Κατα τη διαρκεια των «Ελευθεριων» της Αλεξανδρουπολης εγκαινιαστηκε στο «Καπνομαγαζο» η δημοτικη βιβλιοθηκη της πολης

Το ιστορικό «Καπνομάγαζο» της Αλεξανδρούπολης, που ανακαινίστηκε εκ βάθρων, θα έχει πλέον ως έδρα της η Δημοτική Βιβλιοθήκη της γειτονικής πόλης. Η τελετή εγκαινίων του αναπαλαιωμένου κτιρίου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Βαγγέλη Λαμπάκη μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης κ.κ. Άνθιμο να κόβουν από κοινού την κορδέλα των εγκαινίων.
 
Όπως ανέπτυξε ο κ. Λαμπάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του «η τελετή εγκαινίων σηματοδοτεί ταυτόχρονα την αλλαγή σελίδας για τη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης, ώστε να καταστεί πυρήνας πολιτισμού για την Αλεξανδρούπολη» ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους 3 εργάτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης των εργασιών αναπαλαίωσης του κτιρίου, τον Φεβρουάριο του 2005.
 
Είχε προηγηθεί η συμβολική διαδρομή από το Δημαρχείο ως τον νέο χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης, με όλους τους εθελοντές που βοήθησαν στην ολοκλήρωση του δύσκολου έργου της μεταστέγασης. Έτσι οι ίδιοι οι πολίτες ενεργοί σ’ αυτήν την εκδήλωση συμμετείχαν στην παράδοση του κτιρίου-κόσμημα για την πόλη. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με αφιέρωμα στο λόγιο ελληνικό τραγούδι. 

Η ιστορία και οι χρήσεις του «Καπνομάγαζου»

Το κτιριακό συγκρότημα «Καπνομάγαζο» ανεγέρθη κατά την δεκαετία του 1890 με δαπάνες της Καθολικής Κοινότητας του Δεδέαγατς για να χρησιμοποιηθεί ως Εκπαιδευτήριο. Λειτούργησε ως σχολείο ως τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν μια πυρκαγιά κατέστησε το κτήριο ακατάλληλο να φιλοξενήσει σχολικές τάξεις.
 
Το 1922-23 στεγάσθηκαν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και την Μικρά Ασία. Το 1924 αγοράσθηκε από την “Compagnie Generale de Tabac” και χρησιμοποιήθηκε για την επεξεργασία και εμπορία καπνού. Κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής της πόλης (1941-1944) και του εμφυλίου, λειτούργησε ως φυλακή και αργότερα ως ξενώνας φιλοξενίας κατοίκων της υπαίθρου. Μετά το 1950 χρησιμοποιήθηκε από εμπόρους ως αποθήκη αγροτικών προϊόντων.
 
Το 1995, επί Δημαρχίας Ηλία Ευαγγελίδη, το αγόρασε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης από το ΚΤΕΛ Έβρου. Επί Δημαρχίας Ευαγγέλου Λαμπάκη το κτίριο ανακατασκευάστηκε και ανακαινίσθηκε εκ θεμελίων για να στεγασθεί, το 2016, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης, που λειτουργεί από το 1985. 

Η αρχιτεκτονική δομή του κτηρίου

Η κάτοψη του κτηρίου του «Καπνομάγαζου» σχηματίζει «Γ». Το κεντρικό τμήμα είναι επίμηκες, ενώ το βόρειο άκρο του εξέχει του μετώπου της κύριας όψης. Το μήκος του κτηρίου είναι περίπου 27 μ., ενώ το πλάτος του εκτείνεται κατά προσέγγιση στα 12 μ. στο βόρειο και 10 μ. στο νότιο τμήμα αντίστοιχα. Το οικοδόμημα αποτελείται από τρεις ορόφους με ημιυπόγειο. Ο τελευταίος όροφος διαμορφώνεται από τη σοφίτα, που καταλήγει σε αετωματική στέγη. Οι όψεις χαρακτηρίζονται από συμμετρία, καθώς τα ορθογώνια φωτιστικά ανοίγματα των ορόφων επαναλαμβάνονται ρυθμικά. Τα παράθυρα του ημιυπογείου έχουν τοξωτή απόληξη.
 
Το «Καπνομάγαζο» αποτελεί ισχυρό σημείο της συλλογικής μνήμης των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης, καθώς αποτελεί σημαντικό μνημείο με ποικίλες χρήσεις.Το κτήριο της Καπναποθήκης, ιδιοκτησίας του δήμου, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο επειδή «αποτελεί αξιόλογο δείγμα ειδικής χρήσεως κτηρίου με σημαντικά μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία, αναπόσπαστο τμήμα και μαρτυρία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Αλεξανδρούπολης των αρχών του αιώνα.
Καλορίζικη και καλοστεριωμένη να είναι η νέα βιβλιοθήκη της γείτονος πόλης!!!

Πηγή: evros24.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.