Καλοκαιρι συντροφια με ενα βιβλιο

«Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο», «Βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης» και «BOOK STOP Bookstores» μας προτείνουν αγαπημένους τίτλους για να … βυθιστούμε στην παραλία

Είστε έτοιμοι για διακοπές; Στις αποσκευές σας μην ξεχάσετε να πάρετε τον καλύτερο καλοκαιρινό σας φίλο, ένα καλό βιβλίο, αφού μαζί του θα «ταξιδέψετε» και θα περάσετε  ώρες χαλάρωσης. Ούτε, όμως, οι μικροί βιβλιοφάγοι πρόκειται να μείνουν παραπονεμένοι μιας και οι εκδοτικοί οίκοι φρόντισαν και φέτος να κυκλοφορήσουν δεκάδες «δροσερούς» τίτλους προσαρμοσμένους στις ανάγκες τους.
 
Αν δεν έχετε ακόμα κάνει την επιλογή σας το «Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο», τα «Βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης» και το «BOOK STOP Bookstores» φρόντισαν να  προτείνουν αγαπημένα βιβλία για να … βυθιστούμε μαζί τους στην παραλία, αφού γνωρίζουν καλά τι είναι αυτό που ζητά το αναγνωστικό κοινό. 

Ιωάννα Δεμιράκη, «Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο» «“Παραλία” δεν σημαίνει ταυτόχρονα “ελαφρύ ανάγνωσμα”» 

«Η λίστα του καλοκαιριού περιλαμβάνει βιβλία αλλά και συγγραφείς που αγαπάμε να διαβάζουμε ανεξαρτήτως εποχής. Είναι μεταξύ τους διαφορετικά και προέρχονται από ξένους αλλά και Έλληνες συγγραφείς», εξήγησε η κ. Ιωάννα Δεμιράκη, ιδιοκτήτρια του «Δημοκριτείου Βιβλιοπωλείου» αναφέροντας ενδεικτικά κάποιες αγαπημένες επιλογές του αναγνωστικού κοινού.
 
Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα το «Hippie» του Πάουλο Kοέλο, «Αυτό ήταν η ζωή τότε άλλη μία φορά» του Γιάλομ Ίρβιν, η «Νόρμα», η «Νυχτερινή ακρόαση» της Ευγενίας Φακίνου, «Το πιστόλι του Νεύτωνα» του Ανδρέα Λύκου, ο οποίος γράφει αστυνομικό μυθιστόρημα με πολλά μαθηματικά στοιχεία και φυσικά η ποιητική συλλογή του συντοπίτη μας, Σπύρου Κιοσσέ «Το κάτω κάτω της Γραφής».
 
«Πιστεύω ότι “παραλία” δεν σημαίνει ταυτόχρονα “ελαφρύ ανάγνωσμα”. Η ανάγνωση είναι μία διαδικασία που μας γεμίζει, μας καλύπτει και με την οποία μεταφερόμαστε σε άλλα μέρη», ξεκαθάρισε η ίδια, παρατηρώντας, ωστόσο πως  το καλοκαίρι ενισχύεται ιδιαίτερα η αστυνομική λογοτεχνία, κυρίως εξαιτίας της κινηματογραφικής υφής που διαθέτει.
 
Αξιόλογα βιβλία σαφώς και κυκλοφορούν διαρκώς, όμως λόγω έλλειψης χρόνου πολλοί καλύπτουν το κενό αυτό το καλοκαίρι, συνέχισε για να εξηγήσει πως η τιμή επηρεάζει την απόφαση του αναγνώστη. «Οι εκδοτικοί οίκοι ευτυχώς μας προμηθεύουν συνεχώς με τίτλους ποικίλου περιεχομένου για όλα τα ενδιαφέροντα. Εμείς είμαστε εδώ όχι μόνο για να κάνουμε προσιτές τιμές αλλά και για να προτείνουμε βιβλία στους αναγνώστες  ανάλογα με τις επιθυμίες του.  Όταν θέλεις να διαβάσεις κάποιο βιβλίο, δεν υπάρχει περίπτωση να το απορρίψεις λόγω τιμής, σίγουρα, ωστόσο, παίζει ρόλο μιας και ζούμε σε δύσκολη εποχή και προσπαθούμε από παντού να κάνουμε οικονομία. Ωστόσο, σίγουρα θα επηρεάσει την ποσότητα που θα διαβάσεις,  όμως και πάλι είναι θέμα ανάγκης αλλά και προτεραιοτήτων που βάζει ο καθένας» επεσήμανε η ίδια. 

