Καρποφορες οι συναντησεις του Νομαρχη στην Αθηνα

Στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων του νομάρχη Ροδόπης στην Αθήνα για την παρακολούθηση εκ του σύνεγγυς της πορείας αιτημάτων της περιοχής και στοχεύοντας στην επίλυση προβλημάτων, ο κ. Γιαννακίδης είχε σειρά διαδοχικών συναντήσεων στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, στο υπουργείο Γεωργίας, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στο υπουργείο Ανάπτυξης. Για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στην Αθήνα ενημέρωσε τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Αναφορικά με την επίσκεψή του στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο κ. Ασημακόπουλο ανακοίνωσε τη δρομολόγηση οικοδομήματος από 30 εργατικές κατοικίες στους δήμους Κομοτηνής, Σαπών και Μαρώνειας, για τις οποίες μέχρι το τέλους του έτους θα έχουν εκδοθεί τοπικά ρυμοτομικά σχέδια και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2004 θα έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες κατασκευής τους, αφού ήδη υπάρχει σχετική χρηματοδότηση, ενώ επισήμανε ότι στο δήμο Ιάσμου έχει ξεκινήσει η διαδικασία διευθέτησης νομικών κωλυμάτων για την ανεύρεση και αγορά οικοπέδου. Επίσης, ανακοίνωσε ότι στην προσεχή εβδομάδα θα συναντηθεί με όλους τους δημάρχους για να επισπευσθούν οι εκπονήσεις των μελετών.


Στη συνάντησή του με τον υφυπουργό Γεωργίας κ. Χατζημιχάλη έθεσε το θέμα του δασικού χωριού στο δήμο Σαπών, για την κατασκευή του οποίου θα κατατεθεί πρόταση από τη Νομαρχία την επόμενη εβδομάδα στο υπουργείο, ενώ υπήρξε δέσμευση του υφυπουργού για την ένταξη της αναγγελίας κατασκευής του σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, στον επόμενο μήνα.

Πολύωρη συνεργασία είχε ο κ. Γιαννακίδης και με τον υφυπουργό Γεωργίας κ. Αργύρη, στον οποίο επισημάνθηκε ακόμη μια φορά η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι βαμβακοπαραγωγοί μετά την επιδρομή της προσβολής των φυτειών τους από την ασθένεια του πράσινου σκουληκιού, το οποίο έχει λάβει πανελλήνια έκταση. «Θέλω να τονίσω το αίσθημα ευθύνης που διακατέχει προσωπικά εμένα, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θέλω να διαμηνύσω στους παραγωγούς ότι θα στοχεύσουμε στο να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι αυτή είναι και η βούληση του υπουργείου, ότι θα έχουμε θετική εξέλιξη, χωρίς να δημιουργούμε προσδοκίες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Με αίσθημα ευθύνης παρακολουθούμε το πρόβλημα». Ο κύκλος ζωής του πράσινου σκουληκιού ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτέμβρη, οπότε, όπως δήλωσε ο κ. νομάρχης, θα γίνει η συνολική αποτίμηση της ζημιάς από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, ενώ η περαιτέρω διαδικασία προβλέπει την ενεργοποίηση των ΠΣΕΑ και την έγκριση από την ΕΕ.

Μια ακόμη ανακοίνωση που αφορά άμεσα τους αγρότες είναι η συμμετοχή του νομού Ροδόπης, μαζί με άλλους τέσσερις νομούς της χώρας, στο πιλοτικό πρόγραμμα του υπουργείου που προβλέπει τον απεγκλωβισμό των γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του ΟΣΔΕ.

Δύο σημαντικά αναπτυξιακά προγράμματα που είναι ενταγμένα στο ΠΕΠ Α.Μ.Θ. και παρουσίαζαν στασιμότητα εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα βρίσκουν διέξοδο. Το πρώτο αφορούσε στις αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών με χρηματοδότηση ενός δις δραχμών, για το οποίο αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα ενεργοποιεί το συγκεκριμένο Μέτρο. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στη σύνταξη του εδαφολογικού χάρτη, και για το οποίο υπάρχουν δεσμευμένες χρηματοδοτήσεις ύψους 2 δις για ολόκληρη την Περιφέρεια. «Θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο, όπου υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα τυπικής διαδικασίας που πιστεύω ότι με τη βούληση του υπουργείου θα βρουν σύντομα τη λύση τους και θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη του Μέτρου, για να γνωρίζουν πλέον οι αγρότες της περιοχής μας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των εδαφών τους».

Αναφερόμενος στα έργα αθλητισμού που γίνονται στο νομό ο κ. Γιαννακίδης είπε ότι είναι έτοιμη και η μελέτη εφαρμογής για το γυμναστήριο του δήμου Φιλύρας, για το οποίο υπάρχει πίστωση 650 χιλιάδων ευρώ, ενώ έχουν εξασφαλισθεί επιπλέον χρηματοδοτήσεις για πέντε γήπεδα του νομού. Επίσης, υπήρξε η διαβεβαίωση του υπουργείου για την οριστική ένταξη του Πανθρακικού Σταδίου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ύψος χρηματοδότησης 23,5 εκατ. ευρώ. «Στο επόμενο ταξίδι μου, στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα ζητήσω από τον κ. Πάχτα την εγγραφή έστω και μιας μικρής πίστωσης, ώστε να δημοπρατηθούν κάποιες εργασίες στο Πανθρακικό Στάδιο, για το οποίο υπάρχουν πλέον πλήρεις οι μελέτες εφαρμογής».

Από το υπουργείο Ανάπτυξης η τελευταία ανακοίνωση του νομάρχη, και αφορά στην ανάληψη εκ μέρους της ΔΕΗ πρόσθετης χρηματοδότησης για την επέκταση του αρδευτικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή του φράγματος Γρατινής, όπως και στην ανακοίνωση της εκπόνησης μελέτης για την κατασκευή αρδευτικού φράγματος στο Αγίασμα.

Ο κ. Γιαννακίδης θεώρησε επιτυχημένο το ταξίδι του στην Αθήνα και τόνισε ότι στο επόμενο ταξίδι του θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκανδαλίδη, τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Τσοχατζόπουλο και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Πάχτα.

Έφη Μωραΐτου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.