Καλο και ευτυχισμενο Κουρμπαν Μπαιραμ

To Κουρμπάν Μπαϊράμ με τη γραφίδα των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Σαπών

Γιορτάζουν οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας και εμείς μαζί στη χαρά τους. Με αυτό το μικρό αφιέρωμα στην ίδια τη γιορτή, γιορτή αγάπης, με ένα κείμενο γραμμένο από μαθητές δημοτικού σχολείου που βλέπουν και γεύονται τα χρώματα του τόπου τους, κι ένα ακόμη για το χατζηλίκι, την επίσκεψη στους άγιους τόπους, που αποτολμούν και εύχονται όλοι οι πιστοί στα μέρη που τάζει ως ιερά η θρησκεία τους. Στα Ιεροσόλυμα πηγαίνουν έτσι οι χριστιανοί, στη Μέκα οι Μουσουλμάνοι, στην πίστη των οποίων και στα δόγματά τους για το χατζηλίκι,  με βοηθό τις «Σταγόνες από το Ισλάμ» του συμπολίτη μας Χασάν Πατσαμάν, περιδιαβαίνουμε σήμερα.

Χρόνια Πολλά στην Κομοτηνή μας.
 

To Κουρμπάν Μπαϊράμ με τη γραφίδα των μαθητών  του Δημοτικού Σχολείου Σαπών 

Το κουρμπάν Μπαιράμ είναι διαφορετικό από το Ραμαζάν Μπαϊράμ, αλλά το ίδιο σημαντικό. Ονομάστηκε έτσι γιατί ένας προφήτης του Αλλάχ, πήρε κάποτε το μικρό παιδί του και πήγε σ' ένα μέρος για να το θυσιάσει. Τότε ο Αλλάχ έστειλε ένα πρόβατο για να σφαγιαστεί στη θέση του παιδιού. (Η ιστορία αυτή θυμίζει τη θυσία του Αβραάμ). Η μέρα αυτή ονομάστηκε Κουρμπάν Μπαϊράμ. Το Κουρμπάν Μπαϊράμ, γιορτάζεται μια φορά το χρόνο και διαρκεί πέντε μέρες και δεν προβλέπεται καθόλου νηστεία. Την πρώτη μέρα, σηκώνονται πολύ νωρίς οι μουσουλμάνοι και πηγαίνουν στο τζαμί για να προσκυνήσουν. Ύστερα γυρίζουν στα σπίτια τους και ετοιμάζουν τα μαχαίρια τους ή ό,τι άλλο χρειάζεται για τη σφαγή του προβάτου. Η σφαγή αυτή πρέπει να γίνει μέσα σε τρεις μέρες, μετά απαγορεύεται. Τις υπόλοιπες ημέρες κάνουν επισκέψεις σε σπίτια των συγγενών ή φίλων. Κανείς δεν εργάζεται.
 
Στο Κουρμπάν Μπαϊράμ, όπως κάθε Μπαϊράμι, γίνονται επισκέψεις στους τάφους των νεκρών συγγενικών προσώπων όπου διαβάζουν προσευχές από το κοράνι. Την πρώτη μέρα του Μπαϊραμιού, τις πρωινές ώρες, γίνονται στα τζαμιά το Μπαϊράμ ναμαζί (προσευχή του Μπαϊραμιού) και στη συνέχεια εφαρμόζοντας την εντολή του Αλλάχ και την πράξη του προφήτη Ιμπραχήμ, σφάζουν το θυσιασμένο Κουρμπάν (ένα πρόβατο). Γίνονται επισκέψεις στα συγγενικά πρόσωπα, πρώτα στη μητέρα και τον πατέρα και στη συνέχεια σε γνωστούς και συγγενείς για να τους ευχηθούν για το Μπαϊράμι, φιλώντας τα χέρια των μεγάλων και μοιράζοντας δώρα στους μικρούς. Με τον τρόπο αυτό θέλουν να συνεχιστεί η αγάπη και ο σεβασμός-αδελφοσύνη μεταξύ τους. Το Κουρμπάν (αρνί) που σφάζουν, το μοιράζονται με φτωχές οικογένειες, όπως το επιβάλλει η θρησκεία, για την αλληλοστήριξη και βοήθεια στους φτωχούς. Έτσι μπορούν και οι φτωχοί να συμμετέχουν με χαρά στο Μπαϊράμι.

