Και τωρα… ανασχηματισμος!!!

Έχοντας κλείσει το ζήτημα των υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου και με ανοιχτές τις θέσεις των αποχωρησάντων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, για την μάχη των αυτοδιοικητικών θέσεων, ήγγικεν η ώρα για τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στον πολυαναμενόμενο ανασχηματισμό. Όπως όλα δείχνουν ο Γιώργος Παπανδρέου θα προχωρήσει σε αλλαγές στην διάρθρωση του Υπουργικού Συμβουλίου πριν την εμφάνισή του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης , δεν είναι δε λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για ανακοίνωση μέσα στις επόμενες 48 ώρες, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πόσα και ποια κυβερνητικά στελέχη θα μετακινηθούν και ποια θα αντικατασταθούν.

Ευρύς ή περιορισμένος ο ανασχηματισμός;

Δύο είναι τα σενάρια του ανασχηματισμού, που ακούγονται και έχουν να κάνουν με το πόσο ευρύς θα είναι. Το πρώτο σενάριο αφορά τον περιορισμό του ανασχηματισμού μόνο στην αναπλήρωση των τριών κενών θέσεων των αποχωρησάντων υφυπουργών Οικονομίας Σταύρου Αρναουτάκη και Μάρκου Μπόλαρη και του υφυπουργού Δικαιοσύνης Α. Κατσιφάρα, ενώ το δεύτερο και επικρατέστερο σενάριο αφορά έναν ευρύτερο ανασχηματισμό, με αλλαγές που αφορούν θέσεις και ρόλους – κλειδιά στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Ξεκάθαροι ωστόσο είναι οι στόχοι που θέλει επιτύχει και τα προβλήματα που θέλει να λύσει ο Γιώργος Παπανδρέου με αυτόν τον ανασχηματισμό, στόχοι και προβλήματα που αφορούν κατά κύριο λόγο στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και την συγκρότηση της κυβερνητικής ομάδας, τα όποια όπως φαίνεται προβληματίζουν ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό, και την ισχυροποίηση των στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου με περισσότερα πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης του, τα οποία και επιθυμεί να τοποθετήσει σε θέσεις – κλειδιά.

Σενάρια περί τιμωρίας

Αν ακολουθηθεί το σενάριο του ευρύτερου ανασχηματισμού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα χρησιμοποιήσει ή θα επιλέξει να τιμωρήσει όσους εκ του υπουργικού συμβουλίου αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος.

Νέοι υφυπουργοί, νέοι υπουργοί αλλά και απομακρύνσεις

Το υπουργείο Οικονομικών θα υποδεχτεί δύο νέους υφυπουργούς οικονομικών , ενώ όπως όλα δείχνουν ο Φίλιππος Σαχινίδης θα αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού, και επίσης υφυπουργούς θα «καλωσορίσουν» εκ νέου τα υπουργεία Ναυτιλίας και Υποδομών.

 

Ιδιαίτερα έντονες είναι οι φήμες που αφορούν την ισχυροποίηση του Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, με την πιθανή ίδρυση υπουργείου Προεδρίας (συντονισμού), ενώ την ίδια ώρα με τη σίγουρη, όπως θεωρούνταν προ ολίγων ημερών, απομάκρυνση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου από το υπουργείο Υγείας, τη θέση της θα πάρει είτε ο Ανδρέας Λοβέρδος, είτε ο Ηλίας Μόσιαλος.

 

Τέλος, το μεγάλο ερωτηματικό τίθεται γύρω από την απομάκρυνση της Λούκα Κατσέλη σε άλλο υπουργείο, και την διαδοχή της από τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, γεγονός που σημαίνει ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του Υπουργείου Οικονομικών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.