«Κανλι Νιγκαρ»

Υπό την αιγίδα της σκηνοθέτιδος κ. Σουκράν Ραήφ οι θεατρικές ομάδες «Σπόρος» και «Πυρήνας» του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης και της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης αντίστοιχα ανέλαβαν φέτος μία από κοινού πρωτοβουλία, που αφορά στο ανέβασμα της μουσικής κωμωδίας του Σαδίκ Σένδιλ «Κανλί Νιγκάρ». Από την ομάδα «Πυρήνα» προέρχονται τα κορίτσια που παίρνουν μέρος ενώ από τον «Σπόρο τα αγόρια.Η πρεμιέρα του έργου θα δοθεί στην αίθουσα του εργατοϋπαλληλικού κέντρου (Rex) στις 3 Μαΐου και για πέντε συνεχείς βραδιές οι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν την ευκαιρία να το παρακολουθήσουν στον ίδιο χώρο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η σκηνοθέτης και η ομάδα της τη Δευτέρα στα γραφεία του Συλλόγου Επιστημόνων της Μειονότητας έγινε η παρουσίαση του έργου.

Η σκηνοθέτης κ. Σουκράν Ραήφ στην αρχή δήλωσε ότι είναι περήφανη γιατί οι δυο θεατρικές ομάδες ανεβάζουν ένα κοινό έργο και στη συνέχεια μίλησε για το πώς δημιουργήθηκε αυτή η ιδέα. «Τόσο οι Κομοτηναίοι όσο και οι Ξανθιώτες είχαν δηλώσει επιθυμία προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς φέτος αποφασίσουμε να υλοποιήσουμε αυτή την επιθυμία. Τα κορίτσια της ομάδας είναι από την Ξάνθη και τα αγόρια από την Κομοτηνή. Μπορώ να πω ότι εμείς με το «Κανλί Νιγκάρ» ξεπερνάμε τους εαυτούς μας. Γιατί δεν είναι καθόλου εύκολο να ανεβάσει κανείς για πέντε συνεχείς βραδιές ένα έργο σε μια τέτοια αίθουσα».

Τις προηγούμενες χρονιές τα έργα που ανέβαζε είτε η ομάδα «Σπόρος» είτε ο «Πυρήνας» παρουσιάζονταν και σε διάφορους δήμους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους κατοίκους των περιοχών αυτών να παρακολουθήσουν μια θεατρική παράσταση. Αλλά φέτος δεν θα γίνει αυτό. «Συνέχεια εμείς πηγαίναμε στους δήμους, βέβαια και αυτό είναι κάτι πολύ ωραίο, αλλά φέτος καλέσαμε εμείς τους δήμους, γιατί στο φετινό μας έργο το φως είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο και γιατί θέλουμε ο κόσμος να παρακολουθήσει μια θεατρική παράσταση σε μια «πραγματική» αίθουσα». Οι εκπρόσωποι των δήμων δέχτηκαν την πρόταση της κ. Σουκράν Ραήφ, η οποία δήλωσε ότι θα παίξουν για κάθε δήμο σε συγκεκριμένες βραδιές και η είσοδος θα είναι ελεύθερη «δηλαδή θα είναι σαν μια εκδήλωση του δήμου».

Η πρεμιέρα του έργου «Κανλί Νιγκάρ» θα γίνει στις 3 Μαΐου. Στις 4 του μηνός η ομάδα θα ανεβάσει το έργο για τους Κομοτηναίους και τους κατοίκους της γύρω περιοχής, στις 5 Μαΐου για το δήμο Σώστου, στις 6 Μαΐου για το δήμο Φιλύρας και στις 7 Μαΐου για το δήμο Αρριανών. Στην περίπτωση που οι δήμοι δεν γεμίσουν την αίθουσα τότε η είσοδος θα είναι ελεύθερη και στους υπόλοιπους.

Στο έργο, που στην πραγματικότητα είναι μουσική κωμωδία, εξιστορούνται οι περιπέτειες της Νιγκάρ, η οποία έχει τραβήξει πολλά από τους άντρες και τώρα προσπαθεί να τους εκδικηθεί με διάφορους κωμικούς τρόπους. «Η Νιγκάρ είναι δυνατή γυναίκα, η οποία ξέρει να παίρνει αυτό που ζητάει. Ήδη με το μονόλογό της στο έργο θα καταφέρει να κερδίσει τους θεατές. Μπορεί στη ζωή να τύχουν διάφορα σε ένα άνθρωπο, αν καταφέρουμε να πάρουμε τα κατάλληλα μαθήματα από αυτά που μας συμβαίνουν και να σταθούμε γερά στα πόδια μας δεν υπάρχει αγώνας που δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε» δηλώνει η σκηνοθέτης.

Σε ερώτηση που αφορούσε στην επιλογή του έργου η κ. Σουκράν Ραήφ απάντησε ότι τα μέλη της ομάδας πάντα ήθελαν να παίξουν αυτό το έργο, αλλά επειδή δεν είχε το κατάλληλο άτομο για να παίξει το ρόλο της Νιγκάρ, της πρωταγωνίστριας, το ανέβαλε συνεχώς. Οι πρόβες άρχισαν αρχές Νοεμβρίου. Τελευταία έγιναν εντονότερες ειδικά τα Σαββατοκύριακα, η ομάδα δουλεύει κάθε μέρα και μάλιστα 18 ώρες. «Φέτος ήταν να ανεβάσουμε κάποιο άλλο έργο, αλλά στην πορεία αλλάξαμε απόφαση. Η ομάδα είναι καταλληλότερη για το «Κανλί Νιγκάρ». Είναι κατάλληλο έργο για να ξεπεράσει τον εαυτό της μια θεατρική ομάδα. Είναι ένα έργο δύσκολο και θέλει πολύ κόπο. Ελπίζω με τα χειροκροτήματά σας, όταν θα το δείτε, θα μας κάνετε να νιώσουμε ότι καταφέραμε το δύσκολο».

