Καυσεις και ευρηματα στους τυμβους της Ρωμαικης Θρακης

Ομιλία από τον Επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων Διαμαντή Τριαντάφυλλο στα πλαίσια του επιμορφωτικού κύκλου ομιλιών για τη Ρωμαϊκή Κομοτηνή - Βραβεύτηκε για τη συνολική προσφορά του στην ανάδειξη του Αρχαιολογικού πλούτου της Θράκης από τον Δήμαρχο Κομοτηνής

Στοιχεία για τη διαχρονική παρουσία των ταφικών τύμβων στο χώρο της Θράκης και ειδικότερα εκείνων που καλύπτουν καύσεις νεκρών παρουσίασε την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στην κατάμεστη αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής ο Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος, στα πλαίσια του επιμορφωτικού κύκλου ομιλιών για τη Ρωμαϊκή Κομοτηνή που διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης και το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ. 

Γιώργος Πετρίδης «Ο καθείς αξίζει όσο αυτά με τα οποία ασχολείται»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Τριαντάφυλλος βραβεύτηκε για τη συνολική προσφορά του στην ανάδειξη του Αρχαιολογικού πλούτου της Θράκης από τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη, ο οποίος απευθύνθηκε σε αυτόν με τα λόγια του Μάρκου Αυρήλιου, του Αυτοκράτορα-Φιλόσοφου: «Ο καθείς αξίζει όσο αυτά με τα οποία ασχολείται» σημειώνοντας πως αυτή η βράβευση είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στον πορεία του ομιλητή.
 
Ο κ. Πετρίδης συνεχάρη και τους συνδιοργανωτές των επιμορφωτικών κύκλων, τονίζοντας πως αποτελούν παράδειγμα της συνεργασίας που έχουν ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια με όλους τους φορείς της πόλης. Στάθηκε δε στη σημειολογία της παρουσίας του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονος, μαζί με την Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και εκπροσώπων του Δήμου στον ίδιο χώρο σε σχέση με αυτό που ετοιμάζουν για την πόλη ως σχέδιο ανάπλασης, αναβάθμισης και ανάδειξης του Ιστορικού Κέντρου της πόλης μέσα από ένα μεγάλο έργο που φιλοδοξούν να εντάξουν στο νέο ΕΣΠΑ. 

Αποκαλύπτοντας ένα πλούσιο παρελθόν

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για αυτή την πρωτοβουλία τους να ενημερώσουν το κοινό για την παρουσία της Θράκης κατά τη Ρωμαϊκή εποχή.
 
Εξέφρασε δε τον θαυμασμό του για τη διατήρηση και την εξασφάλιση της συνέχειας στην πολιτισμική παράδοση της Θράκης σημειώνοντας πως αυτό που γνωρίζαμε όλοι, ότι η Θράκη αποτελεί πλούσια περιοχή ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, έρχεται να αποδειχτεί με τις αδιαμφισβήτητες μαρτυρίες των αρχαιολογικών ερευνών.
 
Τόνισε δε πως η προσεχής έκθεση που αναμένεται να εγκαινιάσει την άνοιξη το Μουσείο Κομοτηνής για τις ρωμαϊκές αρχαιότητες της Κομοτηνής, αναμένεται να αποτελέσει ένα αξιόλογο πόλο έλξης τόσο για τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της Κομοτηνής, δίνοντας σε όλους την ευκαιρία να γνωρίσουν μια άγνωστη ως τώρα πτυχή της ιστορίας της.
 
Τέλος, στο πρόσωπο του κ. Τριαντάφυλλου συνεχάρη όλους όσους συντέλεσαν στην αποκάλυψη αυτών των ευρημάτων, ενώ μίλησε ιδιαίτερα θερμά για τη συμβολή του στην ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής, χαρακτηρίζοντας πρότυπο για τους τωρινούς και αυριανούς πολίτες και επιστήμονες που κοπιάζουν για την ανάδειξη της ιστορίας και του τόπου.
 
Από την πλευρά των συνδιοργανωτών η πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, κ. Ζωή Γαβριηλίδου, σημείωσε πως είναι ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχουν σε αυτή τη σύμπραξη και ιδιαίτερα όταν τον ομιλητή έχει τιμήσει το ΔΠΘ ανακηρύσσοντάς τον Επίτιμο Διδάκτορα του τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας για το αποτύπωμα που έχει αφήσει η εργασία του στην περιοχή μας.
 
