Καμια αιτηση δεν υποβληθηκε στις Τραπεζες της Κομοτηνης

Ανήσυχοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της Ροδόπης για το μέλλον των επενδύσεων και προφανώς ελλιπώς ενημερωμένοι γύρω από το ρόλο που καλείται να παίξει το Ταμείο Εγγυοδοσίας ως ενδιάμεσος μεταξύ του επενδυτή και της τράπεζας. Μέχρι στιγμής καμία αίτηση εγγυοδοσίας δεν έχει υποβληθεί σε τράπεζα της Κομοτηνής για να προωθηθεί στη συνέχεια στο ΤΕΜΠΜΕ.

Το Ταμείο μπορεί να εγγυηθεί, ανάλογα με το Πρόγραμμα, ποσό δανείου από 10.000- 320.000 ευρώ. Δεν παρέχει απευθείας πίστωση, αλλά την εγγύηση για τη λήψη του δανείου. Επιχειρεί να ενισχύσει τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες υψηλού σχετικά κινδύνου, καθώς και αυτές που θα προέλθουν από ειδικές κατηγορίες, όπως είναι οι γυναίκες, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Η ταυτότητα του Ταμείου Εγγυοδοσίας

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, (ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε.) είναι μια νέα ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου με μετοχικό κεφάλαιο (€100.000.000). Έχει σκοπό να διευκολύνει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην αγορά κεφαλαίων.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας εγγυάται την κάλυψη μέρους των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που χορηγούνται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Εξασφαλίζοντας μία αυστηρή ουδετερότητα απέναντι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, προωθεί το μεσομακροπρόθεσμο χαρακτήρα των δανείων και είναι σύμμαχος στη δημιουργία και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας απευθύνεται σε ήδη υπάρχουσες καθώς και σε νεοϊδρυόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 30 άτομα προσωπικό και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως € 7 εκατ.

Επιδιώκει την ενίσχυση: των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών υψηλού σχετικά κινδύνου όλων των κλάδων και σε όλα τα στάδια του επιχειρηματικού κύκλου όπως για παράδειγμα: εκκίνηση, προώθηση, ανάπτυξη, διεθνοποίηση, κλπ., των καινοτόμων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, όπως είναι οι επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, προστασίας περιβάλλοντος, έρευνας και τεχνολογίας κλπ., της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας, της μεταβίβασης, εκχώρησης και συγχώνευσης των μικρών επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση επενδύσεων σε εκπαιδευτικά προγράμματα, έρευνες αγοράς, προώθηση πωλήσεων και Marketing, κλπ. Επίσης, ενισχύονται ειδικές κατηγορίες επιχειρηματιών όπως είναι οι νέοι σε ηλικία, οι γυναίκες, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πολύτεκνοι, οι οικονομικοί μετανάστες κ.λπ.

Στόχοι

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε εργαλείο ανάπτυξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, παρέχοντας συμπληρωματικές υπηρεσίες στο πιστωτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας, μέσω των εγγυήσεων που προσφέρει Στόχος του Ταμείου Εγγυοδοσίας είναι η ενθάρρυνση – προτροπή των μη προνομιούχων κοινωνικοοικονομικών ομάδων να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και η προώθηση υγιών, ελπιδοφόρων και οικονομικά βιώσιμων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών, ώστε να υπάρξει ισόρροπη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στη χώρα μας.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας φιλοδοξεί να αποτελέσει τον κρίκο μεταξύ μικρομεσαίας επιχείρησης και Τράπεζας. Διευκολύνει και τις δύο πλευρές αναλαμβάνοντας ένα μέρος από τον επιχειρηματικό κίνδυνο. Από τη μία προσφέρει στον επιχειρηματία εγγυητική κάλυψη (ώστε να εγκριθεί για παράδειγμα το δάνειό του) από την άλλη παρέχει στην Τράπεζα ασφάλεια, ακόμη και σε δάνεια υψηλού κινδύνου.

Αυτό για μία επιχειρηματική πρωτοβουλία σημαίνει ότι αν για παράδειγμα ένα επενδυτικό σχέδιο δε μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την Τράπεζα λόγω μη επαρκών εξασφαλίσεων, τώρα θα μπορεί, εφόσον φυσικά η επιχείρηση κριθεί από το Ταμείο οικονομικά βιώσιμη.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας δεν χρηματοδοτεί. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει απευθείας πίστωση. Παρέχει την εγγύηση, και μόνον αυτή, για τη λήψη τραπεζικού δανείου ή κάποιου άλλου παρεμφερούς τραπεζικού προϊόντος.

