Καλεσμα του Κ. Δημητρακοπουλου προς τους τοπικους συλλογους για τη διενεργεια εθελοντικων αιμοδοσιων

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών ν. Ροδόπης επισημαίνει την αυξημένη ανάγκη για αίμα διαβεβαιώνοντας για την ασφάλεια της διαδικασίας

Την ανάγκη όχι απλά να συνεχίσουν αλλά να ενισχύσουν την εθελοντική προσφορά αίματος εν μέσω και του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού τόνισε από τη συχνότητα του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το πρωί της Πέμπτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών ν. Ροδόπης κ. Κωστής Δημητρακόπουλος.  Όπως και στο πρώτο lockdown έτσι και σε αυτή τη δεύτερη φάση της πανδημίας οι διαθέσιμες μονάδες αίματος μειώνονται σε αντιστοιχία με την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, την ώρα που οι ανάγκες σε αίμα παραμένουν σταθερές και μάλιστα αυξάνονται μέρα με τη μέρα και λόγω του κορωνοϊού.

Ο κ.Δημητρακόπουλος εξήγησε πως η κατάσταση στην Ελλάδα στο θέμα της αιμοδοσίας παραμένει δύσκολη δεδομένου του φόβου που υπάρχει διάχυτος από πλευράς του κόσμου για να σπεύσει να διαβεβαιώσει για ακόμα μία φορά πως οι αιμοδοσίες σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε επίπεδο Ροδόπης γίνονται σε πλήρες καθεστώς ασφάλειας.

Επωφελής η αιμοδοσία και για τους αιμοδότες

«Οι ανάγκες σε αίμα είναι αυξημένες εξ αυτού του λόγου τόσο η μονάδα αιμοδοσίας του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής όσο και εμείς, ως Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών καλούμε τους συνειδητοποιημένους αιμοδότες να δώσουν αίμα» υπογράμμισε ο ίδιος υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους σε εθελοντικό αίμα. Ο κ. Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε στα οφέλη της αιμοδοσίας και για τον ίδιο τον αιμοδότη, εφιστώντας την προσοχή στα επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι όποιος δίνει αίμα μειώνει τις πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου κατά 50%, επισημαίνοντας ότι η ίδια η αιμοδοσία, δεδομένης της επεξεργασίας και των ελέγχων που διέρχεται το αίμα, αποτελεί κατά τρόπον τινά ένα μικρό «τσεκ απ» για τον ίδιο τον αιμοδότη.

Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών ν. Ροδόπης εξήγησε πως μετά το πρώτο ολικόlockdown, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η επάρκεια του αίματος στην χώρα μας κινήθηκε σε καλά επίπεδα, ωστόσο όσο «εδραιώνεται» εκ νέου η παρουσία του κορωνοϊού στην καθημερινότητα των Ελλήνων, αυτά βαίνουν μειούμενα, εν αντιθέσει με τις ανάγκες οι οποίες αυξάνονται. Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε τους πολίτες και ειδικά τους νέους, ηλικίας 18 και άνω να γίνουν εθελοντές αιμοδότες δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα των πολυμεταγγιζόμενων, των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι το περασμένο καλοκαίρι και ενώ χρειάζονται δύο φιάλες αίμα ανά 15 ημέρες, περιορίστηκαν στη μία, λόγω των στενών περιθωρίων που δημιούργησε και η πανδημία του κορωνοϊού. «Δεν νοείται να δηλώνουμε συνειδητοποιημένοι άνθρωποι και να ξέρουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι υποβαθμίζουν το επίπεδο και το προσδόκιμο της ζωής τους επειδή εμείς είμαστε σχεδόν αδιάφοροι» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δημητρακόπουλος απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, καταθέτοντας μάλιστα την πρόταση προς τους πολιτιστικούς, αθλητικούς και λοιπούς συλλόγους της περιοχής να κινητοποιηθούν για τη διοργάνωση εθελοντικών αιμοδοσιών σε συνεργασία πάντα με τις αρμόδιες αρχές του Σισμανογλείου Νοσοκομείου. «Καλώ τους συλλόγους της περιοχής μας να εντάξουν στο πρόγραμμά τους εθελοντικές αιμοδοσίες, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε στον χώρο τους είτε στο νοσοκομείο λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις προφυλάξεις» σημείωσε υπογραμμίζοντας εκ νέου την κρισιμότητα της χρονικής περιόδου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.