Η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα τόνισε για ακόμη μια φορά πως ο επιμορφωτικός κύκλος «δένει» με την έκθεση που αναμένεται να ανοίξει τον Απρίλιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, που περιλαμβάνει κομμάτια μιας αρχαίας ρωμαϊκής σαρκοφάγου, προϊόν αρχαιοκαπηλίας, καθώς και μιλιάρια (οδοδείκτες που τοποθετούνταν σε σημαντικά σημεία) που βρέθηκαν μέσα στην πόλη της Κομοτηνής. 

Διαμαντής Τριαντάφυλλος, 13 οι τύμβοι σε όλη τη Θράκη

Στην ομιλία του ο κ. Τριαντάφυλλος, αφού εξήρε τους διοργανωτές του επιμορφωτικού κύκλου για την πρωτοβουλία τους, παρουσίασε γενικά στοιχεία για τη διαχρονική παρουσία των ταφικών τύμβων στο χώρο της Θράκης και ειδικότερα εκείνων που καλύπτουν καύσεις νεκρών, ενώ έκανε αναφορά στα γνωστά ως σήμερα ανασκαφικά δεδομένα για τα είδη των καύσεων, την προετοιμασία της ταφικής πυράς, τον τρόπο της αποτέφρωσης των νεκρών και τις προσφορές των συγγενών.
Συνολικά στη Θράκη έχουν εντοπιστεί δεκατρείς τύμβοι, στους οποίους αποκαλύφθηκαν είκοσι τρεις καύσεις, με πολλά ευρήματα της εποχής των αυτοκρατορικών χρόνων. 

Η διαδικασία της αποτέφρωσης των νεκρών

Η αποτέφρωση του νεκρού γίνονταν επάνω σε σωρό ξύλων, ένας τρόπος ταφής γνωστός από τα νεολιθικά χρόνια. Οι διαφορές εντοπίζονται στο τελετουργικό που διαφέρει από εποχή σε εποχή, και στη Θράκη βλέπουμε προσφορά κτερισμάτων που ρίχνονται στην πυρά μαζί με το νεκρό, ενώ αλλού βλέπουμε τοποθέτηση αφού η μεγάλη θερμοκρασία είχε μειωθεί.
 
Λεπτομέρειες για τον τρόπο κατασκευής των σωρών των ξύλων δεν έχουμε πολλές γνωρίζουμε όμως ότι άφηναν κενά ανάμεσα στα ξύλα για να γίνεται πιο εύκολα η καύση, ενώ υπήρχε μεγαλύτερο κενό σε λάκκο που είχε σκαφτεί κάτω από τα ξύλα, για να γίνεται πιο εύκολη η αποτέφρωση.
 
Σε ορισμένες περιπτώσεις που η αποτέφρωση γίνεται σε μικρούς λάκκους ή στην επιφάνεια του εδάφους, έχουμε αυλάκια πάλι για τον εξαερισμό και την καλή καύση του νεκρού.
 
Ο αρχαιολόγος παρουσίασε αρκετά ευρήματα από τύμβους, κυρίως του Βορείου Έβρου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης Ορεστιάδος, μεγαλύτερο όλων των άλλων, όπου αποκαλύφθηκαν καύσεις τεσσάρων νεκρών με πλούσια κτερίσματα, οι οποίοι αποτεφρώθηκαν σταδιακά στο πρώτο μισό του 2ου αι. μ.Χ., ενώ στον ίδιο τύμβο ενταφιάστηκαν πέντε άμαξες, δεκαπέντε άλογα και ένας σκύλος. 

Ο τύμβος του Μεσοχωρίου Ροδόπης

Η ομιλία ολοκληρώθηκε με τον τύμβο του Μεσοχωρίου Ροδόπης, τον οποίο ερεύνησαν εν μέρει οι Γάλλοι το 1920, ενώ πρόσφατα δίπλα στον τύμβο αποσπάστηκαν με την άροση σιδερένια εξαρτήματα αμαξών, φωτογραφίες των οποίων παρουσίασε ο κ. Τριαντάφυλλος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.