με αποτέλεσμα η συνολική ποινή των 20 ετών και 2 μηνών, που του είχε επιβληθεί αρχικά, να μειωθεί στα 12 χρόνια. Μειωμένη ποινή επιβλήθηκε και στην πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών, ενώ πρωτόδικα της είχε επιβληθεί κάθειρξη 12 ετών.

Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, οι πρώην δικαστές επέστρεψαν στις φυλακές, νομικοί κύκλοι ωστόσο εκτιμούσαν ότι είναι θέμα χρόνου η αποφυλάκισή τους. Το δικαστήριο απάλλαξε επίσης από τις πρωτόδικες ποινές τους, που κυμαίνονταν από δύο έως έξι χρόνια, τους επιχειρηματίες Σ. Κρητικό και Α. Γεωργίου, καθώς και τον πρώην σύζυγο της πρώην ανακρίτριας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια, Θ. Αμοργιανό. Παράλληλα, ποινή φυλάκισης 18 μηνών επιβλήθηκε και στον κατηγορούμενο επιχειρηματία Ε. Βαλυράκη. Μετά την απαλλαγή του από την κατηγορία, ο κ. Κεχαγιόγλου δήλωσε: «Τα Χριστούγεννα του 2005, σε δύσκολες για μένα ώρες, είχα δηλώσει ότι τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης πρέπει να τις σεβόμαστε και όταν μας ωφελούν και όταν μας βλάπτουν. Πέντε χρόνια μετά η δήλωσή μου παραμένει επίκαιρη. Αισθάνομαι δικαιωμένος».

 

Σύμφωνα με την κατηγορία, τον Νοέμβριο του 2001 η τότε ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια φέρεται ότι έλαβε μέσω του τότε πρωτοδίκη Ευάγγελου Καλούση 40 εκατομμύρια δραχμές από τον επιχειρηματία Σ. Κρητικό, προκειμένου να μην τον προφυλακίσει, για υπόθεση έκρηξης σε πρατήριο υγρών καυσίμων, όπου σκοτώθηκαν δύο άτομα. Το ποσό, που φέρεται ότι εισέπραξε η κ. Μπουρμπούλια, σύμφωνα με την κατηγορία, ήταν μέρος ποσού 70 εκατομμυρίων δραχμών, τα οποία είχε απαιτήσει από τον Σ. Κρητικό. Στη συνέχεια φέρεται να διέθεσε τα χρήματα για να αγοράσει μαζί με τον πρώην σύζυγό της μετοχές.

«Έθνος», 2/12/ 2010

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.