Καπνος οι επιδοτησεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται πως παίζει με τα νεύρα και το μέλλον των καπνοπαραγωγών, δρομολογώντας την κατάργηση των επιδοτήσεων καπνού με το επιχείρημα ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία. Όπως μετέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, κ. Δαμιανός Μαρουφίδης, προγραμματίζονται κινητοποιήσεις πανελλαδικού χαρακτήρα για τη διατήρηση των κεκτημένων.

Αναφορικά με τη συγκέντρωση του βαμβακιού στα συνεταιριστικά εκκοκκιστήρια μετέφερε ότι έφτασε το 50% στη Ροδόπη, ενώ η οριστική τιμή διαμορφώθηκε στις 225 δρχ. Επεσήμανε ότι η χρονιά δεν ήταν καλή και το βαμβάκι έχει υπερβολική υγρασία.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, κ. Δαμιανός Μαρουφίδης σχετικά με την πορεία της παραλαβής του βαμβακιού από τα συνεταιριστικά εκκοκκιστήρια και τις δρομολογούμενες κινητοποιήσεις καπνοπαραγωγών απέναντι στην πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κόψει τις επιδοτήσεις καπνού.

«Η συγκομιδή και η συγκέντρωση του βαμβακιού έχει φτάσει στο 50% στην περιοχή μας, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ξεπέρασε το 90%, όπου όμως από το σύνολο του συγκομισθέντος προϊόντος μόνο το 20-30% παραδόθηκε στα συνεταιριστικά ή στα ιδιωτικά εκκοκκιστήρια, ενώ το 70-80% αποθηκεύτηκε στις αυλές ή στα κτήματα των αγροτών.

Στην περιοχή μας όσο βαμβάκι μαζεύεται παραδίδεται αυθημερόν ή την επομένη στα εκκοκκιστήρια»
. Ο κ. Μαρουφίδης κάνοντας μια εκτίμηση της ποσότητας του βαμβακιού που συγκεντρώθηκε στα συνεταιριστικά εκκοκκιστήρια της Ροδόπης και της ευρύτερης περιοχής, υποστηρίζει ότι ξεπεράστηκαν οι προσδοκίες τους και περνάει στο θέμα της τιμής: «Η οριστικά διαμορφωμένη τιμή είναι στις 225 δρχ. Ο κάθε αγρότης που εισκομίζει το προϊόν του σε συνεταιριστικό εκκοκκιστήριο ευελπιστεί να λάβει συμπληρωματική τιμή όπως και τις περασμένες χρονιές.

Η χρονιά είναι πολύ δύσκολη, το βαμβάκι έχει υπερβολική υγρασία. Δεν επιστρέψαμε ακόμη βαμβάκι, θα το παλέψουμε. Ο δείκτης της διεθνούς τιμής του βαμβακιού είναι στα χαμηλότερα επίπεδα»
. Ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης ευελπιστεί σε ανάκαμψη και δηλώνει: «Ο βαμβακοπαραγωγός της περιοχής μας, συνυπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους, απολαμβάνει της καλύτερης τιμής. Σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα δεν έχει ξεπεραστεί το 220.

Η τριετία έδωσε στην περιοχή μας μία μέση τιμή. Η ποσόστωση έδωσε κιλά βάση των στρεμμάτων τα οποία δηλώθηκαν, καλλιεργήθηκαν. Υπάρχει μία παραγωγή, η οποία ξεπερνά τον μέσο όρο της τριετίας κατά πολύ ή κατά λίγο. Ο αγρότης που καλλιέργησε 10 στρέμματα και ο μέσος όρος της τριετίας του έδινε 300 κιλά, έχει βγάλει αντί για 30, 31 τόνους»
. Ο κ. Μαρουφίδης διαβεβαίωσε και για τη συνέχιση της ευνοϊκής πολιτικής απέναντι στους αγρότες, μεταφέροντας ειδήσεις από τη χθεσινή του επίσκεψη στην Αθήνα: «Όλα τα βαμβάκια θα παραλαμβάνονται και αυτό θα αναγράφεται στην αρχική σύμβαση. Η επιπλέον ποσότητα θα είναι σε εκκρεμότητα, υπό έλεγχο, μέχρι να καταλήξουμε (υπουργεία, ΟΠΕΚΕΠΕ, εκκοκκιστήρια) ότι η τελική ποσότητα βάση των στρεμμάτων είναι αυτή, και ο βαμβακοπαραγωγός θα εισπράξει την επιδότησή του».

Ο κ. Μαρουφίδης διαβεβαίωσε ότι «τα συνεταιριστικά εκκοκκιστήρια Ροδόπης δεν έχουν κανένα οικονομικό πρόβλημα» εξηγώντας ότι από σήμερα κατατέθηκαν για τέσσερις ημερομηνίες χρήματα και από τη Δευτέρα θα πληρώνονται οι βαμβακοπαραγωγοί, αν και δεν έχουν προς το παρόν, εισπράξει την επιδότηση (η ΕΑΣ).

Ασάφειες για τους καπνοπαραγωγούς

Τα χρώματα στο τοπίο του καπνού είναι γκρίζα, δεδομένου ότι εδώ και καιρό ο Πρόεδρος της Comission έκανε λόγο για σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων καπνού. Ο κ. Μαρουφίδης σημειώνει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι είχαν αντιδράσει, ενώ ο κ. Σημίτης το καλοκαίρι στο Γκέτεμποργκ είχε ζητήσει την απόσυρση της πρότασης Πρόντι.

Πρόσφατες ειδήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν ότι το ζήτημα αναζωπυρώθηκε. Ο κ. Μαρουφίδης έκανε λόγο για απομόνωση του θέματος του καπνού τον Απρίλη του 2002 στην Ε.Ε., προκειμένου να συζητηθεί αν θα συνεχιστούν ή όχι οι επιδοτήσεις, και υποστήριξε «δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια». Σε συνάντηση της ΚΑΠΝΙΚΗΣ την περασμένη Δευτέρα αποφασίστηκε να ενημερωθούν οι παραγωγοί και να ξεκινήσει αγώνας για τη διατήρηση των υπαρχόντων επιδοτήσεων. Θα υπάρξουν κινητοποιήσεις, είτε στη Θεσσαλονίκη είτε κάπου αλλού. Στα θέματα που θα τεθούν σύμφωνα με τον κ. Μαρουφίδη, είναι η βελτίωση των επιδοτήσεων και επ’ ουδενί η κατάργησή τους, μιας και στην Ελλάδα 200.000 άτομα ζουν από τον καπνό. Σε περίπτωση που η Ε.Ε. προχωρήσει σε κατάργηση προτείνεται το κράτος να συμπληρώσει από εθνικούς πόρους τις αμοιβές για τον καπνό.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.