«Καλλιτεχνες της μειονοτητας δημιουργουν»

Η δεύτερη εκδήλωση του συλλόγου επιστημόνων μειονότητας Δυτικής Θράκης ενταγμένη στο πρόγραμμα των φετινών «Ελευθερίων», ήταν η έκθεση ζωγραφικής που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου.

Έργα έξι μελών του συλλόγου, του Φεβζή Αλή, της Φυσούν Σούκα και μαθητριών της, της Φεριστέ Χουσεΐν, της Χίκμετ Αχμέτ, της Ρεφηκά Μεχμέτ και της Σερίκε Ρετζέπ εκτέθηκαν για τρεις μέρες στην αίθουσα της Λέσχης Κομοτηναίων. Εικόνες της Ροδόπης, πρόσωπα, αφηρημένα σχέδια, ζωγραφική με κοχύλια ακόμα και χειροποίητα κοσμήματα, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες της έκθεσης.

Στα εγκαίνια της έκθεσης το «παρών» έδωσαν ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτήνη, κ. Μουσταφα Σαρνίτς, η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης «Ορφέας» κ. Φελίνα Καζάκου, ο φωτογράφος Δημήτρης Γαρυφάλλου, οι καλλιτέχνες Φεβζή Αλή, Φυσούν Σούκα και Φεριστέ Χουσεΐν, και ο γιατρός και ποιητής κ. Χασάν Αχμέτ.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, ο πρόεδρος του Συλλόγου επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης κ. Αχμέτ Καρά δήλωσε τη χαρά του για τη συμμετοχή του συλλόγου στα «Ελευθέρια» λέγοντας χαρακτηριστικά, «Είναι τιμή μας που συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις αυτές, η συνεργασία μας ούτως ή άλλως με τον δήμο Κομοτηνής ήταν καλή. Πιστεύω ότι με τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα γίνει καλύτερη. Φυσικά, οι δραστηριότητές μας δεν τελειώνουν εδώ. Είμαστε ένας από τους πιο δραστήριους συλλόγους της περιοχής και τώρα βέβαια τους μήνες του καλοκαιριού θα ξεκουραστούμε και εμείς αλλά από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν πάλι οι εκδηλώσεις μας είτε είναι εκθέσεις είτε ημερίδες είτε σεμινάρια, γιατί όπως γνωρίζετε έχουμε διάφορους κλάδους που ασχολούνται με διάφορα θέματα».

Εμπνεόμενη από τη θάλασσα η Φεριστέ Χουσείν δημιουργεί εικόνες με κοχύλια, μία τεχνική με την οποία ασχολείται 10 χρόνια: «Κοχύλια μαζεύω συνήθως τον χειμώνα. Τότε βγαίνουν τα πιο πολλά. Κάποια τα αγοράζω, όμως τα πιο πολλά τα μαζεύω. Είναι κοχύλια, άμμος, όλα φυσικά υλικά από την ακρογιαλιά. Στην αρχή κάνω το κάδρο, μετά σχεδιάζω με το μυαλό μου τι θα κάνω, σχεδιάζω πάνω στο κάδρο, μετά βάζω το κάτω μέρος, το γεμίζω και μετά βάζω με την σειρά τα κοχύλια και τελευταίο περνάω το βερνίκι».

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.