Καλεσμα αλληλεγγυης

Σύλλογοι υπαλλήλων, Εμπορικά και Εργατικά Σωματεία, Σύλλογοι Γυναικών, Φοιτητικοί Σύλλογοι και Παρατάξεις από τους νομούς της Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, αλλά και εκπρόσωποι φορέων από την Αθήνα, δια Ψηφισμάτων, όπως η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΟΛΜΕ, το ΠΑΜΕ, η Διεθνής Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, Εργατικά Κέντρα πόλεων, έδωσαν το απόγευμα της Τρίτης 20 Απριλίου το αγωνιστικό τους παρόν στο «Κάλεσμα αλληλεγγύης» που διοργάνωσε η Επιτροπή Νομού Ροδόπης για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και τις Λαϊκές Ελευθερίες, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

Οι συγκεντρωμένοι εκδήλωσαν την απαίτησή τους για την άμεση απελευθέρωση του Κούρδου αγωνιστή Σινάν Μποσκούρτ Ταιλάν, ο οποίος συνελήφθη στις 31 Μαρτίου στη Δράμα και κρατείται στην Κομοτηνή, όπως και τη παροχή πολιτικού ασύλου στους τρεις Τούρκους που συνελήφθησαν μαζί του και κρατούνται στη Δράμα, τον Μεχμέτ Γιαμάν, τον Φερχάτ Ερτούρκ και τον Γιουσούφ Κενάν και τάχθηκαν ενάντιοι στην έκδοση ατόμων που χαρακτηρίζονται ως τρομοκράτες.


Η σύλληψη του Σινάν Μποσκούρτ στη Δράμα έγινε στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους τρεις Τούρκους πολιτικούς κρατουμένους να έρθουν στη χώρα μας μετά την αποφυλάκισή τους, λόγω «ανηκέστου βλάβης» από τα «λευκά κελιά» της Τουρκίας. Αίτημα έκδοσης του Σινάν Μποσκούρτ έχουν υποβάλλει οι γερμανικές αρχές. Να σημειωθεί ότι ο ένας εκ των τριών Τούρκων βρίσκεται στο Νοσοκομείο Δράμας μετά την επιδείνωση που παρουσίασε η υγεία του.

«Ευρω-ένταλμα»

Η εκδήλωση, που είχε ομιλητές εκπρόσωπο της Πανσπουδαστικής και το γραμματέα της Ν.Ε. ΚΚΕ Νίκο Φακιρίδη, ολοκληρώθηκε με την έγκριση Ψηφίσματος συμπαράστασης το οποίο επιδόθηκε στην Περιφέρεια μετά από πορεία που πραγματοποιήθηκε.

Ο κ. Φακιρίδης αναφέρθηκε στο νόμο που θα φέρει για επικύρωση στη Βουλή η Κυβέρνηση το καλοκαίρι και αφορά στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο χαρακτήρισε «ενίσχυση του οπλοστασίου της άρχουσας τάξης της Ευρώπης για να μπορεί να διώκει, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, κάθε λαϊκό κίνημα που σηκώνει κεφάλι στην εξουσία της. Έτσι στη χώρα μας, πριν την τυπική επικύρωσή του, είχαμε την εφαρμογή του «ευρω-εντάλματος» με την σύλληψη του Κουρδικής καταγωγής εργάτη Σινάν Μποσκούρτ Ταιλάν, στη Δράμα μετά από αίτηση ξένων αρχών, Γερμανικών και Τουρκικών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αποτυπώνεται όλη η φιλοσοφία της «αντιτρομοκρατικής πολιτικής» που φτάνει ακόμα και στο να κάνει δίκες προθέσεων».

Ο κ. Φακιρίδης ανέγνωσε το σκεπτικό του εντάλματος σύλληψης όπου ο Σινάν Μποσκούρτ Ταιλάν αναφέρεται ως «ποινικά σύμφωνος σε συνωμοσία για φόνο και σφόδρα ύποπτος ως μέλος της οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα, Μέτωπο, τουλάχιστον από τις αρχές του 1997», για να τονίσει «κι όλα αυτά για έναν άνθρωπο που ζει στη χώρα μας πολλά χρόνια, με γνωστή τη δράση του στις οργανώσεις αλληλεγγύης των αγωνιστών της Τουρκίας».

Τελειώνοντας ο κ. Φακιρίδης επισήμανε ότι «ο καπιταλισμός θωρακίζεται γιατί φοβάται» και κάλεσε «σε αγωνιστική στράτευση και εγρήγορση κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, ώστε να αποκρουστεί η κολοσσιαία επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα». Ανέγνωσε και ζήτησε την ομόφωνη αποδοχή του Ψηφίσματος για την απελευθέρωση του Σινάν Μποσκούρτ και για πολιτικό άσυλο στους τρεις Τούρκους.

«Λευκά κελιά»

Ο Ερκάν, σύντροφος και συνεργάτης του Σινάν Μποσκούρτ Ταιλάν, μοίραζε έντυπα της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Δικαιολογώντας τα «σπαστά» ελληνικά του, μίλησε για τον Σινάν, για τους τρεις συγκρατούμενούς του και τα «λευκά κελιά»: «Είμαστε σύντροφοι και θέλουμε να απελευθερωθεί. Οι τρεις άλλοι σύντροφοί μας κάνουν απεργία πείνας στο Αστυνομικό Τμήμα της Δράμας και η υγεία τους δεν είναι πολύ καλή. Ο ένας είναι στο νοσοκομείο. Γι΄ αυτούς θέλουμε να απελευθερωθούν και να τους δοθεί πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Στην Τουρκία έχουμε 110 ανθρώπους στα λευκά κελιά που πέθαναν μάρτυρες και έχουμε περίπου 500 ανθρώπους που είναι νεκροί-ζωντανοί, άλλος δεν μπορεί να περπατήσει άλλος έχασε τη μνήμη του, άλλος δεν μπορεί να μιλήσει.

Οι τρεις που είναι στη Δράμα είναι από αυτούς τους ανθρώπους, που τους απελευθέρωσαν για να μη πεθάνουν μέσα στα λευκά κελιά. Αν γυρίσουν πίσω θα τους ξαναπιάσουν και επειδή δεν έχουν δυνάμεις θα πεθάνουν.

Όπως γίνεται αυτή η συγκέντρωση εδώ στην Κομοτηνή γίνεται και άλλη μία στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα, γι΄ αυτό είμαι κι εγώ εδώ, να ζητήσω να συμπαρασταθούμε όλοι μαζί στον Σινάν και στους τρεις Τούρκους αγωνιστές».

Ε.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.