«Καλα και Σημερα»: Μια συγκλονιστικη βιωματικη ομολογια για την επιπονη μαχη κατα του καρκινου

Βιβλιοπαρουσίαση του βραβευμένου «ημερολογίου» της Σοφίας Νικολαΐδου στην Πολιτιστική Κίνηση Ροδόπης

Πλήθος φορέων μεταξύ των οποίων, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία του Παραρτήματος Ροδόπης, η Πολιτιστική Κίνηση Νομού Ροδόπης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες», το Εργαστήρι Γλωσσολογίας ΣυνΜόρΦωΣη – Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Περιφερειακό Τμήμα Κομοτηνής, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, το βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο και οι εκδόσεις Μεταίχμιο συνδιοργάνωσαν την βιβλιοπαρουσίαση του βραβευμένου βιβλίου της Σοφίας Νικολαΐδου «Καλά Και Σήμερα», το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 29 Νοεμβρίου, στην Κομοτηνή, στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης.
 
Το συγκεκριμένο βιβλίο τιμήθηκε το 2016 στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, με ειδικό βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το έργο προάγει τον διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα. Για το πολυβραβευμένο βιβλίο μίλησαν οι φιλόλογοι Δώρα Κάσσα-Παπαδοπούλου και Σπύρος Κιοσσές, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά η Ινώ Παπαδοπούλου, δασκάλα Ειδικής Αγωγής και η Κατερίνα Αναγνώστου, δασκάλα Θεατρικής Αγωγής.

 

Σπύρος Κιοσσές
«Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πως η συγγραφέας διαχειρίζεται αφηγηματικά την συγκεκριμένη εμπειρία της και την αποτυπώνει»

 
Όπως υπογράμμισε ο κ. Σπύρος Κιοσσές, φιλόλογος και μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, «το βιβλίο της Σοφίας Νικολαΐδου είναι ένα ημερολόγιο και θα λέγαμε πως ανήκει στην κατηγορία του nonfiction. Δηλαδή δεν είναι μυθοπλασία αλλά είναι μια παρουσίαση γεγονότων που έχει ζήσει η συγγραφέας, τα οποία παρουσιάζει σε μορφή βιβλίου και περιγράφει τη δύσκολη αυτή περιπέτεια υγείας που αντιμετώπισε. Μέσα από όλο αυτό νομίζω ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο ο τρόπος διαχείρισης της συγκεκριμένης δυσκολίας από μια γυναίκα αλλά επίσης και πώς μια συγγραφέας διαχειρίζεται αφηγηματικά τη συγκεκριμένη εμπειρία της και την αποτυπώνει στο βιβλίο».
 

Δώρα Κάσσα-Παπαδοπούλου
«Το σημαντικότερο για αυτό το έργο είναι ότι μπορούμε να αποκομίσουμε έναν οδηγό ζωής και να αποκτήσουμε μια βαθύτερη αίσθηση της ζωής»

 
Με τη σειρά της η Δώρα Κάσσα-Παπαδοπούλου, φιλόλογος και μέλος της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης σχολίασε πως «όλο το ενδιαφέρον στρέφεται στο πώς βίωσε η Σοφία Νικολαΐδου τον καρκίνο στο δικό της σώμα. Όταν ένας συγγραφέας αποφασίζει να μην χρησιμοποιήσει μυθοπλασία αλλά να παρουσιάσει ένα κομμάτι της αληθινής του ζωής για να το καταγράψει και να το μοιραστεί με το κοινό,  είναι μια πολύ δύσκολη διαδικασία για τον ίδιο. Είναι ένα είδος “ξεγυμνώματος” μπροστά στο κοινωνικό σύνολο. Η ίδια ακριβώς επέλεξε τη μορφή του ημερολογίου ως τρόπο έκφρασης για να πει τα πράγματα, όπως έγιναν, και να μας δώσει τον τρόπο που αντιμετώπισε η ίδια αυτό το οριακό για την ίδια γεγονός. Η διαδικασία αυτή αγγίζει τον αναγνώστη του βιβλίου, καθώς αυτός βλέπει όλη την επώδυνη διαδικασία, από την διάγνωση έως και την θεραπεία της νόσου. Το σημαντικότερο ωστόσο για αυτό το έργο είναι ότι ουσιαστικά μπορούμε να αποκομίσουμε έναν οδηγό ζωής για το πώς μπορούμε να κινηθούμε, αν μας συμβεί ένα ανάλογο γεγονός. Δηλαδή από την ανάγνωση του βιβλίου αποκτούμε μια βαθύτερη αίσθηση της ζωής».
 

Σοφία Νικολαΐδου
«Το βαθύτερο μήνυμα του βιβλίου απορρέει μέσα από την ίδια την ζωή, η οποία μας κάνει σοφότερους και πιο συμπονετικούς»

 
Καταληκτικά η συγγραφέας του εν λόγω βιβλίου, Σοφία Νικολαΐδου αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο έργο  είναι μια πολύ προσωπική καταγραφή και δεν είναι σαν τα άλλα τα έργα μυθοπλασίας της. Η ίδια συμπλήρωσε ότι «θα μπορούσε να μην ήταν ο καρκίνος το κεντρικό θέμα αλλά οποιαδήποτε στιγμή που στραβώνει η ζωή μας και αυτό το βιβλίο είναι μια καταγραφή του τι κάνουμε όταν η ζωή στραβώνει και πώς ενδεχομένως τα βγάζουμε πέρα για να συνεχίσουμε δυνατοί. Εν τέλει το βαθύτερο μήνυμα του βιβλίου απορρέει μέσα από την ίδια την ζωή, η οποία μας κάνει σοφότερους και πιο συμπονετικούς όταν γνωρίσουμε βιωματικά τις δυσκολίες της».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.