Καπνος μπασμας: Ενα προιον με διακριτη ποιοτητα και ευοιωνες προοπτικες

Πρόκληση για το μέλλον η εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών για βελτίωση της ποιότητας και της αποδοτικότητας

Πριν από έναν περίπου μήνα η Philip Morris International και η θυγατρική της, Παπαστράτος ΑΒΕΣ, υπέγραψαν με την ελληνική κυβέρνηση τη νέα τριετή συμφωνία για την αγορά ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου, συνολικής ποσότητας 30.000 τόνων. Η υπογραφή της επίμαχης συμφωνίας, εκτός από ένα ουσιαστικό πρακτικό αποτέλεσμα για τα συμφέροντα των ελλήνων καπνοπαραγωγών, σηματοδότησε και την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην ποιότητα των ελληνικών καπνών, προαναγγέλλοντας ευοίωνο το μέλλον της συγκεκριμένης καλλιέργειας. Αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση, που διοργανώθηκε χθες στην Κομοτηνή από την Παπαστράτος-Philip Morris International για την ενημέρωση των καπνοπαραγωγών της Θράκης αναφορικά με τις προοπτικές των καπνικών προϊόντων και της καλλιέργειας του Μπασμά.
 
Στην πόλη μας βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της εταιρίας Παπαστράτος, κ. Ιάκωβος Καργαρώτος, καθώς επίσης εκπρόσωποι των μεταποιητικών εταιριών που συνεργάζονται με την εταιρία και με τους καπνοπαραγωγούς της Θράκης. Στην εκδήλωση εκτός από τους άμεσα ενδιαφερόμενους καπνοπαραγωγούς, παρέστησαν επίσης ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Ροδόπης, κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, οι αντιπεριφερειάρχες Ροδόπης και Ξάνθης, κ.κ. Χρήστος Μέτιος και Κώστας Καζναφέρης, το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τάκης Χαρίτου, και ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Ξάνθης, κ. Στέλιος Μωραΐτης. 

«Ο κλάδος του καπνού είναι ένας από τους στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας»

Στην τοποθέτησή του ο κ. Καργαρώτος περιέγραψε καταρχήν τη δυναμική που αναπτύσσει ο κλάδος του καπνού στη χώρα μας, κάνοντας λόγο για έναν κλάδο στον οποίο «πρέπει να εστιάσουμε και να επενδύσουμε στο μέλλον». «Ο κλάδος του καπνού είναι ένας από τους στυλοβάτες της ελληνικής οικονομίας», διαπίστωσε, για να επισημάνει ότι «είναι ένας από τους πλέον εξωστρεφείς κλάδους, αφού περισσότερο από το 90% της εθνικής παραγωγής εξάγεται και έχει πάρα πολύ σημαντική συνεισφορά στο κομμάτι της απασχόλησης». «Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 60.000 οικογένειες ασχολούνται στον συγκεκριμένο κλάδο», συνέχισε, «από την παραγωγή και τη μεταποίηση μέχρι τη βιομηχανοποίηση και την λιανική πώληση των καπνικών προϊόντων. Περισσότερα από 3 δις ευρώ κάθε χρόνο εισρέουν στα κρατικά ταμεία από την πώληση των καπνικών προϊόντων, μέσω του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ. Στο κομμάτι των εξαγωγών αποτελεί περίπου το 10% των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων και το 2015 ήταν 2ο προϊόν πίσω από το ελαιόλαδο σε ανάπτυξη εξαγωγών». «Ο καπνός είναι μία από τις καλλιέργειες, στις οποίες πρέπει να εστιάσουμε και να επενδύσουμε στο μέλλον», τόνισε συμπερασματικά, υπενθυμίζοντας ότι «έχει δείξει εξαιρετική αντίσταση στα χρόνια της κρίσης» και εκτιμώντας πως «με βάση την ποιότητα, που έχει, αλλά και όλα τα προγράμματα που εφαρμόζονται σε συνεργασία των παραγωγών, των μεταποιητών και της εταιρίας Παπαστράτος-Philip Morris, έχει ακόμα καλύτερες προοπτικές για το μέλλον». 

