Καλεσμα προς την τοπικη κοινωνια απο τη Θεανω Φωτιου

«Αγκαλιάστε το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής»

Να αγκαλιάσει τη λειτουργία του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής (πρώην Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Παίδων), αλλά και να αξιοποιήσει τις υποδομές και τους χώρους του ζήτησε από την τοπική κοινωνία η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου κατά την επίσκεψή της σε αυτό την Κυριακή 12 Ιουνίου. Η κ. Φωτίου βρέθηκε στο χώρο συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μέρος του οποίου είναι το θεραπευτήριο, κ. Σωτήρη Σωτηριάδη καθώς και μέλη του ΔΣ, αλλά και μέλη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ Ροδοπης και Ξάνθης μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Μουσταφά Μουσταφά, ο βουλευτής Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάκης Χαρίτου, στα πλαίσια επισκέψεών της σε όλα τα Παραρτήματα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, ώστε να αποκτήσει καλύτερη αντίληψη για αυτό.
 
Να υπενθυμίσουμε πως στο Παράρτημα της Κομοτηνής φιλοξενούνται 46 παιδιά, δώδεκα αγόρια και 34 κορίτσια, ενώ το συνολικό προσωπικό αριθμεί στα 10 με 12 άτομα, εκ των οποίων όμως οι περισσότεροι είναι διοικητικών καθηκόντων.
Η κ. Φωτίου συμμετείχε σε σύσκεψη εργασίας με το ΔΣ, ενώ περιηγήθηκε στους χώρους όπου διαμένουν τα παιδιά στο κεντρικό κτίριο, στα εστιατόρια που φροντίζουν για τη σίτισή τους, στις κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης αλλά και τους χώρους φυσιοθεραπείας, υδροθεραπείας, στο γυμναστήριο και στο αμφιθέατρο που βρίσκονται στο χώρο όπως και στα δωμάτια εγκεφαλογράφου και οπτικών ερεθισμάτων που στεγάζονται εκεί, εγκαταστάσεις από τις οποίες πολλές είτε υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού είτε παραμένουν ανενεργές.

Η αναπληρώτρια υπουργός μετά την επίσκεψή της τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση της συγκεκριμένης δομής με προσωπικό, αλλά και τη στήριξη του από την τοπική κοινωνία, είτε με εθελοντικές δράσεις είτε με άλλα μέσα, ώστε μέσα από συνέργειες να διασφαλιστεί τόσο η συνεχιζόμενη λειτουργία του Παραρτήματος όσο και το άνοιγμα του στην κοινωνία, κάτι το οποίο θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό και για τις δύο πλευρές. 

Εντυπωσίασαν την Αναπληρωτή Υπουργό οι εγκαταστάσεις

«Το Παράρτημα της Κομοτηνής είναι το πιο ιδιαίτερο ίδρυμα» σημείωσε η κ. Φωτίου, τονίζοντας πως όλη η κοινωνία, της Κομοτηνής και όχι μόνο, πρέπει να το αγκαλιάσει, να έρθει και να το δει, ενώ αυτό από την πλευρά του μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες και στην κοινωνία. «Είναι ένα εξαιρετικό ίδρυμα με πανάκριβες εγκαταστάσεις οι οποίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν για τα παιδιά» τόνισε, σημειώνοντας πως το προσωπικό κάνει πάρα πολύ σημαντική δουλειά, ιδίως αν κάποιος αναλογιστεί ότι είναι ελάχιστο και λειτουργεί με πενιχρά μέσα.
«Αυτό που κάνουν εδώ οι άνθρωποι είναι πολύ υψηλού επιπέδου, τα ποσοστά βαριάς αναπηρίας που έχουμε εδώ μέσα αντιμετωπίζονται εξαιρετικά, οι αίθουσες είναι ευρύχωρες, καθαρές» τόνισε. Για αυτό και ως Υπουργείο θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα, γνωρίζοντας παράλληλα πως μεγαλύτερο μέσο από την εγρήγορση της κοινωνίας δεν υφίσταται.
 
Υποσχέθηκε έτσι ότι θα αναζητήσουν προσωπικό παρά τους περιορισμούς του μνημονίου για νέες προσλήψεις, είτε εξοικονομώντας από τις υπόλοιπες δομές προσωπικού, μέσα από την ιεράρχηση των αναγκών, ίσως και μετατάξεις από άλλες δομές του δημοσίου και άλλα ιδρύματα εκτός Μακεδονίας Θράκης.
 
