Καλωσορισμα των πρωτοετων με τον Οδηγο Σπουδων

Πάγια πολιτική της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ εδώ και χρόνια αποτελεί η έκδοση Οδηγών Σπουδών για τους πρωτοετείς φοιτητές όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων. Στην προσπάθεια ενημέρωσης των πρωτοετών φοιτητών και στην πρώτη επαφή τους με την πολιτική νεολαία της ΔΑΠ στοχεύσει ο Οδηγός Σπουδών που ετοίμασαν οι υπεύθυνοι Οργάνωσης Γιώργος Κατσιμάδης και Θανάσης Μακαρούνης που περιγράφουν τον Οδηγό Σποδών ως εύχρηστο εγχειρίδιο, που θα κάνει εύκολη την προσαρμογή του νέου φοιτητή στην πόλη και θα τον κατατοπίσει για την πανεπιστημιακή ζωή.

Ενας εκ των υπευθύνων οργάνωσης, ο Γιώργος Κατσιμάδης, μας αναλύει την προοπτική και τη λειτουργικότητα του Οδηγού ως ακολούθως.

«Ο Οδηγός Σπουδών αποτελεί την πρώτη επαφή του φοιτητή, και με το Πανεπιστήμιο και με το συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι ένα εύχρηστο εγχειρίδιο στο οποίο περιέχονται όλες οι πληροφορίες που μπορούν να κατατοπίσουν έναν πρωτοετή φοιτητή στα πρώτα του βήματα στην πόλη και στο Πανεπιστήμιο. Υπάρχουν γενικές πληροφορίες που αφορούν στην πόλη, αλλά και ειδικές πληροφορίες που αφορούν στο Τμήμα Σπουδών του φοιτητή, όπως προγράμματα σπουδών, μέλη ΔΕΠ, τηλέφωνα σχολών, σύνθεση τμημάτων, σύνθεση διοικητικών οργάνων. Είναι μια σειρά επτά διαφορετικών εκδόσεων που η καθεμιά είναι σχετική με ένα Τμήμα σπουδών. Θα λέγαμε ότι είναι ένα το επίσημο καλωσόρισμα όλων των πρωτοετών φοιτητών. Οι Οδηγοί Σπουδών διανέμονται από τα τραπεζάκια της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ κατά το διάστημα των εγγραφών. Είναι μια τακτική που ακολουθεί η ΔΑΠ εδώ και χρόνια και συνεχίζεται, αφού έχει απήχηση και καταγράφουμε θετικές εντυπώσεις.

Δύο ακόμη υπηρεσίες αμφίδρομης επικοινωνίας προσφέρει η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ Νομικής αυτή τη φορά με τη χρήση της τεχνολογίας του κινητού τηλεφώνου. Είναι η «Ανοιχτή Γραμμή Επικοινωνίας» και το «Δίκτυο Ενημέρωσης Φοιτητή». Η εφαρμογή τους ξεκίνησε από πέρυσι στη Νομική Κομοτηνής, υιοθετήθηκε από τα ΤΕΦΑΑ, τη Νομική Αθηνών και Θεσσαλονίκης και την Ιατρική Αθηνών, ενώ υπάρχει θέληση για επέκτασή του και σε άλλα Τμήματα. «Στην «Ανοιχτή Γραμμή» ο φοιτητής μπορεί να καλεί και να ενημερώνεται για όλα όσα αφορούν τις σπουδές του. Στην ουσία είναι μια βοηθητική υπηρεσία προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες της Γραμματείας χωρίς βεβαίως να την υποκαθιστά. Απλά είναι πιο εύκολο και άμεσο ο φοιτητής να καλεί έναν συμφοιτητή του για να του ζητήσει κάποιες πληροφορίες για τις οποίες θα έπρεπε να απευθυνθεί στην Γραμματεία».

Το δίκτυο ενημέρωσης Φοιτητή είναι μια επιτυχημένη παγκόσμια πρωτοτυπία της Νομικής σχολής που υιοθετήθηκε από τη νομική σχολή της Αθήνας την Ιατρική της Θεσνίκης και το πανεπιστήμιο της Κέρκυρας, ενώ υπάρχουν προτάσεις για περαιτέρω επέκτασή του σε άλλες σχολές. «Αφορά στην αποστολή μαζικών μηνυμάτων, μη πολιτικού χαρακτήρα, για το πρόγραμμα των εξεταστικών, για αλλαγές προγράμματος, τις ώρες παράδοσης, τη βαθμολογία. Δεν κοστίζει τίποτε στο συνδρομητή και στηρίζεται στην αυτοχρηματοδότηση και την ευγενική χορηγία των εκδόσεων Αντωνίου Σάκκουλα. Το δίκτυο ξεκίνησε από την Κομοτηνή, αλλά χάρη στην αποτελεσματικότητά του έγινε γρήγορα γνωστό και αποδεκτό από φοιτητές άλλων πανεπιστημίων και σήμερα το υιοθέτησε για πειραματική εφαρμογή και το Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας».

Έφη Μωραΐτου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.