Καλυτερη ενημερωση για περισσοτερα ευρωπαικα προγραμματα

Την διπλή ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση αλλά και συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων καλύπτει η 1η Διημερίδα για την Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Ανταγωνιστικών Προγραμμάτων που διεξάγεται στην Κομοτηνή

Την κοινή ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων της ΑΜΘ, των Δήμων, της Περιφέρειας, και του Πανεπιστημίου για τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, και τους τρόπους με τους οποίους θα τα αξιοποιήσουν για να έχουν το βέλτιστο όφελος για τους πολίτες της περιοχής έχει σαν στόχο η 1η διημερίδα για την Αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Ανταγωνιστικών Προγραμμάτων της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2010 για το Πανεπιστήμιο και τη Τοπική Αυτοδιοίκηση που ξεκίνησε χθες Τρίτη 29 Νοεμβρίου και συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.
 
Τη διημερίδα διοργανώνουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης – Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με την υποστήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Δήμου Κομοτηνής, με στόχο την παροχή επεξεργασμένης πληροφόρησης από τους καθ’ ύλη αρμοδίους αλλά και η δυνατότητα ανάπτυξης γόνιμου διαλόγου με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τους φορείς Τοπικής Ανάπτυξης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας ΑΜΘ.
 
Για να αναδείξουν τη σημασία αυτής της ενημέρωσης στην έναρξη της διημερίδας έδωσαν το παρών εκπρόσωποι από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώστας Εξακουστός αλλά και ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος. 

Μεγάλο έλλειμα ενημέρωσης για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα 

Στη μεγάλη προσπάθεια της ΕΕΤΑΑ να καλύψει το μεγάλο έλλειμα ενημέρωσης που θεωρεί πως έχει η τοπική αυτοδιοίκηση όσο αφορά τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει Δήμαρχος Αιγάλεω, Νομάρχης Πρεβέζης και πρώην Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
 
«Το να έχεις έλλειμμα ενημέρωσης για ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία πολλές φορές χρηματοδοτούνται και χάνεις την ευκαιρία να συμμετέχεις και να έχεις απολαβές για τους πολίτες σου και τις τοπικές κοινωνίες, είναι κρίμα» σημείωσε, για αυτό και προσπαθούν να το καλύψουν με τις διάφορες εκδηλώσεις τους, όπως η συγκεκριμένη.
 
Παράλληλα όμως προσπαθούν να ενισχύσουν τους μικρούς δήμους, που δεν έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τεχνικώς τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Για αυτό και σε συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης η ΕΕΤΑΑ θα προχωρήσει στην πρόσληψη 35 περίπου τεχνικών που θα μοιραστούν στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και θα βοηθήσουν τους μικρότερους δήμους να συμπληρώσουν τους φακέλους της πρότασής τους με στόχο να υπάρχει μια ισόρροπη ανάπτυξη και ισονομία. 

Ανάγκη για δημιουργία δομών 

Το σημαντικότερο που πρέπει να δημιουργηθεί, όσο αφορά τη βέλτιστη εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, είναι ένα μηχανισμός στο Δήμο, με την ενημέρωση και την εκπαίδευση των υπαλλήλων, ώστε αυτοί να μπορέσουν να ενημερώνουν τον εκάστοτε Δήμαρχο ποιες είναι οι προτεραιότητες, και πως κάθε πρόγραμμα και πρωτοβουλία αφορά το Δήμο και κουμπώνει στους μεγαλύτερους σχεδιασμούς.
 
Ο Δήμος, σημείωσε, είναι ο πρώτος πυρήνας Δημοκρατίας, είναι πιο κοντά στον πολίτη και μπορεί να τον παροτρύνει, καθώς και τους φορείς, ώστε να πάνε σε κάποια κατεύθυνση που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της πόλης.
 
Για αυτό και προσπαθούν να κάνουν το σχήμα πιο ευέλικτο, ώστε να είναι καλύτερη η παροχή υπηρεσιών, ενδυναμώνοντας παράλληλα το έμψυχο δυναμικό των δήμων μέσα από την ενημέρωση και την εκπαίδευσή τους, ώστε να αποκτούν οι υπάλληλοι των δήμων άλλη «οντότητα» και άλλες δυνατότητες.
 
Άλλωστε η ΕΕΤΑΑ είναι μια δομή που δημιουργήθηκε μέσα από τα σπλάχνα της αυτοδιοίκησης, για να βοηθήσει την αυτοδιοίκηση. 

