Κατα πλειοψηφια ψηφισθηκε το νομοσχεδιο «Ρυθμισεις οφειλες, δευτερη ευκαιρια»

Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση

Ψηφίσθηκε επί της Αρχής, των άρθρων και στο σύνολο το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις οφειλές, δεύτερη ευκαιρία». Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε επί της Αρχής με 158 θετικές ψήφους έναντι 140 ψήφων «κατά», στην ονομαστική ψηφοφορία που έθεσε το ΚΚΕ. Με 158 θετικές ψήφους έναντι 140 αρνητικών ψηφίσθηκαν και τα 22 συνολικά άρθρα που έθεσαν σε ονομαστική ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Τα υπόλοιπα άρθρα του σχεδίου νόμου, όπως και επί του συνόλου ψηφίσθηκαν και αυτά κατά πλειοψηφία.

Χρ. Σταϊκούρας: «Το νομοσχέδιο απαντά ολιστικά στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους»

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια ανέφερε πως «εμείς στρέφουμε το «βλέμμα» μας, με τόλμη και ρεαλισμό, στο μέλλον και αφήνουμε την αντιπολίτευση να «στρουθοκαμηλίζει» αμήχανα και ανεύθυνα, στο παρελθόν». Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αυτό «συνεκτικό, ρεαλιστικό και καινοτόμο» που αντιμετωπίζει «με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της υπερχρέωσης των πολιτών» και «αποδεικνύει πως η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να λύσει το πρόβλημα».

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας συμπερασματικά τόνισε πως «το νομοσχέδιο αυτό είναι οικονομικά αποτελεσματικό, διότι απαντά ολιστικά στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους. Είναι κοινωνικά ευαίσθητο, λαμβάνοντας ειδικές πρόνοιες για τους πραγματικά ευάλωτους πολίτες. Είναι επιχειρησιακά λειτουργικό, διότι προσφέρει, μέσα από απλές και γρήγορες διαδικασίες, μια «2η ευκαιρία» στους πολίτες. Είναι εθνικά αναπτυξιακό, διότι διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να μειωθεί δραστικά το υψηλό ιδιωτικό χρέος, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Είναι θεσμικά συμβατό, διότι ενσωματώνει τις πρόσφατες προβλέψεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας του 2019».

Ε. Αχτσιόγλου: «Η κυβέρνηση έχει απομονωθεί κοινοβουλευτικά και θα απομονωθεί και κοινωνικά»

Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας κυριάρχησαν οι υψηλοί τόνοι. Η τομεάρχης Οικονομικών και εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, επέκρινε τόσο τον υπουργό Οικονομικών, όσο και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πως λένε «ψέματα και ανακρίβειες» στους πολίτες, καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό, την «αδιανόητη απόσταση, το χάσμα που έχουν από την κοινωνική πραγματικότητα». Σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «ο πρωθυπουργός ισχυρίζεται πως το κράτος κάλυψε τη μισθοδοσία των επιχειρήσεων στην πανδημία, όταν επιβάλλει αναστολή εργασίας, επιδοτεί την ανεργία και μειώνει οριζόντια τους μισθούς, τη στιγμή μάλιστα, που χλεύασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη κάλυψη μισθών». Η ΝΔ, πρόσθεσε, από τη στιγμή που εκλέχθηκε «ξηλώνει το εργατικό δίκαιο, τις συλλογικές συμβάσεις και τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων», ενώ «μιλάει για “φιλεργατικό πνεύμα” όταν νομοθετεί την απλήρωτη εργασία».

Σχετικά με το νομοσχέδιο, η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι είναι «απολύτως ψευδές πως με τον νέο πτωχευτικό κώδικα δεν υπάρχει έξωση», καθώς «όσοι βγάζουν πάνω από 7.000 ευρώ χάνουν το σπίτι τους την επόμενη μέρα και επέρχεται έξωση», ενώ «και για όσους βγάζουν κάτω από 7.000 ευρώ, αν καθυστερήσουν τρία ενοίκια, θα επέρχεται έξωση». Καταλόγιζε μεταξύ άλλων, πως είναι ψευδείς οι δηλώσεις της κυβέρνησης ότι δημόσιος φορέας θα αποκτά το σπίτι το οποίο θα νοικιάζουν οι ευάλωτοι «κόκκινοι δανειολήπτες» καθώς ξέρει ότι θα είναι ένα ιδιωτικό fund. Η απαλλαγή από τα χρέη προβλέπεται ήδη χωρίς πτώχευση και χωρίς απώλεια της πρώτης κατοικίας. Το νομοσχέδιο ρευστοποιεί τις περιουσίες όλων, πτωχεύει μισθωτούς και συνταξιούχους για πρώτη φορά στη χώρα και καταργεί οριζοντίως την προστασία της πρώτης κατοικίας. Εμείς, είπε η Έφη Αχτσιόγλου, «καταψηφίζουμε στο σύνολό του το νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση έχει απομονωθεί κοινοβουλευτικά και θα απομονωθεί και κοινωνικά. Και εφόσον αναλάβουμε τη διακυβέρνηση, αυτός ο νόμος θα καταργηθεί άμεσα».

