Καρολος Παπουλιας, Προεδρος της Ελληνικης Δηµοκρατιας, «Κατακρεουργηθηκαµε απο τον ιδιο βαρβαρο»

Οι αιχμές και τα µηνύµατα για την Τουρκία και κυρίως η σκληρή δήλωση του Προέδρου της ηµοκρατίας ότι Ελληνες και Αρµένιοι «κατακρεουργήθηκαν από τον ίδιο βάρβαρο», χρωµάτισαν τη χθεσινή συνάντηση του Κάρολου Παπούλια µε τον αρµένιο οµόλογό του Σερζ Σαρκισιάν που πραγµατοποιεί επίσηµη επίσκεψη στην Αθήνα.

«Οι δεσµοί µας είναι ιστορικοί, και είναι δεσµοί αίµατος. Γιατί αυτοί οι µαρτυρικοί λαοί της Αρµενίας και της Ελλάδας υπέφεραν πολλά σε περιόδους εξαιρετικής βαρβαρότητας», είπε χθες ο Πρόεδρος της ηµοκρατίας υποδεχόµενος τον Σ. Σαρκισιάν στο Προεδρικό Μέγαρο, αναφερόµενος εµµέσως πλην σαφώς στην Τουρκία. Μάλιστα, ο Κ.Παπούλιας επανήλθε στο ζήτηµα όταν είπε στον αρµένιο οµόλογό του ότι οι δύο λαοί «κατακρεουργηθήκαµε από τον ίδιο βάρβαρο». Υπογράµµισε ωστόσο ότι σήµερα τα πράγµατα έχουν αλλάξει και πως ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών προσπαθούν να δηµιουργήσουν µια καινούργια σχέση µε τη γειτονική χώρα. Μάλιστα, έστειλε µήνυµα για τους αµοιβαίους εξοπλισµούς, λέγοντας ότι αν δεν υπήρχε το βάρος «της ισορροπίας των εξοπλισµών, δεν θα είχαµε ανάγκη το ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο. Γιατί δίνουµε τα περισσότερα λεφτά από τις χώρες της Συµµαχίας για εξοπλισµούς. Και αυτό είναι άδικο για έναν ειρηνικό λαό».

 

Σερζ Σαρκισιάν, πρόεδρος της Αρμενίας «Στόχο έχουμε την καθιέρωση σχέσεων που αρµόζουν σε δύο γειτονικές χώρες»

Ο Σ. Σαρκισιάν από την πλευρά του δήλωσε ευγνώµων για την αρωγή που έχει προσφέρει η Ελλάδα στη χώρα του. Αναφερόµενος στις τουρκοαρµενικές σχέσεις υπογράµµισε ότι η Αρµενία προσπάθησε να κάνει ένα βήµα µπροστά «µε σκοπό την καθιέρωση σχέσεων έτσι όπως αρµόζουν σε δύο γειτονικές χώρες, ωστόσο ακόµη δεν υπήρξε η απαραίτητη πολιτική βούληση από πλευράς Τουρκίας ακόµη». ήλωσε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την κάλεσε ωστόσο να αναγνωρίσει το παρελθόν της. «Στην εξοµάλυνση των σχέσεων, στο άνοιγµα των συνόρων, κρίνεται η αξιοπιστία της τουρκικής πολιτικής. Είναι απαράδεκτο για µια χώρα που επιδιώκει να γίνει µέλος της Ε.Ε. να κλείνει τα σύνορα και να δηµιουργεί συνθήκες αποκλεισµού και οικονοµικής ασφυξίας», τόνισε ο Κ. Παπούλιας. Η Αθήνα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή του Καυκάσου και, σύµφωνα µε πληροφορίες, σύντοµα θα ορίσει ειδικό απεσταλµένο στην περιοχή. Σήµερα ο Σ. Σαρκισιάν θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίµου µε τον Γιώργο Παπανδρέου.

Πηγή:www.tanea.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.