«Οι μαθητές τείνουν να συνδέουν το βιβλίο με το σχολείο, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά» 

Η κ. Δεμιράκη φυσικά δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί σε ένα πολύ μεγάλο «κεφάλαιο», αυτό του παιδικού βιβλίο.  Οι γονείς αγοράζουν συνεχώς παραμύθια στα παιδιά, προσπαθώντας να τα μυήσουν στην ανάγνωση, αν και στην πρώτη σχολική ηλικία, οι μαθητές τείνουν να συνδέουν το βιβλίο με το σχολείο, γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά.
 
«Δεν συνειδητοποιούν τον διαχωρισμό ανάμεσα στο διάβασμα για το σχολείο και το διάβασμα για ευχαρίστηση», τόνισε εμφατικά αναφερόμενη και στη «δύσκολη κατηγορία» των εφήβων. Όπως εξήγησε οι νέοι αυτής της ηλικίας έχουν πολλά ερεθίσματα που εναντιώνονται στη χρήση του βιβλίου και στην ανάγνωση, κατά κύριο λόγο το ίντερνετ, όμως η ίδια πιστεύει ότι κάποια στιγμή βρίσκουν το μέτρο.
 
Όσο για τον ρόλο τόσο των γονέων και των εκπαιδευτικών όσο και του κάθε επιχειρηματία που διατηρεί ένα βιβλιοπωλείο, σχολίασε πως «η αγάπη των μεγαλύτερων για τα βιβλία πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθεί στους νεότερους. Ας μην ξεχνούμε, άλλωστε, πως μέσα από την δύναμη της λογοτεχνίας μπορείς να βρεις πολλές διεξόδους, ακόμα και να αλλάξεις στάση ζωής». 

Βασίλης Βαφειάδης, «Βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης» «Αυτός που διάβαζε το δοκίμιο ή το οικονομικό βιβλίο θα εξακολουθήσει τη συνήθεια αυτή και το καλοκαίρι» 

Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του αναγνωστικού κοινού διαβάζει περισσότερα βιβλία το καλοκαίρι συγκριτικά με άλλες εποχές, μιας και διαθέτει περισσότερο ελεύθερο χρόνο επιβεβαίωσε με τη σειρά του ο κ. Βασίλης Βαφειάδης, ιδιοκτήτης των «Βιβλιοχαρτοπωλείων Βαφειάδης».
 
«Το είδος βιβλίου που θα επιλέξει  ο καθένας είναι καθαρά προσωπική επιλογή , η αλήθεια είναι, όμως,  ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγνωστών που είναι οι γυναίκες στη χώρα μας, αρέσκονται στο κοινωνικό μυθιστόρημα, γι’ αυτό βλέπουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση. Παρ’ όλα αυτά αυτός που διάβαζε το δοκίμιο ή το οικονομικό βιβλίο θα εξακολουθήσει τη συνήθεια αυτή και το καλοκαίρι» σημείωσε αρχικά ο κ. Βαφειάδης.
 
«Φέτος το καλοκαίρι έχουν βγει αρκετά ωραία βιβλία όλων των κατηγοριών, ενώ οι εκδοτικοί οίκοι και οι συγγραφείς της χώρας κάνουν εξαιρετική δουλειά», συνέχισε ο ίδιος. Έχοντας πραγματοποιήσει γύρω στις 60 βιβλιοπαρουσιάσεις τα «Βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης» είναι σε θέση να προτείνουν στο αναγνωστικό κοινό της πόλης μας – και όχι μόνο – τις καλύτερες επιλογές, είπε ο κ. Βαφειάδης για να προσθέσει πως μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν πολλές περιοχές της Ελλάδας, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο μία πιο ολοκληρωμένη άποψη για το τι αγαπά ο κόσμος. 

