Κατα του Σχεδιασμου η αντιπολιτευση

Επί της αρχής ψηφίσθηκε την Τετάρτη το βράδυ από το δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής το Σχέδιο Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης του δήμου. Το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με φορείς του τόπου μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο, ενώ θα γίνουν τρεις ημερίδες στις 1, 2 και 3 Απρίλη με διαφορετική θεματολογία και εφόσον ενσωματωθούν στο σχέδιο οι θέσεις των φορέων θα κατατεθεί στο δημοτικό συμβούλιο προς ψήφιση.

Το σχέδιο κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου παρουσίασε ο δήμαρχος Κομοτηνής Δημήτρης Κοτσάκης. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή «στόχος του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Κομοτηνής είναι να τεθούν σταθεροί και θεμελιώδεις αναπτυξιακοί προσανατολισμοί, διότι στη σύγχρονη εποχή, σε ένα κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο, αν υπάρχει ένα στοιχείο ομαλότητας, αυτό είναι η ύπαρξη σταθερών προσανατολισμών. Συμφέρον, στόχος και όραμα της Κομοτηνής στο νέο αιώνα, δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο, από τον σχεδιασμό και την επιτυχή υλοποίηση όλων εκείνων των πολιτικών που θα προσδώσουν στο Δήμο ισχύ, στην κοινωνική ευημερία και στη σχέση κοινωνίας και Δήμου, ανταποδοτικότητα. Γι’ αυτό και βασικότατο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη στην τοπική μας κοινωνία, της συνείδησης της κοινωνίας των πολιτών».

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή είναι «αναγκαίος ένας πολιτικός εκσυγχρονισμός, ο οποίος θα οδηγήσει σε ένα πλέγμα πολιτικών θεσμών, που θα διευρύνουν τις διαδικασίες συμμετοχής του πολίτη, την ανεξαρτησία του, την εμπιστοσύνη. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Δήμου Κομοτηνής αποβλέπει στην εδραίωση ενός ποιοτικού, κοινωνικού, οικονομικού και διοικητικού συστήματος, που θα εξασφαλίζει τη Δημοκρατία, την Ανάπτυξη και τη λειτουργία μιας εύρυθμης κοινωνίας πολιτών και στη οικοδόμηση μιας πόλης όπου πρωταγωνιστεί ο Άνθρωπος, μιας Κομοτηνής που πρωταγωνιστεί στη Θράκη, στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια».

Αναπτυξιακό πλαίσιο

Μέσω του σχεδίου η δημοτική αρχή αποβλέπει στην αξιοποίηση των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων με το σχεδιασμό μιας ρεαλιστικής στρατηγικής ανάπτυξης η οποία «θα άρει τους σοβαρούς ανασταλτικούς παράγοντες και θα επιτρέψει την ανάληψη πρωτοβουλιών σε όλο το φάσμα της κοινωνικοοικονομικής ζωής του τόπου».

Έτσι ο σκοπός της είναι να αποτελέσει ένα επιχειρησιακό εργαλείο ανάλυσης, αξιολόγησης, σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη του δήμου.

Βάση της εκπόνησης του προγράμματος αποτέλεσε η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης του δήμου η οποία βοήθησε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα που αφορούν στα πλεονεκτήματα, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές της περιοχής καθώς και στα κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Στη διαδικασία ελήφθησαν υπόψη και οι βασικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιο συγκεκριμένα ο κεντρικός άξονας της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

Μεταφράζοντας το ευρωπαϊκό στρατηγικό σχέδιο «σε συγκεκριμένο χωρικό επίπεδο απαιτεί την εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου το οποίο θα έχει απόλυτα προσδιορισμένους στόχους και θα εδράζεται σε συγκεκριμένους κεντρικούς πυλώνες που αφορούν στην ανταγωνιστικότητα, στην επιχειρηματικότητα, στην κοινωνική συνοχή, στην περιβαλλοντική προστασία, στη διοικητική μεταρρύθμιση και στην εξωστρέφεια».

