Καλωσοριζοντας τον Παπα

Τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πάπα στην Τουρκία, όπως αναμένονταν από τον αρθρογράφο της εφημερίδας Μιλλιέτ, επαληθεύουν απόλυτα την άποψή του ότι η επίσκεψη ήταν λαμπρή αφορμή να αποκαταστήσει, όπως και έγινε με το να προσευχηθεί ο πάπας με κατεύθυνση προς τη Μέκκα στο Μπλε Τζαμί, να αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις του με τους μουσουλμάνους απανταχού της γης. Άρθρο –θέση σε μετάφραση Σιμπέλ Χατζή Αλή φυσικά…

Από τις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια πολύ λίγες είχαν τόσο μεγάλη σημασία όσο η επίσκεψη του Πάπα 16ου Bενέδικτου στην Τουρκία, η οποία ξεκινά σήμερα.

Η επίσκεψη του Πάπα τυχαίνει να γίνεται σε μια περίοδο όπου τα πράγματα στον κόσμο πάνε από το κακό στο χειρότερο. Το παλαιστινιακό ζήτημα, το οποίο έχει φτάσει σε αδιέξοδο, η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, έχουν μεγαλώσει το χάσμα ανάμεσα στον χριστιανικό και τον μουσουλμανικό κόσμο.

Οι πρόσφατες άτυχες αναφορές του Πάπα για το Ισλάμ και τον Μωάμεθ πλήγωσαν πολύ τον ισλαμικό κόσμο ενισχύοντας έτσι τα επιχειρήματα για διαμάχη πολιτισμών.

Επίσης, ορισμένες δηλώσεις του Πάπα που είναι κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δείχνουν ότι ο πάπας βλέπει την Ευρώπη ως ιερό φρούριο του χριστιανισμού, θα πάρουν τη θέση τους στα αρχεία.

Η επίσκεψη που θα ξεκινήσει σήμερα είναι ιστορικής σημασίας γιατί μπορεί να διώξει τα μαύρα σύννεφα που δημιουργήθηκαν ανάμεσα στη Δύση και τον ισλαμικό κόσμο. Η ανάγκη για τη δημιουργία μιας νέας αντίληψης μεταξύ αυτών των δυο κόσμων είναι ζωτικής σημασίας όσο ποτέ.

Ο Πάπας με τις δηλώσεις και τις χειρονομίες που θα κάνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία μπορεί να σταματήσει την άσχημη πορεία των πραγμάτων στον κόσμο και να αλλάξει εντελώς την υπάρχουσα εικόνα. Θα είναι μοναδική η προσφορά του στην παγκόσμια ειρήνη εφόσον αξιολογήσει την επίσκεψή του από αυτήν την άποψη.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο ίδιος, ως κληρικός, θα κινηθεί με υπευθυνότητα και ωριμότητα, όπως άλλωστε απαιτεί και η κατάσταση.

Δεν χρειάζεται να σημειώσουμε ότι η επίσκεψη αποτελεί μια κρίσιμη δοκιμασία όχι μόνο από πλευράς του Πάπα αλλά και της Τουρκίας.

Είναι ζωτικής σημασίας από πλευρά της χώρας μας, όσον αφορά στην εικόνα που θα σχηματίσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη, η ολοκλήρωση της επίσκεψη του Ποντίφικα μέσα σε συνθήκες σεβασμού. Η συγκεκριμένη επίσκεψη πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στα πλαίσια σεβασμού όπως άλλωστε ταιριάζει και στη χώρα μας.

Η επιθυμία μας είναι να μην σχηματιστεί καθόλου κάποια εικόνα που θα δείχνει τους πολιτικούς της Τουρκίας να αποφεύγουν την χειραψία με τον Πάπα.

Με αυτά τα συναισθήματα και τις απόψεις καλωσορίζουμε τον Πάπα 16ο Βενεδίκτο.

Milliyet

28/11/2006

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.