Συνεργασία με τα πανεπιστήμια 

Ο κ. Καλογερόπουλος τόνισε πως μέσα από εκδηλώσεις όπως αυτή της Τρίτης, και των επαφών που γίνονται σήμερα Τετάρτη, τα πανεπιστήμια έρχονται πιο κοντά στην τοπική αυτοδιοίκηση, γνωρίζοντας τα προβλήματά της  και αποκτώντας ένα νέο  αντικείμενο που περνά σε επίπεδο φοιτητών, προσφέροντας από τη πλευρά τους τεχνογνωσία και μόρφωση.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μεταπτυχιακά για αιρετούς της ΕΕΤΑΑ, που γίνονται με τη συνεργασία 4 τμημάτων πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων και αυτό των Οικονομικών Επιστημών του ΔΠΘ.
 
«Αυτομάτως ενισχύοντας την μόρφωση των παιδιών αυτών που συμμετέχουν σε ένα θεσμό που λέγεται Δήμος, εξυπηρετούν καλύτερα τον πολίτη» σημείωσε, τονίζοντας πως επιθυμία τους είναι να εμβαθύνουν αυτές τις συνεργασίες και να προχωρήσουν σε συνεργασία με φορείς του εξωτερικού.
 
«Εμείς πιστεύουμε στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, θα θέλαμε ένα μικρό ευέλικτο λειτουργικό κράτος και την ενίσχυση του Β΄ και του Α΄ βαθμού αυτοδιοίκησης ώστε να έχουμε τρία επίπεδα» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, τονίζοντας πως αυτό θα βοηθούσε στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
 
 

Στοχευμένη αναζήτηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων 

Τη σημασία της αναζήτησης χρηματοδοτήσεων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τόνισε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, σημειώνοντας παρόλα αυτά πως θα πρέπει αυτό να γίνεται στοχευμένα και με βάση τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
 
Ο Δήμος Κομοτηνής διαθέτει μια εξαιρετική εμπειρία στη διαχείριση αυτών των προγραμμάτων, τόνισε, με έργα στις περισσότερες διαθέσιμες δέσμες αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη αλλά ταυτόχρονα διδασκόμενοι να δρουν στοχευμένα ώστε τα κονδύλια να αξιοποιούνται στο μέγιστο βαθμό.
 
Παρόλο που ο προγραμματισμός για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο έχει ήδη γίνει, ο κ. Πετρίδης τόνισε πως η ημερίδα αυτή θα προσφέρει στους συμμετέχοντες σημαντικά εφόδια για να προετοιμάσουν, να υποβάλλουν και να υλοποιήσουν αποτελεσματικότερα τα διάφορα προγράμματα. 

Στρατηγικός εταίρος της Περιφέρειας το ΔΠΘ 

Την Περιφέρεια ΑΜΘ εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώστας Εξακουστός, σημειώνοντας πως μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις εμπεδώνεται η στενή συνεργασία που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ του ΔΠΘ και της Περιφέρειας.
 
Άλλωστε το πανεπιστήμιο αποτελεί ένα σύμμαχο στην προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια, κάτι που ήταν πολιτική βούληση τόσο του εκλιπόντος Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη και του νυν Περιφερειάρχη κ. Χρήτου Μέτιου, και μάλιστα πέρα από σύμμαχος είναι και στρατηγικός εταίρος.
 
Για αυτό και τόνισε πως μέσα σε αυτή την περίοδο οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα χρηματοδοτικά προγράμματα προς όφελος όλης της κοινωνίας. 

Στο κέντρο των εξελίξεων η Θράκη 

Τέλος την άποψη ότι η Θράκη, την οποία είχε εκφράσει και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, δεν είναι στην άκρη του χάρτη αλλά στο κέντρο των εξελίξεων επανέλαβε ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, κάτι που έχουν αντιληφθεί οι γειτονικές χώρες αλλά η δική μας μόλις έχει αρχίσει να το αντιλαμβάνεται.
 
Το πανεπιστήμιο, σημείωσε, έχει μια πολύ βαριά ευθύνη για την περιοχή, η οποία δεν περιορίζεται με το να βγάλει καλούς επιστήμονες, αλλά να συνεισφέρει και στους άλλους τομείς που πρέπει να δραστηριοποιείται ένα πανεπιστήμιο στην κοινωνία.
 
«Θέλουμε ένα πανεπιστήμιο το οποίο εκτός από το να αναδεικνύει καλούς επιστήμονες που θα βρίσκουν δουλειά στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας που πραγματικά υπάρχει, να έχει συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση και να συνεισφέρει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου αυτής της περιοχής, που θέλει πολύ δουλειά και πολύ κόπο» σημείωσε.
 
Με την δραματική μείωση της χρηματοδότησης του πανεπιστημίου από το κράτος, πλέον αυτό στηρίζει τις δράσεις του μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, και η διημερίδα αυτή είναι φυσική απόρροια της προσπάθειας εξωστρέφειας του Πανεπιστημίου.
 
«Να δώσουμε αυτό που πρέπει στους φορείς στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε όλους τους συνεργάτες μας σε ένα θέμα που είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, όπου θα ήταν μεγάλη αμαρτία να μην μπορούμε να τα εκμεταλλευθούμε» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.