Kατα 12% μειωθηκαν οι πωλησεις στο λιανικο εμποριο τον Νοεμβριο

«Μαχαίρι» ακόμη και στις δαπάνες για τα τρόφιμα και γενικότερα για τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης έχουν βάλει οι καταναλωτές, ενώ η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος σε συνδυασμό με τις διαδοχικές αυξήσεις των έμμεσων φόρων οδηγεί ολοένα και λιγότερους στις αντλίες των πρατηρίων καυσίμων. Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον κύκλο εργασιών στο λιανεμπόριο, όπως αυτός διαμορφώθηκε μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο. Στο σύνολο, μάλιστα, του έτους τα στοιχεία αναμένεται να είναι επίσης απογοητευτικά, όπως άλλωστε και η πορεία των πωλήσεων το πρώτο δεκαπενθήμερο των χειμερινών εκπτώσεων.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) στο λιανεμπόριο -συμπεριλαμβανομένων των πρατηρίων καυσίμων- υποχώρησε τον Νοέμβριο του 2010 κατά 12% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2009. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μεγάλα σούπερ μάρκετ ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 8,8% σε ετήσια βάση, ενώ η μείωση στα πρατήρια καυσίμων έφτασε το 10,7%. Το ισχυρότερο πλήγμα υφίσταται ο κλάδος των καταστημάτων πώλησης ηλεκτρικών ειδών, επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, όπου ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε τον Νοέμβριο του 2010 κατά 26,6% έναντι του Νοεμβρίου 2009. Σημαντικές απώλειες εξαιτίας της συρρίκνωσης της κατανάλωσης υφίστανται επίσης τα καταστήματα του κλάδου ένδυσης-υπόδησης, καθώς καταγράφεται μείωση των πωλήσεων κατά 17%. Η κρίση δεν φαίνεται να κάνει διακρίσεις σε μικρές και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, αφού ακόμη και στα πολυκαταστήματα ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 13,1%.

 

Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2010 ο γενικός δείκτης όγκου -συμπεριλαμβανομένων των πρατηρίων καυσίμων- υποχώρησε κατά 4,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Τη μεγαλύτερη μείωση σε επίπεδο ενδεκαμήνου καταγράφουν τα πολυκαταστήματα (10,9% σε σχέση με το ενδεκάμηνο του 2009), ακολουθούν τα καταστήματα επίπλων-ηλεκτρικών ειδών-οικιακού εξοπλισμού (10,3%), τα καταστήματα ένδυσης-υπόδησης (9,9%), τα πρατήρια καυσίμων (8,7%) και τα σούπερ μάρκετ (4%).

 

Βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών (ο τζίρος σε τρέχουσες τιμές) στο λιανεμπόριο -συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων- υποχώρησε τον Νοέμβριο του 2010 κατά 6,3% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2009. Το χαμηλότερο ποσοστό μείωσης έναντι του αντίστοιχου στον γενικό δείκτη όγκου οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην αύξηση του τζίρου στα πρατήρια καυσίμων κατά 22% σε ετήσια βάση. Η αύξηση αυτή όμως οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη άνοδο των τιμών των καυσίμων, εξαιτίας των διαδοχικών αυξήσεων του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του ΦΠΑ.

Οι εκπτώσεις δεν ανέστειλαν την μείωση κατανάλωσης

Οι χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες ξεκίνησαν στις 15 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν στις 28 Φεβρουαρίου δεν φαίνονται ικανές να αντιστρέψουν την αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο λιανεμπόριο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το πρώτο 15νθήμερο των εκπτώσεων ο τζίρος ήταν χαμηλότερος κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι έμποροι, τις ημέρες που απεργούν οι εργαζόμενοι σε κάποια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς η μείωση του τζίρου αγγίζει το 30%, ενώ τις ημέρες που απεργούν σε όλα τα ΜΜΜ οι απώλειες είναι της τάξης του 40%, με το μεγαλύτερο πλήγμα να υφίστανται τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας.

Πηγή: www.kathimerini.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.