Καλοκαιρινες εκπαιδευτικες αποδρασεις στο Ιδρυμα Θρακικης Τεχνης και Παραδοσης

Μια σειρά από καλοκαιρινές εκπαιδευτικές-ψυχαγωγικές σειρές υλοποιεί για όλο τον Ιούλιο το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, ενώ παράλληλα οργανώνει τα τμήματα εν όψει της νέας περιόδου.

Οι εγγραφές στα παιδικά τμήματα που θα λειτουργήσουν και φέτος κατά τη θερινή και χειμερινή περίοδο στις εγκαταστάσεις της καπναποθήκης «Π» έχουν ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Ι.Θ.Τ.Π., τα τμήματα είναι:

• Εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών 5-8 ετών.

Μέσα από την εικαστική δημιουργική δραστηριότητα τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αποτυπώσουν τις σκέψεις τους, να ανακαλύψουν τις δυνατότητες τους, να νιώσουν τι τα εκφράζει, μαθαίνοντας να επιλέγουν μέσα από ποικίλα υλικά και θεματολογία αυτό που ταιριάζει και τα συγκινεί. Στα πλαίσια ενός δημιουργικού παιχνιδιού και μέσα από μια ευχάριστη διαδικασία, εφαρμόζοντας απλές ή σύνθετες τεχνικές και από την αλληλεπίδραση και άλλων μορφών τέχνης (λογοτεχνία, τραγούδι, χορός), στόχος του εργαστηρίου είναι, η διεύρυνση των οριζόντων και της φαντασίας των παιδιών, η εκτίμηση της τέχνης ως ένας ακόμη τρόπος επικοινωνίας, η εξάσκηση της κριτικής ικανότητας, η κοινωνικοποίηση και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών, εκφράζοντας τις προσωπικές ανάγκες και προτιμήσεις τους, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο τη φυσική κλίση τους.

• Εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών 8-12 ετών

Σε ένα περιβάλλον που εμπνέει και παρωθεί στη δημιουργική έκφραση, τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που θα τους ανοίξουν νέους ορίζοντες και θα αναπτύξουν τη δημιουργικότητα, την κοινωνικότητα και τις δεξιότητές τους, μέσα από το παιχνίδι, το θέατρο, τη ζωγραφική, τη μουσική και τις κατασκευές, σε ένα κλίμα ελευθερίας και ασφάλειας, εξασφαλίζοντας στο γονιό την δυνατότητα ελεύθερου χρόνου.

• Εργαστήριο ζωγραφικής και εικαστικών παιδιών 8-12 ετών

Το εργαστήρι αποβλέπει στη γνωριμία των παιδιών με τις εικαστικές τέχνες και την καλλιτεχνική έκφραση και αποτελεί τόπο συνεύρεσης εικαστικών αναζητήσεων και καλλιτεχνικών ανησυχιών, όπου προσεγγίζονται τα εικαστικά θέματα μέσω της σπουδής του σχεδίου και του χρώματος.

• Εργαστήρι «το κουκούλι» για παιδιά 5-8 και 8-12 ετών

Το συγκεκριμένο εργαστήριο (ζωγραφικής, πηλού και άλλων υλικών) απευθύνεται σε παιδιά που θέλουν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και το ταλέντο τους. Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο αίσθημα της ασφάλειας και στο κλίμα της ελευθερίας. Στοχεύει δε στην καλλιτεχνική έκφραση, η οποία λειτουργεί απελευθερωτικά για τη δημιουργικότητα αλλά και για ολόκληρη την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου και σ’ αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται η ιδιαιτερότητά του. Το παιδί έρχεται όχι για να μάθει, όπως γίνεται συνήθως, αλλά για να εκφραστεί ελεύθερα. «Το κουκούλι» δεν είναι εργαστήρι όπου διδάσκονται τεχνικές ζωγραφικής, αλλά ένας χώρος στον οποίο η ανθρώπινη σχέση επιτρέπει στο παιδί να εκφράζει τον εσωτερικό του κόσμο, να ενεργοποιείται, να χαλαρώνει και γενικότερα να βρίσκεται σε μια ατμόσφαιρα που του επιτρέπει να καλλιεργείται εσωτερικά και να ωριμάζει. Εξάλλου, η δημιουργικότητα αναπτύσσει τη νοημοσύνη και την αγάπη για ζωή.

• Ειδικά τμήματα αρχαίων ελληνικών για παιδιά 8-10 και 10-12 ετών

Μετά από το ενδιαφέρον πολλών γονέων για τη δημιουργία τμήματος αρχαίων ελληνικών για παιδιά δημοτικού, η ακαδημία ξεκίνησε μια προσπάθεια με στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τη γλώσσα και με το πνεύμα του αρχαίου ελληνικού κόσμου και πολιτισμού. Μέσα από μια ευχάριστη και διασκεδαστική διδασκαλία, οι μικροί μας φίλοι κατανοούν τόσο τη σημασία των αρχαίων ελληνικών, όσο και την άμεση σχέση τους με τη σύγχρονη ελληνική γλώσσα.

 

«Παίδες εν δράσει»

Για δεύτερη χρονιά υλοποιείται το πρόγραμμα «παίδες εν δράσει», με τον πρόεδρο του Ι.Θ.Τ.Π. Σοφιανό Ουτατζή να εξηγεί: «Κανονικά τα μαθήματά μας είναι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιούνιο, αλλά από πέρυσι και με δεδομένο το ενδιαφέρον και το αίτημα των γονέων να υπάρχουν και κάποιες μορφές θερινής απασχόλησης, υλοποιούμε το πρόγραμμα “παίδες εν δράσει”. Απαρτίζεται από αυτόνομα τμήματα δημιουργικής απασχόλησης συνολικής διάρκειας δέκα ωρών (δηλαδή πέντε δίωρες απασχολήσεις) που απευθύνονται σε παιδιά 5-8 και 8-12 ετών».

Αναλύοντας τα του θερινού προγράμματος, ο κ. Ουτατζής λέει ότι απαρτίζεται από δύο κύκλους: «Ο ένας έχει να κάνει με το εργαστήρι ελεύθερης έκφρασης της Ανυσίας Φραγκατζή “το κουκούλι” που στηρίζεται στο “art therapy” και έχει ενταχθεί στις χειμερινές και θερινές δράσεις μας. Ο δεύτερος είναι ένας συνδυασμός προγραμμάτων που σχεδιάστηκαν από δικούς μας παιδαγωγούς και περιλαμβάνει ζωγραφική-γνωριμία με την πόλη και την ευρύτερη περιοχή μας («Η Ξάνθη στον καμβά»), βιβλιοδεσία και συντήρηση έργων τέχνης. Αυτά τα τρία προγράμματα έχουν ενταχθεί σ’ ένα κύκλο δέκα ωρών, ενώ προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τον αύλειο χώρο μας. Και θα έχουμε και μια επιπλέον απασχόληση με δημιουργικά παιχνίδια και κυρίως με παιχνίδια παραδοσιακά, που επιδιώκουν και μια επιστροφή στις ρίζες. Έτσι ώστε τα παιδιά να ωφεληθούν και σωματικά και πνευματικά».

Τέλος, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, «όλα αυτά θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν δραστηριότητες και ξεκινάμε τον Σεπτέμβριο με τα νέα τμήματα που φέτος θα είναι περισσότερα, αφού από τα δεκαεννιά θα πάμε στα εικοσιδύο». Για πληροφορίες και εγγραφές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται καθημερινά (10.00-14.00) στη γραμματεία του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη «Π» (Καπνεργατών 9) ή στα τηλέφωνα 25410 26635 και 25410 29282.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.