«Ο καπνός μπασμάς έχει εξαιρετική ποιότητα σε σχέση με όλα τα άλλα ανατολικά καπνά, που καλλιεργούνται στις γειτονικές χώρες»

Εστιάζοντας ειδικότερα στον μπασμά της Θράκης, παρατήρησε ότι «αξιολογείται σαν μια πάρα πολύ ποιοτική καλλιέργεια», προσθέτοντας ότι «έχει εξαιρετική ποιότητα σε σχέση με όλα τα άλλα ανατολικά καπνά, που καλλιεργούνται στις γειτονικές χώρες, και γι’ αυτό σε σχέση με εκείνα πιάνει πάντα την καλύτερη τιμή». «Σκοπός δικός μας είναι η καλλιέργεια να γίνει περισσότερο αποδοτική», επισήμανε ο κ. Καργαρώτος, «και συνεπώς περισσότερο κερδοφόρα για τους καπνοπαραγωγούς». 

«Η Παπαστράτος- Philip Morris ιστορικά στηρίζουν την ελληνική καπνοκαλλιέργεια, όχι μόνο αγοράζοντας περισσότερο από 50% της ελληνικής παραγωγής, αλλά και με πάρα πολλά προγράμματα ποιοτικών παρεμβάσεων»

Αυτό θα επιτευχθεί, όπως εξήγησε, μέσα από τη συνεργασία της εταιρίας με τους ίδιους τους καπνοπαραγωγούς και από την υλοποίηση προγραμμάτων ποιοτικών παρεμβάσεων στις καλλιέργειές τους. «Η εταιρία Παπαστράτος και η μητρική της, Philip Morris», υπογράμμισε, «ιστορικά στηρίζουν την ελληνική καπνοκαλλιέργεια, όχι μόνο ποσοτικά, αγοράζοντας περισσότερο από 50% της ελληνικής παραγωγής, αλλά και με πάρα πολλά προγράμματα ποιοτικών παρεμβάσεων, με σκοπό η καλλιέργεια να γίνει πιο αποδοτική για τον καπνοκαλλιεργητή και πιο ανταγωνιστική η σοδειά, έτσι ώστε να εξαχθεί το προϊόν και να συνεχίσει να έχει τη θέση που του αρμόζει στη διεθνή αγορά». Ήδη κάποια από τα συγκεκριμένα προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη, σημείωσε κλείνοντας ο κ. Καργαρώτος. 

Νίκος Τζούμας «Η ποικιλία μπασμάς έχει πλέον “κλειδώσει” σαν μία από τις ζητούμενες ανατολικές ποικιλίες»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καπνεμπορικής εταιρείας Μισιρριάν, κ. Νίκος Τζούμας. Αναφερόμενος στον καπνό μπασμά, ο κ. Τζούμας έκανε λόγο για μια εξαιρετική ποικιλία ανατολικού καπνού, που το μέλλον της φαίνεται να είναι σταθερά ανερχόμενο. «Νομίζω ότι έχει πλέον “κλειδώσει” η ποικιλία μπασμάς σαν μία από τις ζητούμενες ανατολικές ποικιλίες», επισήμανε, σπεύδοντας να παρατηρήσει ότι «δε συμβαίνει το ίδιο και σε όλες τις ανταγωνίστριες χώρες παραγωγής ανατολικών καπνών, στα Βαλκάνια ή και στην Τουρκία». «Η ποικιλία μπασμάς είναι μία ιδιαίτερη ποικιλία», συμπλήρωσε, «η οποία έχει πολύ ενδιαφέρον για τη βιομηχανία και πιστεύω ότι στα πλαίσια που κινείται, με σταθερά ανερχόμενες τιμές στο μέλλον θα διατηρήσει το μέγεθός της, αν όχι θα το αυξήσει». Καταλήγοντας τόνισε την πολύ καλή συνεργασία της εταιρίας Μισσιριάν με τους καπνοπαραγωγούς, σημειώνοντας ότι «φροντίζουμε πάρα πολύ το κομμάτι της βοήθειας του παραγωγού στον αγρό και όλα αυτά έχουν δείξει κάποια καλά σημάδια στη βελτίωση της ποιότητας, που παραμένει το ζητούμενο». 

