«Καμια σκια στις απευθειας αναθεσεις»

Η απάντηση του Γιώργου Πετρίδη σε ερώτηση της Ελένης Λαφτσή

Το θέμα της διαφάνειας των απευθείας αναθέσεων στο Δήμο Κομοτηνής, με αφορμή ερώτηση της επικεφαλής της παράταξης της «Πολη-τικής Ανατροπής» κ. Ελένης Λαφτσή συζητήθηκε τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής.
 
Η κ. Λαφτσή σημείωσε πως επειδή έρχονται πολλά θέματα στο δημοτικό συμβούλιο που περιλαμβάνουν απευθείας αναθέσεις, και επειδή στο προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε γίνει μια συζήτηση για το θέμα στον τοπικό τύπο, η οποία είχε προβληματίσει την ίδια, ζήτησε να γίνει μια συζήτηση για το πόσα έργα δόθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια με απευθείας αναθέσεις σε κάποιο επόμενο συμβούλιο. «Να δούμε αν γίνεται, χωρίς να αφήνω καμία αιχμή, αν είναι δυνατόν να τις περιορίσουμε και να γίνονται έστω και με πρόχειρους διαγωνισμούς» σημείωσε η κ. Λαφτσή χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως έρχονται προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο πολλά θέματα που περιλαμβάνουν απευθείας αναθέσεις. 

Στην ερώτησή της απάντησε αμέσως ο κ. Πετρίδης, σημειώνοντας πρωτίστως ότι στα 6 χρόνια της Δημοτικής αρχής δεν έχουν υπάρξει ενστάσεις για απευθείας αναθέσεις, και «αν υπήρξε, υπήρξε κυριολεκτικά μία φορά». «Και αυτό γιατί» όπως εξήγησε «οι απευθείας αναθέσεις, οι οποίες είναι από τη φύση τους νόμιμες, δημοσιοποιούνται και ο καθένας που θα έχει λόγο να προσβάλλει την απόφασή τους θα μπορούσε να την προσβάλλει, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε».
 

Σημείωσε δε πως μια πάγια τακτική άλλων Δήμων που αφορά τις απευθείας αναθέσεις μελετών δεν συμβαίνει στην Κομοτηνή, γιατί ο δήμος δεν έχει το στελεχιακό δυναμικό για να ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία, γι’ αυτό το αποφεύγουν ώστε να μην υπάρχουν σκιές και παρενέργειες.
 
Πρόθεση του Δήμου, σημείωσε, είναι να αποφεύγει όπου μπορεί τις αναθέσεις, γιατί με τους διαγωνισμούς πετυχαίνουν εκπτώσεις που δεν είναι δυνατές στις απευθείας αναθέσεις. Ο κ. Πετρίδης υπενθύμισε πως τον πρώτο χρόνο της θητείας του, ακόμα και σε μικρά ποσά, πραγματοποιούσαν πρόχειρους διαγωνισμούς, όμως η Επίτροπος τους έκοβε. Όμως και πάλι, ακόμα και στις αναθέσεις, εδώ και χρόνια δημοσιοποιούσαν για ένα πενθήμερο την πρόθεση για απευθείας ανάθεση στην ιστοσελίδα του Δήμου, και λάμβαναν υπόψη τους όλες τις προτάσεις, προς χάριν της διαφάνειας.
 
Ειδική μνεία για την ΔΕΥΑΚ έκανε ο πρόεδρός της κ. Δημήτρης Καρασταύρου, ο οποίος τόνισε πως σε αυτή έχουν δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο τους βοηθά να παίρνουν προσφορές πριν κάνουν τις απευθείας αναθέσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.