Καμια παραβαση στο λατομειο της Δυμης λενε οι αρμοδιοι

Οι απαντήσεις που έλαβε ο Ι. Αχμέτ για την διαμαρτυρία των κατοίκων

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που ο δήμαρχος Ιάσμου με επιστολή του προς τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού ΠΕ Ροδόπης, ζητούσε να ελεγχθεί εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας λατομείου αδρανών υλικών στην λατομική περιοχή του οικισμού Δύμης. Το θέμα είχε απασχολήσει και κατά το παρελθόν το πολιτικό προσωπικό του νομού. Από τη δική του θέση ευθύνης, με το θέμα είχε ασχοληθεί και ο βουλευτής κ. Ιλχάν Αχμέτ, που πραγματοποίησε από τον Σεπτέμβρη του 2019 θεσμικές παρεμβάσεις σε όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Πριν από λίγες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κοινοποίησε επίσημα στον βουλευτή τη δέσμη των απαντήσεων των αρμόδιων υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με τη διαμαρτυρία των κατοίκων του οικισμού της Δύμης για την λειτουργία του λατομείου των αδρανών υλικών. Συγκεκριμένα οι απαντήσεις που έχει στα χέρια του ο βουλευτής φέρουν τις υπογραφές α) του υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά, β) του προϊσταμένου της  Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτών Πρώτων Υλών Διεύθυνση Λατομείων Μαρμάρων και Αδρανών Υλικών Τμήμα Β΄, Σ. Τζίμα, γ) του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης, Ιωάννη Σάββα, δ) της προϊσταμένης του  Σώματος Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Σοφίας Χριστοφόρου και ε)  του αναπληρωτή προϊσταμένου διεύθυνσης περιβάλλοντος χωρικού σχεδιασμού ΑΜ-Θ, Αν. Παπαγιαννάκη.  

Κοινή συνισταμένη των απαντήσεων ότι οι έλεγχοι γίνονται στο λατομείο, ότι δεν διαπιστώνονται παραβάσεις και ότι έλεγχοι θα ξαναγίνουν. Ενδεικτικό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει ο αναπληρωτής προϊσταμένου διεύθυνσης περιβάλλοντος χωρικού σχεδιασμού ΑΜ-Θ, ο οποίος τονίζει ότι: «συμπερασματικά οι ανωτέρω δραστηριότητες είναι αφενός όλες αδειοδοτημένες περιβαλλοντικά και αφετέρου υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι που υποχρεώνουν την επιχείρηση να μειώνει και να εκμηδενίζει την εκπομπή σκόνης. Τα τελευταία χρόνια δε η δραστηριότητα στα αδρανή υλικά είναι δραματικά μειωμένη, η ζήτηση έχει υποχωρήσει και τα λατομεία υπολειτουργούν».

Ενώ από την πλευρά του  ο προϊστάμενος της  Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτών Πρώτων Υλών Διεύθυνση Λατομείων Μαρμάρων και Αδρανών Υλικών Τμήμα Β΄, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σ. Τζίμας αναφέρει ότι «κατά πάγιο τρόπο, σε όλες τις πράξεις που εκδίδει και αφορούν εξορυκτικές δραστηριότητες ορυκτών πρώτων υλών, προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες και μέτρα για την ορθολογική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αυτών, την ασφάλεια εργαζομένων, περιοίκων και έργων και την περιβαλλοντική προστασία. Οι θεσμοθετημένοι μηχανισμοί ελέγχου προβαίνουν σε τακτικούς και έκτακτους ελέγχους των δραστηριοτήτων αυτών, προκειμένου να τηρούνται οι ως άνω προβλέψεις του Υπουργείου μας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα ενισχύσει τους ελέγχους του, προκειμένου να αρθούν τα ζητήματα που τίθενται στη συγκεκριμένη Αναφορά των κατοίκων της Π.Ε. Ροδόπης».   

Ιλχάν Αχμέτ: «Είμαστε στην αφετηρία και όχι στο τέλος της διαδρομής»

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις που έλαβε ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ σε γραπτή του επισημαίνει αρχικά πως «είναι προφανές ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται μακριά από τα άγχη, τις αγωνίες και την καθημερινή πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι της Δύμης και των υπολοίπων οικισμών του γιακά στην Π.Ε. Ροδόπης» για να δεσμευτεί ότι «οι απαντήσεις που δίνουν  στην αναφορά των κατοίκων που κατέθεσα στον Υπουργό Περιβάλλοντος σηματοδοτούν την αφετηρία του αγώνα για την οριστική επίλυση του προβλήματος και όχι το τέλος των προσπαθειών».

Ταυτόχρονα ο βουλευτής έσπευσε να διευκρινίσει πως «η λειτουργία παραγωγικών μονάδων στην Ροδόπη είναι ασφαλώς ζητούμενο, χωρίς όμως η λειτουργία τους αυτή να επιφέρει βαρύ κόστος για την υγεία, την οικονομία και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.