Το όραμα του δήμου Κομοτηνής

Το όραμα του δήμου Κομοτηνής είναι η οικοδόμηση μιας κοινωνίας ευημερούσας και ενός δήμου αποτελεσματικού σε μια ανταποδοτική σχέση πολίτη –δήμου. Σε αυτή την Κομοτηνή πρωτεύουσα δύναμη είναι ο Άνθρωπος. «Σε κάθε περίπτωση το όραμα του Δήμου Κομοτηνής είναι ρεαλιστικό, δυναμικό, σύνθετο, πολυλειτουργικό και κοινωνικά αποδεκτό. Το όραμα της περιοχής είναι συμβατό με το αναπτυξιακό όραμα τόσο του ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όσο και του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης του Νομού Ροδόπης, καθώς με τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές της νέας πολιτικής συνοχής και τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς αναπτυξιακούς στόχους».

Άξονες του Στρατηγικού Σχεδιασμού

Πέντε είναι οι άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού:

•Ο πρώτος άξονας «Κομοτηνή, Ανθρωποκεντρική Κοινωνία»: Δημοτικές Πολιτικές Τοπικής Διακυβέρνησης και Πολιτικού Πολιτισμού και Εμπιστοσύνης.

•Ο δεύτερος άξονας: «Κομοτηνή, Δίκαιη Κοινωνία»: Δημοτικές Πολιτικές Υγείας – Πρόνοιας- Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού

•Τρίτος άξονας: «Κομοτηνή, Πράσινη Κοινωνία»: Δημοτικές Πολιτικές Περιβάλλοντος – Ποιότητας Ζωής – Μεταφορών και Επικοινωνιών- Πρασίνου- Πολεοδομίας –Ύδρευσης – Αποχέτευσης – Διαχείρισης Απορριμμάτων και Καθαριότητας.

•Τέταρτος άξονας: «Κομοτηνή, Βιώσιμη κοινωνία»: Δημοτικές Πολιτικές Οικονομικής Ανάπτυξης – Απασχόλησης – Καινοτομίας – Επιχειρηματικότητας

•Πέμπτος άξονας: «Κομοτηνή, Ανταποδοτική Κοινωνία» : Δημοτικές Πολιτικές Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης – Οργάνωσης – Προστασίας και Ασφάλειας»

Τάσος Βαβατσικλής,

επικεφαλής «Νέας Πορείας»:

«Προχειρότητες ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Επιχειρησιακού Προγράμματος»

«…Καταψηφίσαμε την πρόταση της επιτροπής που κατέβασε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και τους στόχους που βάζει αυτό. Έχουμε την εντύπωση ότι η Δημοτική Αρχή πλανάται πλάνη πεπλανημένη, ότι οι ανάγκες της Κομοτηνής δεν είναι αυτές που αποτυπώνονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και επιφυλασσόμαστε όταν τελειώσει η διαβούλευση και ξαναρθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να κάνουμε τις συγκεκριμένες μας τροποποιήσεις. Παρ’ όλα αυτά η Νέα Πορεία, συζήτησε τα όσα κατέβασε η Δημοτική Αρχή και δια του συναδέλφου κ. Παύλου Δαμιανίδη είχαμε την άποψή μας. Από εκεί και έπειτα το τι μέλει γενέσθαι, θα το ακούσετε, θα το δείτε, θα το αποτυπώσετε και θα το διατυπώσετε σε δύο μήνες περίπου…».

Παύλος Δαμιανίδης,

δημοτικός σύμβουλος, εισηγητής

του θέματος:

«Ζητάμε πραγματικό

στρατηγικό σχεδιασμό»

«…Καταψηφίσαμε ως παράταξη, το Στρατηγικό Σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Κομοτηνής, διότι επί της ουσίας δεν πρόκειται για στρατηγικό σχεδιασμό. Πρόκειται για ένα κείμενο απίστευτης προχειρότητας, για ένα κείμενο που αγνοεί τις βασικές αρχές του προγραμματισμού, στερείται επιστημονικής βάσης, είναι ένα συνονθύλευμα αντιλήψεων των διαφόρων δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων της πλειοψηφίας και σε κάθε περίπτωση δεν είναι ένα κείμενο που έχει ουσιαστική αναφορά στον Δήμο Κομοτηνής. Είναι μία αντιγραφή εγκυκλίων, αποφάσεων και κειμένων που δεν έχουν καμία σχέση με τον Δήμο Κομοτηνής. Ζητήσαμε λοιπόν και γι’ αυτό το καταψηφίσαμε, να γίνει ένας πραγματικός στρατηγικός σχεδιασμός, βασισμένος στην επιστημονική μεθοδολογία που είναι διαθέσιμη και να μην αντιμετωπίζεται το θέμα της ανάπτυξης με ένα τρόπο πρόχειρο, αποσπασματικό και κατά την προσωπική αντίληψη του καθενός. Επίσης αυτό το οποίο παρατηρήσαμε, είναι ότι το κείμενο φτάνει σε πολύ μεγάλη εξειδίκευση έργων και δράσεων, πράγμα το οποίο για την παρούσα φάση του προγραμματισμού είναι άστοχο, αφού υποτίθεται θα τεθεί σε διαβούλευση και θα ολοκληρωθεί και θα συνταχθεί μετά την συλλογή προτάσεων από τους φορείς και τους πολίτες της Κομοτηνής…»

