«Καταδικαζω τα φαινομενα ρεβανσισμου»

Την πρώτη του συνέντευξη με την ιδιότητα του Υφυπουργού Εξωτερικών παρεχώρησε το πρωί του Σαββάτου ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σε αίθουσα γνωστού ξενοδοχείου της πόλης. Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες της θέσης του στο υπουργείο Εξωτερικών και ανέλυσε στους δημοσιογράφους το όραμα που έχει για την ανάπτυξη της Ροδόπης και της Θράκης.

«θα ήθελα να κάνω ορισμένες προειδοποιήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Φαινόμενα αλαζονείας, φαινόμενα ρεβανσισμού, φαινόμενα μικροκομματικής συμπεριφοράς απ’ όπου και αν προέρχονται δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της νέας κυβέρνησης. Και σε όλους αυτούς που έχουν επιλέξει τέτοιους τρόπους για να πολιτεύονται ή να διοικούν δηλώνω ότι θα σταθώ απέναντι. Όποιος είναι γαλάζιος και ανέντιμος είναι αντίπαλος. Όποιος είναι πράσινος και έντιμος είναι ευπρόσδεκτος και αξιοποιήσιμος». Με τη φράση αυτή ο κ. Στυλιανίδης θέλησε να προλάβει όσους επιθυμούν μια ρεβανσιστική διακυβέρνηση και ζητούν αλλαγές προσώπων εδώ και τώρα.

Ο κ. Στυλιανίδης αφού ευχαρίστησε τους κατοίκους της Ροδόπης για την μεγάλη εμπιστοσύνη που του έδειξαν τόνισε πως δεν είναι ώρα για μεγάλα λόγια αλλά για δουλειά και έργα.

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε μια σύντομη περιγραφή του τομέα που αναλαμβάνει στο ΥΠΕΞ λέγοντας πως είναι πολύ σημαντικός στη σύγχρονη διακυβέρνηση και καλείται να καθορίσει το ρόλο που θα παίξει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Ο τομέας που μου αντιστοιχεί περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες μορφές εναλλακτικής διπλωματίας. Την οικονομική διπλωματία, την πολιτιστική διπλωματία, την διπλωματία του πολίτη. Στις αρμοδιότητές μου υπάγονται οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες είναι ο σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των λαών καθώς και ζητήματα διμερών ή πολυμερών οικονομικών συμφωνιών».

Ο υφυπουργός έκανε μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος παραθέτοντας κάποια βασικά συμπεράσματα ως προς αυτά:

– Η Ροδόπη είναι ο νομός με τη μεγαλύτερη άνοδο ποσοστού στη χώρα για τη ΝΔ. Η ΝΔ πέτυχε την πιο σημαντική πολιτική ανατροπή σε τοπικό επίπεδο καθώς από το 1985 είχε να καταγράψει πρωτιά.

– Ο κ. Στυλιανίδης ήταν ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

– Οι πολίτες της Ροδόπης επιτύχανε να αναδείξουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα το νεότερο υφυπουργό και αυτό εμπεριέχει μια εξαιρετική τιμή για τον τόπο.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στους τρεις πρώτους στόχους που έχει για το Νομό Ροδόπης. «Πρώτος στόχος είναι να κάνω όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να επιτύχω σε αυτή την κρίσιμη θέση που μου εμπιστεύτηκαν και που έχει μεγάλη τοπική σημασία.

Ο δεύτερος στόχος είναι η διεκδίκηση και η υλοποίηση όλων των προτεραιοτήτων που αναδείχτηκαν μέσα από το προεκλογικό πρόγραμμα.

Και ο τρίτος στόχος είναι μέσα από την ικανοποίηση του συλλογικού να απολαμβάνουν τις ευκαιρίες και τα άτομα που έχουν προβλήματα».

Έκανε άνοιγμα σε όλους τους πολίτες της Ροδόπης ανεξαρτήτου κόμματος να συνεργαστούν και να βοηθήσουν για την ανάδειξη της περιοχής σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων σε πανελλήνιο και όχι μόνο επίπεδο.

Σε ερώτηση για την μειονότητα ο κ. Στυλιανίδης παρέπεμψε στο πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Κ. Καραμανλής κατά την επίσκεψη του στην Κομοτηνή για τη σύγχρονη ευρωπαϊκή μειονοτική πολιτική.

Όσον αφορά την ελληνοτουρκική προσέγγιση ο κ. Στυλιανίδης δεσμεύτηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει και θα συνεχίσει την πολιτική που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση με απόλυτη συνέπεια και πως στόχος είναι η βοήθεια της Τουρκίας στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της.

Σε συνεργασία με τον έτερο βουλευτή της ΝΔ στη Ροδόπη κ. Ιλχάν Αχμέτ ο κ. Στυλιανίδης τόνισε πως θα επιδιώξουν μια συνολική διευθέτηση των προβλημάτων της περιοχής που θα αφορά και χριστιανούς και μουσουλμάνους.

Για τις σχέσεις του με τον κ. Μολυβιάτη είπε πως είναι άριστες και πως «Αποτελεί τιμή για μένα και μάθημα η συνύπαρξη μου με τον κ. Μολυβιάτη που είναι πιο έμπειρος και πιο παλιός από ό,τι εγώ».

Για την ανάπτυξη του Νομού ο κ. Στυλιανίδης είπε πως δεν αρκούν σπασμωδικά μέτρα αλλά μέτρα που θα φέρουν αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. «Πρέπει να επαναφέρουμε τον αναπτυξιακό νόμο του 1998 και να καταβάλουμε στην ώρα της την επιδότηση του 12 % του ημερομισθίου στις επιχειρήσεις για να μην φεύγουν από τον τόπο προς άλλες χώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Στυλιανίδης παρέθεσε δεξίωση προς τιμή των φίλων που συγκεντρώθηκαν για να τον συγχαρούν.

Τ.Σ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.