Καλα νεα για τη διαχειριση απορριμματων στην ΠΑΜΘ

Σε ένα χρόνο αναμένεται να σταματήσει η μεταφορά των απορριμμάτων του Έβρου στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής

Προχωρά με ταχύτητα, μετά από ένα μεγάλο διάστημα ακινησίας μέχρι την έγκριση του από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τα Απορρίμματα στην ΑΜΘ, μιας και προ λίγων ημερών το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας ενέκρινε την χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) της Καβάλας, ενώ πρόσφατα στην επιτροπή του άρθρου 152 ανατράπηκε η ακύρωση της νομιμότητας για την ανάδειξη αναδόχου για την κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) στην Αλεξανδρούπολης, κάτι που σημαίνει ότι ο Δήμος θα προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.
 
Αυτές οι δύο εξελίξεις επιταχύνουν τη διαδικασία υλοποίησης του Περιφερειακού σχεδιασμού, η πορεία του οποίου και οι δυνατότητες χρηματοδότησης των έργων παρουσιάστηκαν κατά τη συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜΘ την Τρίτη 4 Ιουλίου.
 
Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ και Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, σημείωσε πως σε ένα χρόνο οι Δήμοι του Έβρου θα σταματήσουν να μεταφέρουν τα απορρίμματά τους στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής. 

116 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός 

Η ενημέρωση έγινε από τον διευθυντή της ΔΙΑΜΑΑΘ, κ. Γιώργο Βογιατζή, ενόψει και της ημερίδας για τον συντονισμό και την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων ΠΕΣΔΑ Αν. Μακεδονίας – Θράκης που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 6 Ιουλίου στην Καβάλα, στην οποία θα βρίσκεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος μαζί με στελέχη του υπουργείου, με τους οποίους ελπίζουν πως θα υπάρξει χρήσιμος διάλογος για την επιτάχυνση της διαδικασίας, ιδιαίτερα όσο αφορά την αδειοδότηση.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Βογιατζής, η διαδικασία της έγκρισης του περιφερειακού Σχεδιασμού ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, και έχουν ξεκινήσει οι πρώτες προσπάθειες για την ωρίμανση των έργων.
 
Συνολικά ο προϋπολογισμός των έργων φτάνει τα 116 εκ. ευρώ, με 25 εκ. για τους χώρους υγειονομικής ταφής, 46 εκ. για τις Κεντρικές Μονάδες Επεξεργασίας, 6 εκ. για τις αποκεντρωμένες μονάδες επεξεργασίας 7 εκ. για τις μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων 12 εκ περίπου τα πράσινα σημεία, 4 εκ. για τους σταθμούς μεταφόρτωσης, 12 εκ. για μονάδες επεξεργασίας ιλύος, με μικρότερα ποσά για διάφορες άλλες δράσεις.
 
Αυτή τη στιγμή τα διαθέσιμα κεφάλαια ανέρχονται στα 34 εκ. ευρώ, από την εκχώρηση που έχει λάβει η Περιφέρεια από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, 9 εκ. από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα ενώ είναι ανοιχτή και σε εξέλιξη η αξιολόγηση των αιτήσεων στο πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ με συνολικό προϋπολογισμό 273 εκ. όπου έχουν υποβληθεί αρκετές αιτήσεις χρηματοδότησης, τόσο εκ μέρους της ΔΙΑΜΑΑΘ όσο και μέσω Δήμων. 

Ιεράρχηση των προτάσεων, καλή ωριμότητα για την Κομοτηνή 

Ο κ. Βογιατζής σημείωσε πάντως πως έχει γίνει ιεράρχηση των προτάσεων, με στόχο αρχικά να εξασφαλιστεί η ορθολογική τελική διάθεση στους ΧΥΤ, με τους δύο χώρους, σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, να προχωρούν σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ προχωρά το θέμα του ΧΥΤ στην Ξάνθη, που βρίσκεται στη διαγωνιστική διαδικασία.
 
Την ίδια ώρα προχωρά η διαδικασία για τους μικρούς ΧΥΤ σε Θάσο όπου έχει χωροθετηθεί, και στην Σαμοθράκη, όπου αναζητείται η θέση, ώστε τα νησιά της ΑΜΘ να καταστούν αυτόνομα.
 
Σημαντική είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων ΜΕΑ σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, με την Αλεξανδρούπολη να είναι προ της ένταξης, ενώ στην Καβάλα προχωρά μετά τη χωροθέτηση η μονάδα, με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε αυτή να είναι η τεχνολογία της αναερόβιας χώνευσης, ενώ προωθείται και η μονάδα του Βορείου Έβρου.
 
Επίσης προβλέπεται η εγκατάσταση μικρών Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) – Περιβαλλοντικών Πάρκων (ΠΠ) στη Δράμα, στη Θάσο, στην Ξάνθη, και στη Σαμοθράκη, αλλά και εγκατάσταση μονάδων κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων στην Προσοτσάνη (τοπική μονάδα), στο Παρανέστι (τοπική μονάδα), στο Παγγαίο (τοπική μονάδα), στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και μονάδα κομποστοποίησης πρασίνων στις Κρηνίδες Καβάλας.
 
Μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων προβλέπεται και στην Κομοτηνή, η οποία θα εξυπηρετεί την ΠΕ Ροδόπης, για την οποία έχει υποβληθεί αίτηση χρηματοδότησης από το Δήμο Κομοτηνής, και θα κατασκευαστεί εντός του χώρου του ΧΥΤΑ Κομοτηνής και σύμφωνα με τον κ. Βογαιτζή έχει αρκετά καλή ωριμότητα.
 
Όπως σημείωσε βρίσκονται σε αναμονή δύο προσκλήσεων από τη  διαχειριστική της ΑΜΘ, με μία στο πεδίο παρέμβασης 17 , που αφορά κυρίως τους Δήμους, και μία πρόσκληση στο πεδίο παρέμβασης 18, όπου κατά προτεραιότητα θα πρέπει να ενταχθούν οι τρείς ΧΥΤ σε Καβάλα, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, και οι ώριμες μονάδες προδιαλεγμένων, κυρίως τις μικρότερες μεταξύ των οποίων και η Κομοτηνή, που είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα χρηματοδοτηθούν τελικά από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.