Δάμων Δαμιανός,

επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Κομοτηνή-Νέα Εποχή:

«Τεχνοκρατική αποτύπωση

ιδεών που υπαγορεύεται

από την κεντρική κυβέρνηση»

Κατά την παρέμβασή του στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Κομοτηνή-Νέα Εποχή» Δάμων Δαμιανός αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά της περιόδου που διανύουμε για τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τις απεργιακές διεκδικήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ, και χαρακτηρίζοντας τους δήμους «θύματα της ανερμάτιστης κυβερνητικής πολιτικής» τόνισε τα οικονομικά προβλήματα των δήμων που οδηγούν και στις κινητοποιήσεις των δημάρχων.

Ο κ. Δαμιανός κατέθεσε μια σειρά ερωτημάτων μεταξύ των οποίων το πώς θα χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο στρατηγικό σχέδιο, στις προτεραιότητες των έργων, καθώς και το πώς η δημοτική αρχή ιεραρχεί τη δέσμη έργων που παρουσίασε.

«Δεν αμφισβητούμε τις καλές σας προθέσεις. Αμφισβητούμε όμως τη δυνατότητά σας ως δημοτική αρχή να διεκδικήσετε καταλυτικά από την κεντρική εξουσία και να εφαρμόσετε στο πεδίο πολιτικές ρηξικέλευθες, που θα σπάνε τα παραλυτικά στεγανά οικονομικών συμφερόντων που ήλεγχαν και συνεχίζουν να ελέγχουν την πολιτική και αναπτυξιακή πορεία της Κομοτηνής. Συμφερόντων του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου της περιοχής που ξέρουν να οικοδομούν τις συμμαχίες τους και με τους εκάστοτε διαχειριστές της εξουσίας.

Είμαστε υπέρ μιας πόλης που θα ζει και αναπνέει στους ρυθμούς των πολιτών της, της κοινωνικής συμμετοχής και συνευθύνης στη διαμόρφωση του παρόντος και τους μέλλοντός της. Μιας πόλης ανθρώπινης και μιας αυτοδιοίκησης που δεν επαιτεί ψίχουλα από την κεντρική εξουσία, αλλά θα επενδύει στη γνώση, την καινοτομία, στους νέους, στους φοιτητές, τη μειονότητα που μάλλον ως ασήμαντη λεπτομέρεια της περιοχής μας περιλαμβάνεται στο παρόν σχέδιο, στον πολιτισμό, στις τέχνες, την αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη και τη διαδραστική καθημερινή σχέση ανάμεσα στον πολίτη και την τοπική εξουσία. Οραματιζόμαστε μια πόλη ανοιχτή, έναν δήμο μητροπολιτικό, για όλους, χριστιανούς, μουσουλμάνους Έλληνες, Τούρκους, πρόσφυγες παλιννοστούντες, εξωστρεφή και όχι φοβικό που θα αναπτύσσεται συμβαδίζοντας με την θέση του στον γεωπολιτικό χάρτη ως κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής που από πεδίο εθνικιστικών αντιπαραθέσεων μπορεί να καταστεί εργαστήρι ανάπτυξης πολιτικής, οικονομικής και πολιτισμικής συνεργασίας.

Το παρόν σχέδιο το αντιλαμβανόμαστε ως μια τεχνοκρατική αποτύπωση ιδεών που υπαγορεύεται από την κεντρική κυβέρνηση στο πλαίσιο της ανάγκης για χρηματοδοτήσεις και εντάξεις έργων στο Δ΄ ΚΠΣ αλλά και ως επικοινωνιακό τρικ που εξωραΐζει την υφιστάμενη εικόνα της πόλης και δεν συνομιλεί με την προοπτική της. Γι΄ αυτό και το καταψηφίζουμε».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.