«Καιριο πληγμα για τη Θρακη στον τομεα της υγειας η ενδεχομενη καταργηση της Δ.Υ.ΠΕ. Ανατ. Μακεδονιας και Θρακης»

Κοινωνική αναστάτωση έχουν προκαλέσει στο Ν. Ροδόπης και σε ολόκληρη τη Θράκη οι πληροφορίες ότι δρομολογείται κατάργηση της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Δ.Υ.ΠΕ.) που εδρεύει στην πόλη της Κομοτηνής.

Οι πληροφορίες αυτές έχουν την αφετηρία τους στο «μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για μείωση των Δ.Υ.ΠΕ. όλης της χώρας». Στα πλαίσια αυτά λέγεται ότι εντάσσεται και η κατάργηση της Δ.Υ.ΠΕ. Α.Μ.Θ. με έδρα την Κομοτηνή.

Ο σχεδιασμός αυτός, στο βαθμό που θα υλοποιηθεί, είναι προφανές ότι θα υποβαθμίσει δραματικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε όλη την ακριτική περιοχή της Θράκης με τις γνωστές ιδιαιτερότητες τόσο σε κοινωνικό όσο και σε γεωγραφικό επίπεδο.

Είναι γνωστό ότι οι Δ.Υ.ΠΕ. δεν αποτελούν παρά μετονομασία των παλιών Π.Ε.Σ.Υ. που είχε καθιερώσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.)με στόχο την αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας και το σωστό συντονισμό για την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε όλους τους κατοίκους της ελληνικής περιφέρειας και της υπαίθρου.

Μπροστά σ’ αυτόν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης της Ν.Δ. οι αντιδράσεις γενικεύονται, με πρωτοστάτες τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Εκφράζοντας την ανησυχία της για το όλο θέμα, η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ν. Ροδόπης κ. Χρύσα Μανωλιά, συναντήθηκε με τη διοικούσα επιτροπή των εργαζομένων στη ΔΥΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, οι οποίοι αφού κατέθεσαν τις απόψεις τους παρέδωσαν και σχετικό υπόμνημα στην κ. Μανωλιά .

Η κ. Μανωλιά καταγγέλλει ως απαράδεκτο τον ενδεχόμενο σχεδιασμό για την κατάργηση της Δ.Υ.ΠΕ. Α.Μ.Θ., η οποία αντιθέτως θα πρέπει να αναβαθμίσει τη λειτουργία της με πρόσληψη μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και όχι με αποσπάσεις που αποδυναμώνουν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζόμενων και όλων των φορέων για την αποφυγή αυτής της εξέλιξης που, εάν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει δραματική επιστροφή στο γνωστό συγκεντρωτισμό του παρελθόντος, τον οποίο το ΠΑ.ΣΟ.Κ ως κυβέρνηση ανέτρεψε με το Ε.Σ.Υ. και τις αποκεντρωμένες Περιφερειακές Υπηρεσίες Υγείας, τις οποίες σήμερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιδιώκει να συρρικνώσει και να αποδυναμώσει.

Τέλος, για το θέμα αυτό, και αποβλέποντας στο να αποτραπεί στο ξεκίνημά της η απόπειρα για την κατάργηση της Δ.Υ.ΠΕ. Κομοτηνής, η κ. Μανωλιά κατέθεσε στη Βουλή σχετική αναφορά για τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συντασσόμενη απόλυτα με το καθολικό αίτημα όλων των φορέων της τοπικής κοινωνίας να μην υποβαθμιστεί άλλο ο τομέας της υγείας στην περιοχή μας και να μη στερηθεί ο τόπος μας από μια κρίσιμη υπηρεσία για ολόκληρη την κοινωνία μας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.