Αλέξανδρος Κοντός «Η συμφωνία με τη Philip Morris δίνει ένα μήνυμα ότι ο ελληνικός καπνός έχει προοπτική»


Ο κ. Αλέξανδρος Κοντός, γενικός διευθυντής της εταιρίας ΣΕΚΕ, που επίσης είναι προμηθευτής της Παπαστράτος-Philip Morris, καταρχήν χαιρέτησε τη συμφωνία, που συνάφθηκε τον προηγούμενο μήνα για τα ελληνικά ανατολικού τύπου καπνά, παρατηρώντας μεταξύ άλλων ότι «επειδή υπηρέτησα την ελληνική γεωργία, δε γνώρισα άλλη περίπτωση που μία εταιρία να απορροφά το 50% της παραγωγής ενός προϊόντος». «Αυτό πέρα από το γεγονός αυτό καθαυτό, που είναι πάρα πολύ σημαντικό, ταυτόχρονα δίνει κι ένα μήνυμα», παρατήρησε. «Ένα μήνυμα ότι ο ελληνικός καπνός έχει προοπτική», εξήγησε, «ότι προχωράει σε διεθνές επίπεδο και οι παραγωγοί μπορούν πλέον να συνεχίσουν να καλλιεργούν». «Όλοι μας, και η Philip Morris Παπαστράτος, προσπαθούμε με έρευνα, με καινοτομίες να υποστηρίξουμε το προϊόν», επισήμανε, «και να το κάνουμε πιο ανταγωνιστικό, να μειώσουμε το κοστολόγιο στο ράφι και γενικότερα, έτσι ώστε ο ελληνικός καπνός να γίνει και πιο δυνατός και πιο ανταγωνιστικός στη διεθνή αγορά». 

Πιλοτικά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας σε δύο χωριά της Ξάνθης και της Ροδόπης

Με την ευκαιρία ο κ. Κοντός αποκάλυψε ότι σε δύο χωριά της Ξάνθης και της Ροδόπης, στα Φίλια και στα Αρριανά αντίστοιχα, τρέχουν πιλοτικά προγράμματα έρευνας και καινοτομίας, τα οποία αποσκοπούν στη μείωση του κόστους παραγωγής. «Πάμε πλέον σε σκάλισμα, όχι με το χέρι αλλά με τη μηχανή», εξήγησε, «ενώ έχουμε εξελίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό εκτός από τη σκαλιστική μηχανή και τη συλλεκτική μηχανή». «Καταλαβαίνετε ότι εφόσον αυτά προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, μειώνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής και τον κόπο του παραγωγού», επισήμανε. «Δεν κάνουμε έρευνα για την έρευνα», συνέχισε, «αλλά προσπαθούμε να κάνουμε εφαρμοσμένη έρευνα. Πραγματικά είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι οι παραγωγοί μας στηρίζουν, δηλαδή συμφωνούν με αυτά που κάνουμε και συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή. Και αυτή η προσπάθεια συνεχώς θα διευρύνεται, αφού θα προστίθενται κι άλλοι παραγωγοί. Έτσι ώστε, μέσα από κοινές δράσεις έρευνας και καινοτομίας, να μπορέσουμε να έχουμε πλέον το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον παραγωγό». 

Χουσεΐν Εσάτ «Στα άλλα κράτη, που έχουν παρόμοια καπνά, δε βγάζουν ποιότητα σαν εμάς»

Ανάμεσα στους παραγωγούς, που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον και προσοχή την εκδήλωση, βρισκόταν και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, κ. Χουσεΐν Εσάτ. Ο κ. Εσάτ συμφώνησε στο ότι η καλλιέργεια του καπνού στην Ελλάδα έχει μέλλον, αφού τα ελληνικά καπνά παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση στις ξένες αγορές. «Στα άλλα κράτη που έχουν παρόμοια καπνά, όπως στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στην ΠΓΔΜ ή στην Τουρκία, δε βγάζουν ποιότητα σαν εμάς», επισήμανε, διακρίνοντας πως αυτός ήταν και ένας λόγος που η Philip Morris τους έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.