Α. Λοβέρδος: «Nα υπάρξει στην πράξη και όχι στον τίτλο του νομοσχεδίου μια “δεύτερη ευκαιρία”»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφέρθηκε στο νόμο Κατσέλη και θύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τότε που ψηφιζόταν στην ολομέλεια, «η εισηγήτρια του κόμματός σας, μας έλεγε ότι “το σχέδιο νόμου είναι εξαιρετικά ανώδυνο για τις τράπεζες και εξαιρετικά λίγο για τους υπερχρεωμένους”, ενώ ο κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος που ήταν τότε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προέβλεπε ότι 'δεν θα υπάρξει ούτε ένας δανειολήπτης που θα ωφεληθεί από το σχέδιο νόμου' […] Καλό θα είναι, όταν αρθρώνουμε λόγο αντιπολιτευτικό στην κυβέρνηση, να μην τα φέρει ο καιρός να γελοιοποιηθούμε στην αίθουσα αυτή» σχολίασε.

Ο κ. Λοβέρδος πάντως, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να υπάρξει στην πράξη και όχι στον τίτλο του νομοσχεδίου μια «δεύτερη ευκαιρία», να βελτιώσει το σχετικό άρθρο και να προσθέσει πως «η πτώχευση, δεν είναι λόγος στέρησης άδειας ασκήσεως επαγγέλματος», διότι όπως εξήγησε, πλέον πτωχεύει και το φυσικό πρόσωπο και έτσι δεν θα μπορεί να ασκεί το επάγγελμά του. 

Ν. Καραθανασόπουλος: «Ομήρους του κράτους και των τραπεζών θέλετε να καταστήσετε τον κόσμο»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, είπε πως «οι λύσεις τις οποίες προτείνετε είναι αντιλαϊκές. Θα μετατρέψουν όσους χρωστάνε. διαχρονικά σε ομήρους. Δόσεις, δόσεις, δόσεις…. 240 δόσεις λέτε, για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και έτσι θα είναι όμηροι για 20 χρόνια. 180 δόσεις στην εφορία, και εκεί όμηροι. 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, πάλι όμηροι. Ομήρους του κράτους και των τραπεζών θέλετε να καταστήσετε τον κόσμο, εάν δεν τους ρευστοποιήσετε την περιουσία τουw».

Β. Βιλιάρδος: «Όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μην κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο, αλλά να ανασταλούν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί έως ότου ανακάμψει η οικονομία»

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, προχώρησε σε μια σειρά παρατηρήσεων για τα όσα εισάγονται στο νέο πτωχευτικό δίκαιο, και σημείωσε πως «χωρίς προοπτικές για την οικονομία και την απασχόληση, η οποιαδήποτε πτωχευτική διαδικασία είναι άδικη και καταστροφική». Πρόσθεσε πως, «όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μην κατατεθεί αυτό το νομοσχέδιο, αλλά να ανασταλούν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί έως ότου ανακάμψει η οικονομία». Παράλληλα, ζήτησε «να στηριχθεί η ελληνική Ομογένεια με κίνητρα από το κράτος, έτσι ώστε να επιστρέψουν και οι 600.000 νέοι μας που έφυγαν στο εξωτερικό λόγω των καταστροφικών μνημονίων που μας επιβλήθηκαν».

Κ. Αρσένης: «Το νομοσχέδιο αυτό οδηγεί στην ρευστοποίηση της ελληνικής οικογένειας»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, επέμεινε πως το νομοσχέδιο αυτό «οδηγεί στην ρευστοποίηση της ελληνικής οικογένειας». Υποστήριξε ότι στο στόχαστρο του νομοσχεδίου βρίσκονται οι πολίτες που χρωστούν περισσότερα από 30.000 ευρώ, οι εγγυητές των δανείων τους και όσοι έχουν κληρονομήσει ή θα κληρονομήσουν δανειολήπτες. Ο κ. Αρσένης είπε πως «εμείς ως ΜέΡΑ 25, έχουμε φέρει και είναι σε δημόσια διαβούλευση, πρόταση νόμου για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Είναι το σχέδιο Οδυσσέας, που ονομάσθηκε έτσι, καθώς οι πολίτες βρίσκονται σε έναν τιτάνιο αγώνα για να καταφέρουν να τους ανήκει το σπίτι τους». Το ζήτημα των κόκκινων δανείων, είπε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί «ως κοινωνικό πρόβλημα και όχι τιμωρητικά, με κατασχέσεις και πτωχεύσεις, παρέχοντας προστασία των πολιτών μέχρι να αποκατασταθεί η οικονομία και να μπορέσουν οι δανειολήπτες να αποπληρώσουν τα δάνειά τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.