Και τεταρτο ΚΠΣ για Αν. Μακεδονια- Θρακη μετα το 2006
Τελικοί δικαιούχοι για την υλοποίηση προγραμμάτων από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ύψους 1,6 δις ευρώ θα είναι οι δήμοι όλης της χώρας μέχρι και το 2006. Αυτό θα είναι το τελικό ποσό των κοινοτικών πόρων που θα έχουν ως τελικούς αποδέκτες τους δήμους και τις νομαρχίες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, τα κονδύλια προς τους ΟΤΑ ανέρχονται σε ποσοστό 4% του ΑΕΠ.
Η αύξηση των πόρων οφείλεται στο γεγονός ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι αποτελούν σταθερό ποσοστό επί κάποιων τμημάτων εσόδων του Δημοσίου και αυξάνονται με τον ρυθμό που αυξάνονται συνολικά τα έσοδα του προϋπολογισμού.
Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του 2006 οι δήμοι πρόκειται να λειτουργήσουν ως ενδιάμεσοι φορείς για την αξιοποίηση 11,7 δις ευρώ, που θα διαχειριστούν εμμέσως, μέγεθος που όπως τονίζεται, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων.
Παρά το γεγονός, όμως, ότι οι αριθμοί ευημερούν, οι δήμαρχοι συνεχίζουν να διαμαρτύρονται γιατί η κυβέρνηση περικόπτει συστηματικά από την αυτοδιοίκηση τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται μεγάλα προβλήματα στην αξιοποίηση των αρμοδιοτήτων που κατά καιρούς παραχωρούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Πάντως, ακόμα και σήμερα οι αρμοδιότητες των ΟΤΑ στην Ελλάδα, συνεχίζουν να παραμένουν στο χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες- μέλη της Ε.Ε.. Πάγια θέση των ΟΤΑ είναι ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι αρμοδιότητές τους, όμως σε κάθε μεταφορά αρμοδιότητας να υπάρχει και η αντίστοιχη μεταφορά πόρων.
Σε αντίθεση με τα άλλα κράτη της Ε.Ε., στην Ελλάδα, οι ΟΤΑ εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό εξάρτησης από τη κεντρική διοίκηση.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ οι πόροι που προορίζονται για την αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού στα πλαίσια του Γ΄ ΚΠΣ, ανέρχονται στα 147.727.460 ευρώ.
Εντωμεταξύ, επιβεβαιώνονται και οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ΑΜ-Θ θα περιλαμβάνεται μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών που θα συνεχίσουν να εντάσσονται σε Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, μαζί και με άλλες ελληνικές περιφέρειες που το κατά κεφαλήν τους εισόδημα απέχει πολύ από τον κοινοτικό μέσο όρο. Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο κ. Μπαρνιέ για τις διαρθρωτικές χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2007-2014, οι επίσημες προτάσεις του οποίου θα γίνουν γνωστές τον Μάρτιο, υιοθετείται η άποψη να συνεχισθεί η χρηματοδοτική πολιτική συνοχής και μετά το 2006, όχι μόνο για τις περιοχές των νέων χώρων- μελών που εισοδηματικά είναι σαφώς χαμηλότερα από την μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών περιφερειών των σημερινών μελών της Ένωσης, αλλά και για εκείνες τις περιοχές που σήμερα εμφανίζουν σαφή καθυστέρηση της οικονομικής τους ανάπτυξης μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι περιφέρειες που κινδυνεύουν να μείνουν… εκτός νυμφώνος μετά το 2006, θα είναι η Αττική, η Στερεά Ελλάδα, και το Νότιο Αιγαίο αλλά και η Κεντρική Μακεδονία, εφόσον το κατά κεφαλήν εισόδημα των περιοχών αυτών τα επόμενα χρόνια ξεπεράσει το 75% του κοινοτικού μέσου όρου.
Δ.Δ
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