*To κείμενο είναι από μια εργασία του Δημoτικού Σχολείου Σαπών με τίτλο: «Χρώματα του τόπου μας», 2001-2002.Πηγή: http://oisapes.mysch.gr/ekdiloseis/e8ima.moyslim.html

 

ΕΛ-ΧΑΤΖ (Προσκύνημα, επίσκεψη των ιερών τόπων

Οι πλούσιοι και οι υγιείς σωματικά εύρωστοι Μουσουλμάνοι επισκέπτονται μία φορά στη ζωή τους τον Κάαμπε (Καβά) και άλλους ιερούς τόπους στη Σαουδική Αραβία. Το προσκύνημα είναι υποχρεωτικό σε όσους διαθέτουν οικονομικά μέσα και υγεία για να επισκεφτούν τον Οίκο του Θεού (Ελ – Καμπέ) στη Μέκκα.

Το Κοράνι λέει: “… Το προσκύνημα είναι καθήκον όσων μπορούν και αντέχουν το ταξίδι…”.

Ένας μουσουλμάνος πρέπει μία φορά τουλάχιστον στη ζωή του να πάει στη Μέκκα για Προσκύνημα. Διότι ο Αλλάχ δε θέλει να τον βάλει σε δυσκολίες… Υπάρχουν πολλές ωφέλειες στο προσκύνημα. Το συγκεκριμένο προσκύνημα γίνεται μόνο στο Κάαμπε στη Μέκκα και έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Υπάρχει το Ετ- ταβάφ, δηλαδή ο κύκλος (περιφορά) γύρω από το Κάαμπε και το πηγαινοέρχομαι  (S' ay) μεταξύ των δύο λόφων Σαφά και Μερβέ. Ακόμη, ο Μουσουλμάνος πρέπει να σταθεί στο βουνό Αραράτ μαζί με τους υπολοίπους μουσουλμάνους και να τελέσει όλους τους τύπους λατρείας σε αυτό, όπως ακριβώς περιγράφονται από τους Ισλαμικούς νόμους.

Στο προσκύνημα αυτό, ο Μουσουλμάνος ζει μια ατμόσφαιρα ευλάβειας, ιερότητας και επισκέπτεται τόους που εξιστορούν τη δόξα της αληθινής θρησκείας του Ισλαμισμού με ένα είδος λατρείας που λυτρώνει την ψυχή και τη γεμίζει με ευλάβεια και καλοσύνη. Το προσκήνυμα αποδεικνύει την καλύτερη μορφή ενότητας των Μουσουλμάνων.

Εκατομμύρια Μουσουλμάνοι από διάφορα σημεία της γης έρχονται για να δοξάσουν το όνομα του Αλλάχ. 

Όλοι είναι ντυμένοι με απλή ενδυμασία, απαλλαγμένοι από κάθε υλικό στολίδι, όλοι ίσοι μπροστά στο Θεό, δίχως διαφορές τάξεως, χρώματος ή φυλής. Διότι, οι ευσεβείς είναι οι περισσότερο αξιόλογοι μπροστά στο Θεό.

Το προσκύνημα είναι η πέμπτη αρχή της Ισλαμικής Πίστης. Εκτελώντας αυτή την προσευχή μαζί με τις άλλες αρχές της Πίστης και στις αρχές του Ισλαμισμού, θα γίνει καλός Μουσουλμάνος, θα ζει ευτυχισμένα σε αυτή τη ζωή και στον άλλο κόσμο και θα απολαμβάνει την αιώνια ευλογία.

Ο Αλλάχ λέει στο Κοράνι για το Προσκύνημα και το Ιερό Ναό (Ελ- Μεστζίντ -ιλ Χαράμ) της Μέκκας τα εξής: “Ο πρώτος ναός που αφιερώθηκε στο Θεό είναι ο Ναός της Μέκκας. Ευλογημένο τέμενος όπου λάμπει το αληθινό φως για να καθοδηγεί όλο τον κόσμο. Ο άγιος αυτός τόπος είναι γόνιμος σε θαύματα…

Εκεί κάθισε ο Αβραάμ. Έγινε το απαραβίαστο άσυλο τωνλαών… Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν Προσκύνημα πρέπει να πάνε για να δείξουν το σεβασμό τους στον Αιώνιο…”.

Οι πιστοί κατά τη διάρκεια του Προσκυνήματος επισκέπτονται και το Τέμενος του Προφήτη, Mesjidun  Nebewi,  στη Μεδίνα όπου βρίσκεται ο τάφος του προφήτη Μωχάμμεντ. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.