Από την άλλη η κ. Σουκράν Ραήφ σημείωσε ότι έχουν καλέσει στην πρεμιέρα του έργου δυο σημαντικά ονόματα από το χώρο του τουρκικού κινηματογράφου και θεάτρου, την κ. Φατμά Γκιρίκ και την κ. Περιχάν Κουτμάν οι οποίες έχουν παίξει στο παρελθόν τον ρόλο της Νιγκάρ. «Ήδη έχω μιλήσει μαζί τους, αλλά επειδή και οι δυο έχουν γυρίσματα μου μετέφεραν ότι θα είναι δύσκολο να έρθουνε. Μου το επιβεβαίωσε αυτό και ο κ. Μουζντάτ Γκεζέν, ο οποίος ήταν πέρυσι μαζί μας».

Εντυπώσεις των ηθοποιών

Για την Σανέμ Τοπούζ, η οποία ερμηνεύει το ρόλο της Κανλί Νιγκάρ, είναι η πρώτη εμπειρία. «Το έχω ξαναπεί, αλλά το επαναλαμβάνω, μακάρι κάθε γυναίκα να είναι τόσο δυνατή όσο η Νιγκάρ. Εγώ αυτό είδα στο πρόσωπο της Νιγκάρ, μια πολύ καλή μητέρα. Η Νιγκάρ είναι κάποια από μας, αλλά επειδή το όνομα της είναι Κανλί Νιγκάρ είναι στο στόχαστρο».

Ο Σεμπαχαττίν Γκασίλ ερμηνεύει τον Απτί. «Είναι ένας χαρακτήρας που δεν ανακατεύεται σε τίποτα, προσπαθεί να καλοπιάνει τον Αγκάχ. Στην αρχή δεν πολυσυμπαθεί την Νιγκάρ, αλλά στη συνέχει όταν μαθαίνει περισσότερα για αυτήν προσπαθεί να τη βοηθήσει».

Ο Ερδέμ Αχμέτ ερμηνεύει το ρόλο του Ναρτσίν του γιου του Αγκάχ. «Είναι ένα έργο που ήθελα να το ανεβάσουμε πολύ για αυτό και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Ο Ναρτσίν είναι ένας ρομαντικός και ερωτευμένος νεαρός. Μετά το θάνατο της μητέρας πιέζεται από τον πατέρα του. Προσπαθεί με τη βοήθεια του Απτί να ξεφύγει από αυτήν. Το «Κανλί Νιγκάρ» είναι ένα πλούσιο έργο, ο κάθε χαρακτήρας έχει να δώσει και ένα μήνυμα. Είναι πολύ σημαντικό να δίνεις αυτό το μήνυμα χωρίς να το διαστρεβλώνεις».

Ο Ερσέν Βελή ερμηνεύει το ρόλο του Αγκάχ του πατέρα του Ναρτσίν. «Η κακία που έχει κάνει στο παρελθόν μετά από χρόνια βρίσκει τον Αγκάχ. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι μια τέτοια ομάδα είναι δύσκολο να βγάλει κακή δουλειά, εγώ εγγυώμαι 100% γέλιο».

Ο Κενάν Ισμαήλ ερμηνεύει το ρόλο του Λαζ. «Και ο Λαζ είναι ένας από αυτούς που τράβηξε πολλά από την Νιγκάρ, κάπου – κάπου θέλει να την εκδικηθεί, αλλά κάθε φορά η Νιγκάρ τον δελεάζει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ριντβάν Ντουρχάν παίζει τον Ιστινγιελή, η Αλέβ Κιρχουσεϊνογλου την Μπεντιντέ (η κόρη της Νιγκάρ), η Σενάϊ Μουσταφά την Ναντιντέ και η Ντιλέκ Χατζή Χαλήλ την Μπατζί. Ενώ η Νιλάϊ Σεβκέτογλου είναι αναπληρώτρια για το ρόλο της Ναντιντέ. Οι υπόλοιποι συντελεστές είναι η υποβολέας Ελτσίν Χατζηιμπράμ, στο ντεκόρ η Ρεϊχάν Χατζηιμπράμ, στον ήχο η Βιλντάν Γιουσούφ, στα κουστούμια η Λουτφιέ Νιχάτογλου, στο φως ο Τζενγκίς Τζαβίτογλου και στο μακιγιάζ ο Μουσταφά Αρήφ.

Να σημειωθεί επίσης ότι στις 19-20 Μαΐου η ομάδα θα ανεβάσει το έργο στο αμφιθέατρο του δήμου Ξάνθης. Τέλος η κ. Σουκράν Ραήφ ευχαρίστησε τονδήμαρχο της Ξάνθης, τον πρόεδρο του εργατοϋπαλληλικού κέντρου, τις δασκάλες κοπτικής ραπτικής της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης αλλά και τους σπόνσορες.

Σιμπέλ Χατζή Αλή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.