Καλη σχολικη χρονια για τα σχολεια της Θρακης

Δεν ξεπερνούν το 2% οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό για τα σχολεία της Θράκης στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπως προκύπτει από την εικόνα που παρουσιάζουν δημόσια και μειονοτικά σχολεία στην αρχή της χρονιάς. Τα όποια κενά σε ειδικότητες αναμένεται να καλυφθούν εντός της εβδομάδας σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν στον ΠτΘ οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές εκπαίδευσης στους δύο νομούς.

Ροδόπη: σχολική χρονιά με λίγα κενά

Ο προϊστάμενος Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης, Μαρίνος Κωνσταντινίδης μίλησε στον ΠτΘ για την πληρότητα που παρουσιάζουν τα δημοτικά της Ροδόπης στη νέα σχολική χρονιά. «Για τον απογευματινό κύκλο και τα ολοήμερα σχολεία είμαστε καλυμμένοι 100%. Τα σχολεία λειτουργούν με 3 έως 5 ειδικότητες. Αναφορικά με τον πρωινό κύκλο, σήμερα ήρθαν 5 ονόματα αναπληρωτών δασκάλων, οπότε υπερκαλυπτόμαστε. Το μόνο πρόβλημα είναι η διδασκαλία των αγγλικών. Χρειαζόμαστε 4 ή 5 άτομα να προσληφθούν ως αναπληρωτές. Πέρυσι, με εγκύκλιο είχε δοθεί η δυνατότητα να πάρουν και ωρομίσθιους στον πρωινό κύκλο. Μέχρι στιγμής το υπουργείο είναι αντίθετο μ’ αυτή την τακτική και θέλει να εργάζονται στον πρωινό κύκλο μόνο αναπληρωτές ή μόνιμοι. Μάς έχουν πει ότι μέχρι την Παρασκευή το θέμα θα έχει λυθεί και στη συνέχεια θα λειτουργούμε με πληρότητα 100% σε όλα τα σχολεία».

Για τη Ροδόπη έχουν εγκριθεί 7 νέα ολοήμερα σχολεία από τα οποία ήδη λειτουργούν τα 5. Στο Ροδίτη, το Θρυλόριο, το Κόσμιο, την Παραδημή και το Αρσάκειο ήδη λειτουργούν σαν ολοήμερα και μένουν αυτά του Σώστη και των Προσκυνητών, που δε μπορούν προς το παρόν να πάρουν το χαρακτήρα ολοήμερου, «το ένα λόγω ελλείψεων στις υποδομές και το άλλο λόγω έλλειψης επαρκούς αριθμού μαθητών. Την επόμενη σχολική χρονιά ίσως και στο μέσον αυτής θα λειτουργήσουν κι αυτά τα δύο σχολεία ως ολοήμερα» σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Ο προϊστάμενος Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης, Κώστας Πανδρεμένος μεταφέρει ότι σε όλο το Ν. Ροδόπης υπάρχουν 12 κενά. «Τα περισσότερα από αυτά τα κενά αφορούν το 1ο ΤΕΕ Κομοτηνής. Τα περιφερειακά σχολεία σε Σάπες, Ίασμο, Οργάνη, Καλλίστη, Ξυλαγανής, έχουν καλυφθεί. Τα κενά αφορούν επίσης την ειδικότητα των γερμανικών για τα γυμνάσια της πόλης μας». Οι θέσεις θα καλυφθούν από αναπληρωτές καθηγητές. Μέχρι στιγμής τα σχολεία λειτουργούν ομαλά με εξαίρεση τα κάποια κενά σε ώρες που διδάσκονται οι ειδικότητες που λείπουν. Τα 12 κενά σε σύνολο 500 καθηγητών δεν είναι μεγάλος αριθμός. Τα νεότερα από το υπουργείο αναμένονται εντός των ημερών. «Για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις θέσεις έγινε αρκετή δουλειά, αρκετές μετακινήσεις, τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, με σκοπό να καλύψουμε τα κενά και να ζητήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερους εκπαιδευτικούς για την κάλυψη αυτών των θέσεων».

Ξάνθη: καλύπτονται σταδιακά τα κενά

Από τη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης ο διευθυντής Ανδρέας Μόσχου μεταφέρει ότι τα κενά περικλείονται στον αριθμό 12 για όλη την Ξάνθη. «Είναι ένα ποσοστό 2% για το σύνολο των ειδικοτήτων που υπηρετούν στο νομό. Τα κενά αφορούν 3 καθηγητές γερμανικών και 3 φυσικούς. Όλες οι άλλες θέσεις είναι καλυμμένες, τα σχολεία λειτουργούν κανονικά και πιστεύουμε ότι σύντομα θα καλυφθούν κι αυτά τα κενά».

Ο προϊστάμενος Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης, Κωνσταντίνος Θεοδώρου αναφέρει ότι έχουν 10 κενά σε δασκάλους, 8 σε νηπιαγωγούς, 5 σε καθηγητές αγγλικής και 2 σε μουσικούς. «Ο αριθμός των κενών ήταν μεγαλύτερος, καλύφθηκαν κάποια αλλά όχι όλα. Για παράδειγμα, ζητήσαμε 12 νηπιαγωγούς και μάς έδωσαν 4 πιστώσεις».

Τα ολοήμερα σχολεία της Ξάνθης λειτουργούν ομαλά, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικοτήτων. Έχουν ιδρυθεί και νέα ολοήμερα, τα οποία βρίσκονται κατά πλειοψηφία στα χωριά.

Τα υπόλοιπα κενά εκτιμά ο κ. Θεοδώρου ότι θα καλυφθούν κατά πάσα πιθανότητα άμεσα.

Έβρος: καλύπτονται σήμερα τα κενά στη Β/θμια

Ο προϊστάμενος Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Έβρου, Δημήτρης Μπόγλου μίλησε στον ΠτΘ για την εικόνα που παρουσιάζουν σε δυναμικό εκπαιδευτικών τα σχολεία του Έβρου. «Στην Α΄ Έβρου δεν έχουμε πρόβλημα, παρά μόνο κάποια κενά σε μαθηματικούς, φυσικούς και καθηγητές γερμανικών. Τα κενά προέκυψαν τώρα κι όχι από την αρχή της χρόνιας, λόγω του ότι έγιναν αποσπάσεις σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, στην Ακαδημία, στα ΙΕΚ. Μέχρι την Τετάρτη (σήμερα), σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, θα έχουν τακτοποιηθεί οι αναπληρωτές». Ο κ. Μπόγλου εξηγεί ότι τα σχολεία λειτουργούν κανονικά γιατί τα άτομα που πήραν απόσπαση μένουν στις θέσεις τους στα σχολεία τους μέχρι να έρθουν οι αντικαταστάτες τους, σύμφωνα με εντολή που έχει δώσει ο ίδιος. «Τα υπόλοιπα κενά προέκυψαν από άδειες εγκυμοσύνης και ανατροφής παιδιών, αλλά τακτοποιούνται. Σε 1.000 καθηγητές τα 25 και 30 κενά είναι κάτι φυσιολογικό για την αρχή της χρονιάς».

Ο κ. Μπόγλου αναφέρεται και στις ειδικότητες που πλεονάζουν, όπως είναι οι καθηγητές πληροφορικής, γαλλικών, οι φιλόλογοι. «Απασχολούνται και αυτοί σε διάφορους τομείς».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.