«Οι δικαιούχοι των κουπονιών ΟΓΑ μπορούν να εξαργυρώσουν τα κουπόνια τους στα καταστήματα μας για την αγορά βιβλίων» 

«Αξίζει να τονιστεί ότι ξεκίνησε το πρόγραμμα της Αγροτικής Εστίας για τους δικαιούχους των κουπονιών του ΟΓΑ, που μπορούν να εξαργυρώσουν τα κουπόνια τους στα καταστήματα μας για την αγορά βιβλίων», ανέφερε ο ιδιοκτήτης των «Βιβλιοχαρτοπωλείων Βαφειάδης» για να περάσει στη συνέχεια στο κομμάτι του παιδικού βιβλίου, μια σταθερή αξία και σαν προσωπική επιλογή για το παιδί αλλά και σαν επιλογή δώρου.
 
«Αυτήν την περίοδο  μεγαλύτερη ζήτηση από τους γονείς έχουν  τα εκπαιδευτικά βιβλία με δραστηριότητες που δίνουν στους μικρούς αναγνώστες έναυσμα να ασχοληθούν με το διάβασμα καθώς και να κάνουν μία επανάληψη της τάξης που προηγήθηκε, ώστε να προετοιμαστούν καλύτερα για αυτήν που ακολουθεί», πληροφόρησε, εξετάζοντας στην συνέχεια τον ρόλο που παίζει η τιμή σε ένα βιβλίο.
 
Μιας και η τιμή παίζει ρόλο στα πάντα γύρω μας αυτά τα χρόνια, ο κ. Βαφειάδης διαπιστώνει πως προμηθευτές και εκδότες έχουν μεριμνήσει ώστε οι αρχικές τιμές του βιβλίου ως προϊόν να παραμένουν χαμηλές. Με την σειρά τα βιβλιοπωλεία φροντίζουν να προσφέρουν κάποια έκπτωση, προκειμένου να εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο κάθε αναγνώστης, ολοκλήρωσε. 

Δημήτρης Μπασδάνης, «BOOK STOP Bookstores» «Το αναγνωστικό κοινό προτιμά ανάλαφρες ιστορίες ώστε να “ξεφύγει” για λίγο από την καθημερινή ρουτίνα» 

«Ο κόσμος συνεχίζει να διαβάζει βιβλία στην παραλία, αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Προτιμά, βέβαια, ανάλαφρες ιστορίες ώστε να “ξεφύγει” για λίγο από την καθημερινή ρουτίνα. Έτσι, από την ξένη λογοτεχνία διαβάζει κυρίως αστυνομικά, ενώ αγαπά και ντόπιους συγγραφείς , όπως την Φωτεινή Ναούμ, την Άση Κιούρα και τον Θοδωρή Παπαθεοδώρου».
 
Τα παραπάνω διαπίστωσε ο κ. Δημήτρης Μπασδάνης, ιδιοκτήτης του «BOOK STOP Bookstores», προσθέτοντας πως στον χώρο υπάρχει μεγάλη ποικιλία τόσο νέων τίτλων όσο και κλασικότερων έργων, καθώς και προσφορές.
 
«Υπάρχουν πελάτες μας που επιλέγουν καινούργιες κυκλοφορίες και άλλοι που, λόγω οικονομικής κρίσης, επιλέγουν τίτλους σε τιμές bazaar. Έχω παρατηρήσει, ωστόσο, πως βοηθούν πολύ οι βιβλιοπαρουσιάσεις. Το αναγνωστικό κοινό μέσα από αυτές γνωρίζει καλύτερα τον συγγραφέα και αναζητά τα έργα του», είπε αναφορικά με τις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού, μιλώντας στη συνέχεια για την κατηγορία των παιδικών βιβλίων.
 
Μεγάλη απήχηση έχει το παιδικό βιβλίο που κερδίζει έδαφος σε σχέση με τα βιβλία ενηλίκων.  Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς προτιμούν ένα φυσικό κατάστημα για να διαλέξουν δώρα για τους μικρούς βιβλιοφάγους , ενώ αναγνώσματα για τους ίδιους επιλέγουν συχνά μέσω ίντερνετ ώστε να πετύχουν χαμηλότερη τιμή. «Πλήγμα», ωστόσο, χαρακτήρισε την τάση των εφήβων να προτιμούν μεγάλες αλυσίδες βιβλιοπωλείων που προσφέρουν πακέτα προσφορών τα οποία συνδυάζουν βιβλία με προϊόντα τεχνολογίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.