Αναλαμβάνει την εγγύηση όχι του συνόλου, αλλά μέρους του δανείου. Για το μη εγγυημένο από το Ταμείο ποσό, οι πρόσθετες εξασφαλίσεις καθορίζονται από την Τράπεζα.

Ωστόσο: Η μόνιμη και μοναδική κατοικία του επιχειρηματία δεν βαρύνεται με προσημείωση η υποθήκη, όταν το Ταμείο Εγγυοδοσίας παρέχει υπέρ αυτού εγγυήσεις για τραπεζικά δάνεια και εφόσον αυτή δεν είναι προσημειωμένη ή υποθηκευμένη. Η Τράπεζα δε δύναται να ζητήσει για το μη εγγυημένο από το Ταμείο Εγγυοδοσίας ποσό, εμπράγματες εξασφαλίσεις (υποθήκη ή προσημείωση) που ξεπερνούν το 125% του ποσού αυτού.

Σε περίπτωση που καταγγελθεί η σύμβαση του δανείου, η Τράπεζα θα ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την είσπραξη των οφειλών. Στο τέλος όλων των διαδικασιών, το Ταμείο Εγγυοδοσίας καταβάλει στην Τράπεζα το ποσοστό που έχει εγγυηθεί στο ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου.

Το ύψος του δανείου που μπορεί να εγγυηθεί το Ταμείο κυμαίνεται, ανάλογα με το Πρόγραμμα, από €10.000-€320.000, το ποσοστό κάλυψης του δανείου από 45%-65% και η ετήσια προμήθεια προσεγγίζει, κατά μέσο όρο, το 1% επί του εκάστοτε υπολοίπου του δανείου.

Έτοιμες οι τράπεζες

Οι περισσότερες τράπεζες που λειτουργούν με υποκαταστήματά τους στην Κομοτηνή έχουν ενημερωμένα στελέχη πάνω στις δυνατότητες που παρέχει το ΤΕΜΠΜΕ. Μετά τη θετική αξιολόγηση του αιτήματος από την Τράπεζα και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, το Κατάστημα όπου έχει υποβληθεί το αίτημα χρηματοδότησης, θα αναλάβει την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκταμίευσης του ποσού του δανείου.

Από την Εθνική Τράπεζα μεταφέρθηκε ότι οι ενδιαφερόμενοι στρέφουν την προσοχή τους στο κεφάλαιο κίνησης το οποίο όμως δε σχετίζεται με το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

Οι πληροφορίες έχουν έρθει, αλλά όχι η τελική εγκύκλιος μεταφέρεται από την Αγροτική Τράπεζα. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους επενδυτές.

Καμία αίτηση δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής στην Τράπεζα Αττικής, ενώ ο υπεύθυνος εκτιμά ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μία συζήτηση με τα επιμελητήρια για να τονωθεί το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών, ενώ παράλληλα αναμένει το συνολικό περιεχόμενο και τον προσανατολισμό του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Η υπεύθυνη από τη Γενική Τράπεζα μετέφερε στον ΠτΘ ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί καμία αίτηση και γενικότερα δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον αν και –όπως επισημαίνει- οι επενδυτές δεν έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ. Να σημειωθεί ότι το Ταμείο Εγγυοδοσίας χρηματοδοτήθηκε κατά 67% από το Γ΄ ΚΠΣ (από το μέτρο 2.10 του επιχειρησιακού προγράμματος ‘Ανταγωνιστικότητα’) και κατά 33% από το ελληνικό δημόσιο.

Υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσει το Ταμείο Εγγυοδοσίας μεταφέρθηκε από την Τράπεζα Κύπρου και οι υπεύθυνοι έχουν ήδη ενημερωθεί. Διαβεβαιώνουν ότι αν προσέλθει κάποιος επενδυτής θα τον εξυπηρετήσουν.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον αν και τηλεφωνούν αρκετοί υποψήφιοι επενδυτές και ζητούν πληροφορίες στην Τράπεζα Πειραιώς. Ζητούνται διευκρινήσεις σχετικά με το Ταμείο Εγγυοδοσίας καθότι όπως όλα δείχνουν αρκετοί είναι εκείνοι που το έχουν πληροφορηθεί. Η διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση αίτησης –μάς μετέφερε ο υπεύθυνος από την Τράπεζα Πειραιώς – είναι να δεχθεί η Τράπεζα το αίτημα, να το μεταφέρει στο Ταμείο Εγγυοδοσίας, το οποίο πρέπει να δηλώσει αν εγγυάται κι αυτό εξαρτάται από τα οικονομικά στοιχεία του ενδιαφερόμενου.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.