Καλυπτει μια σημαντικη αναγκη το νεο κτηριο τελεσης κηδειων στο Νεκροταφειο Γιενιτζε

Βοηθά ώστε να γίνονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό οι προετοιμασίες για την κηδεία των μουσουλμάνων όλης της Ροδόπης

Ένα νέο χώρο, που θα δώσει την δυνατότητα να γίνονται οι προετοιμασίες για την κηδεία των μουσουλμάνων συμπολιτών μας με τον απαραίτητο σεβασμό και την σωστή προετοιμασία, εγκαινίασε στο Νεκροταφείο Γιενιτζέ στην οδό Τέρμα Αδριανουπόλεως η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής περιουσίας Κομοτηνής την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου.
 
Η ανάγκη για το κτίριο προέκυψε από τις ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής, που έχει περιορίσει τη δυνατότητα να γίνονται σωστά όλες οι προετοιμασίες της σορού του θανόντος για την κηδεία εντός του χώρου της οικίας, όπως γινόταν παλιότερα.

Για αυτό και η Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Κομοτηνής ανήγειρε το κτίριο για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κηδείας, που έχει σχεδιαστεί ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες των κηδειών όχι μόνο της πόλης μας άλλο και ολόκληρου του νομού Ροδόπης ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία σύμφωνα με το εθιμοτυπικό της Ισλαμικής Θρησκείας.

Το κτίριο είναι εμβαδού 120 τ.μ. και διαθέτει τρείς αίθουσες για πλύσιμο, δύο για το τύλιγμα του νεκρού με σάβανο, και ένα ψυκτικό θάλαμο, μαζί με βοηθητικούς χώρους.

Πώς γίνεται η προετοιμασία των νεκρών για την κηδεία

Κατά την Ισλαμική θρησκεία ο θάνατος, είναι ένα γεγονός που λειτουργεί με σκοπό την μετάβαση του ανθρώπου που περικλείεται από την ύλη του θνητού κόσμου στον αιώνιο κόσμο.

Ο θάνατος για τους μουσουλμάνους είναι η αρχή μίας καινούργιας και αιώνιας ζωής γεμάτη με ευδαιμονίες για τους ανθρώπους που δεν διέκοψαν τους δεσμούς τους με τον Αλλάχ. Για αυτό το λόγο ο θανών ταξιδεύει καθαρός από την ύλη, που συντελείται με το πλύσιμο και το τύλιγμα του με άσπρα σάβανα πριν την κηδεία και πνευματικά με την πλύση και την προσευχή από συγγενείς και φίλους του.
 
Κατά το Ισλάμ ο άνθρωπος είναι άξιος αγάπης και σεβασμού και στη ζωή και μετά τον θάνατο. Ως εκ τούτου πρέπει να αποφεύγονται συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τον σεβασμό που αρμόζει σε μία κηδεία. Ο χώρος όπου θα πλυθεί η σορός του θανόντος πρέπει να είναι κλειστός και να μην υπάρχει άλλος εκτός από αυτόν και τον βοηθό του που θα πλύνει την σορό.
 
Την σορό την πλένει ο πλησιέστερος συγγενής ή αρμόδιο άτομο στον οποίο ανατίθεται αυτό το καθήκον, κάτι που θα μπορεί να γίνει στο χώρο του νέου κτιρίου, η κατασκευή του οποίου κόστισε περίπου 60.000 ευρώ.
Το κτίριο εντός του έχει χώρους τόσο για πλύσιμο, όσο και για την προετοιμασία της σορού για την κηδεία.

Σημαντική η ανάγκη για το κτίριο

 Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Διαχειριστικής κ. Ισά Σελήμ, η δημιουργία ενός τέτοιου κτιρίου έγινε στο πλαίσιο των γενικότερων δράσεων της Διαχειριστικής, που έχει κάνει αρκετές παρεμβάσεις σε νεκροταφεία στην περιοχή.
 
Έτσι διαπιστώνοντας πως σε κάποιες περιπτώσεις είχαν φτάσει μουσουλμάνοι να πλένουν τις σορούς των ανθρώπων τους στα μπαλκόνια, τις αυλές και σε μπανιέρες, δημιούργησαν αυτό το κτίριο ώστε η όλη διαδικασία να γίνεται με την απαραίτητη αξιοπρέπεια και το σεβασμό.
 
«Το έτος 2019 δεν είναι σωστό να γίνεται με αυτό τον τρόπο η προετοιμασία. Ήταν ανάγκη και ο κόσμος το χρειαζόταν πολύ», ανέφερε, για αυτό και δημιούργησαν το σύγχρονο κτίριο, που έχει τρείς αίθουσες για πλύσιμο, δύο για το τύλιγμα του νεκρού με σάβανο, και ένα ψυκτικό θάλαμο.
 
Επιπλέον κόστος δεν θα υπάρχει για την χρήση του κτιρίου αυτού, που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες του κόσμου, ενώ προχωρούν και σε άλλες δράσεις, με κυριότερη την κατασκευή του τεκέ Πος Πος που προχωρά αυτό το διάστημα.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.