Σημείωσε δε πως είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν και τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασία, ώστε οι Δήμοι που θα ωφεληθούν από αυτά να έχουν μέσα στην προκήρυξη ειδικό προσωπικό που θα κατευθυνθεί στα συγκεκριμένα ιδρύματα. 

Κάλεσμα στην κοινωνία

Πέρα από το προσωπικό, η κ. Φωτίου τόνισε πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί το «κόσμημα», όπως χαρακτήρισε τους χώρους υποστήριξης, πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τους οποίους πρέπει να χρησιμοποιήσει η κοινωνία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που έφερε η κ. Φωτίου είναι το πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο για παιδιά το οποίο υπάρχει και δεν λειτουργεί για κανέναν. Για αυτό και κάλεσε τους οδοντογιατρούς της Κομοτηνής να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά στο χώρο, όχι μόνο για τα παιδιά του Παραρτήματος αλλά και παιδιά της Κομοτηνής των οποίων οι γονείς λόγω οικονομικών δυσκολιών έχουν παραμελήσει την υγεία των δοντιών τους.
 
Αυτό, σε συνδυασμό με τις ανενεργές αίθουσες εργασιοθεραπείας, υδροθεραπείας και τα γυμναστήρια συνιστούν μια σημαντική περιουσία την οποία η υπουργός θεωρεί πως το κράτος θα πρέπει να αξιοποιήσει, εξασφαλίζοντας έτσι την επιβίωση της δομής. «Δεν θέλω να παρεξηγηθώ, αλλά δεν μπορείς να είσαι ακριβός στα πίτουρα και φτωχός στο αλεύρι. Δεν μπορεί να έχουμε πανάκριβα ιδρύματα και να μην τα λειτουργούμε, πρέπει να βρούμε τον τρόπο, και όταν δεν έχει λεφτά πρέπει να μετέρχεσαι άλλες τέχνες» παρατήρησε χαρακτηριστικά η ίδια. Κάλεσε δε και τους Συλλόγους ΑμεΕΑ της περιοχής να μετάσχουν σε συνέργειες ώστε να ωφεληθούν τόσο οι ίδιοι όσο και το Παράρτημα, το οποίο έχει πάντα ανάγκη υποστήριξης. 

Απαραίτητο το προσωπικό

Την ανάγκη να στηριχθεί με προσωπικό το Παράρτημα της Κομοτηνής τόνισε προς την υπουργό από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Σωτήρης Σωτηριάδης.
 
Παρόλο που οι ελλείψεις στο προσωπικό είναι οριζόντιες, η μεγαλύτερη ανάγκη κατά τον κ. Σωτηριάδη, εντοπίζεται στο επιστημονικό προσωπικό, μιας και αυτή τη στιγμή έχουν μόνο μία κοινωνικό λειτουργό, ένα φυσικοθεραπευτή, ενώ έχουν μια εργοθεραπεύτρια, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της και στο Παράρτημα της Ξάνθης. Μάλιστα στο Παράρτημα δεν υπάρχει κανένας ψυχολόγος, ο οποίος είναι απόλυτα απαραίτητος, ενώ λείπουν τόσο ο γυμναστής και ο ειδικός παιδαγωγός που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την εκπαίδευση και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών.
 
Παρόλες τις δυσκολίες, όπως ανέπτυξε στην υπουργό ο κ. Σωτηριάδης, τα μέλη του Κέντρου δεν το βάζουν κάτω, και προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά, μέσω και διαφόρων προγραμμάτων, όπως η συνεργασία με μια μουσικοθεραπεύτρια που κάνει εξαιρετική δουλειά γιατί μαθαίνει στα παιδιά συγχρόνως και να χορεύουν. Μάλιστα φέτος για πρώτη φορά συμμετείχε ομάδα χορού του Παραρτήματος σε Φεστιβάλ Χορού που έγινε στην Καβάλα αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. «Τέτοιες δράσεις θα τις συνεχίσουμε και θα τις ενισχύσουμε και να ενθαρρύνουμε το προσωπικό να δουλέψει σε αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε. «Χρειάζεται εξωστρέφεια» συνέχισε «πάρα πολύ μεγάλη εξωστρέφεια. Θα ανοίξουμε τις δομές μας στην κοινωνία. Οι δομές μας δεν είναι φυλακές κι αυτό θα πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Θέλουμε τη στήριξη όλων των τοπικών κοινωνιών όλης της Περιφέρειας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.